ŠPECIALITY Z VAJÍČOK: Takto ich povýšite na luxusné raňajky!
25. 4. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Reklama
Pečené vajcia s mätovým pestom, japonská omeleta či sendvič s bylinkovým tvarohom a vajíčkom, vám hneď zrána urobia perfektný deň!
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Galéria k článku
58 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Michaela Čobejová v kuchyni: Takto prvý raz varila pirohy!Pečené vajcia s mätovým pestom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1-2 papričky jalapeňos
- 1 zväzok koriandra
- za hrsť mätových lístkov
- 100 g lúpaných pistácií
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 90 ml smotany na šľahanie
- 8 vajec
- soľ
- 125 ml olivového oleja + na vymastenie misiek";i:10;s:31:"čerstvé pečivo na podávanie
POSTUP:
- Papričky jalapeňos zbavte stopky aj semienok a nakrájajte. Do misy mixéra natrhajte mätové a koriandrové lístky, môžete použiť aj jemnejšie stonky. Pridajte pistácie, cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, pol lyžičky soli a rozmixujte na konzistenciu pesta.
- Pripravte štyri zapekacie misky a vymažte ich olejom. Do každej misky nalejte dve lyžice smotany, rozklepnite do nej dve vajíčka a pridajte lyžicu bylinkového pesta. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 12 až 15 minút. Podávajte so zvyšným pestom a s čerstvým pečivom.

Video Player is loading.
Jedzte 1 VAJÍČKO DENNE: Aha, čo všetko to s vami urobí! TeaserZdroj: NMH
Japonská omeleta
2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 3 vajcia
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 2 lyžice nakrájanej zelenej a červenej papriky
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- sezamové semiačka, hráškové výhonky a jarná cibuľka na ozdobu
- olej na vymastenie panvice
POSTUP:
- Vajcia rozklepnite do misky, prilejte dve lyžice vody, sójovú omáčku a zľahka prešľahajte. Nešľahajte príliš, aby vaječná zmes nepenila.
- Panvicu vymažte olejom, zahrejte a nalejte štvrtinu vajec. Posypte nakrájanou paprikou, petržlenovou vňaťou a opekajte na miernej teplote. Ak by sa začali tvoriť bubliny, prepichnite ich.
- Keď omeleta spevnie, pomocou stierky ju zrolujte. Ak pracujete s hranatou panvicou, nechajte zrolovanú prvú vrstvu omelety na konci panvice. V opačnom prípade, prvú omeletu vyberte na tanier.
- Rovnako pokračujte s ďalšou vrstvou na znovu vymastenej panvici. Opäť nalejte štvrtinu vajíčok a v momente, keď povrch omelety spevnie, položte na ňu prvú, odloženú omeletu, ktorá bude ďalšou vrstvou. Takto postupujte aj s ďalšími dvoma vrstvami a navrstvite ich na seba. Upečenú omeletu nakrájajte na plátky, posypte sezamovými semiačkami, hráškovými výhonkami, jarnou cibuľkou a hneď podávajte.

Video Player is loading.
Podcast: Dobré jedlo pre Zdravie Najedzte sa a bude vám lepšie! Treba však vedieť ako na toVajíčkový sendvič s bylinkovým tvarohom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 6 vajec
- 1 strúčik cesnaku
- 250 g tvarohu (ricotty)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 2 lyžice nasekaného kôpru
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- 2 lyžice kôry a šťava z 1 citróna
- soľ a biele korenie
- 4 krajce chleba
POSTUP:
- Najskôr dajte uvariť vajcia na hniličku. Vložte ich do vriacej vody a varte presne 7 minút. Vyberte vajíčka pomocou dierkovanej naberačky a vložte ich hneď do misky so studenou vodou a ľadom, aby sa schladili. Takto pripravené vajíčka budú mať pevný bielok a krásne tekutý žĺtok. Ak máte radšej vajíčka natvrdo, varte ich 10-12 minút.
- Na bylinkový tvaroh najprv rozotrite cesnak so soľou. Túto zmes pridajte k tvarohu, pokvapkajte olivovým olejom a dobre premiešajte. Bylinky nasekajte na jemno a vsypte k tvarohu spolu s natrúhanou citrónovou kôrou. Dochuťte soľou, bielym korením a citrónovou šťavou. Podávajte s vajíčkami.
Vyskúšajte aj tieto perfektné pochúťky: