Reklama

ŠPECIALITY Z VAJÍČOK: Takto ich povýšite na luxusné raňajky!

Pečené vajcia s mätovým pestom.

Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

Reklama

Pečené vajcia s mätovým pestom, japonská omeleta či sendvič s bylinkovým tvarohom a vajíčkom, vám hneď zrána urobia perfektný deň!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Michaela Čobejová v kuchyni: Takto prvý raz varila pirohy!

    Pečené vajcia s mätovým pestom

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 1-2 papričky jalapeňos
    • 1 zväzok koriandra
    • za hrsť mätových lístkov
    • 100 g lúpaných pistácií
    • 1 strúčik cesnaku
    • 2 lyžice citrónovej šťavy
    • 90 ml smotany na šľahanie
    • 8 vajec
    • soľ
    • 125 ml olivového oleja + na vymastenie misiek";i:10;s:31:"čerstvé pečivo na podávanie

    POSTUP:

    1. Papričky jalapeňos zbavte stopky aj semienok a nakrájajte. Do misy mixéra natrhajte mätové a koriandrové lístky, môžete použiť aj jemnejšie stonky. Pridajte pistácie, cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, pol lyžičky soli a rozmixujte na konzistenciu pesta.
    2. Pripravte štyri zapekacie misky a vymažte ich olejom. Do každej misky nalejte dve lyžice smotany, rozklepnite do nej dve vajíčka a pridajte lyžicu bylinkového pesta. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C  a pečte 12 až 15 minút. Podávajte so zvyšným pestom a s čerstvým pečivom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jedzte 1 VAJÍČKO DENNE: Aha, čo všetko to s vami urobí! Teaser
      Zdroj: NMH

      Japonská omeleta

      2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 3 vajcia
      • 1 lyžička sójovej omáčky
      • 2 lyžice nakrájanej zelenej a červenej papriky
      • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
      • sezamové semiačka, hráškové výhonky a jarná cibuľka na ozdobu
      • olej na vymastenie panvice

      POSTUP:

      1. Vajcia rozklepnite do misky, prilejte dve lyžice vody, sójovú omáčku a zľahka prešľahajte. Nešľahajte príliš, aby vaječná zmes nepenila.
      2. Panvicu vymažte olejom, zahrejte a nalejte štvrtinu vajec. Posypte nakrájanou paprikou, petržlenovou vňaťou a opekajte na miernej teplote. Ak by sa začali tvoriť bubliny, prepichnite ich.
      3. Keď omeleta spevnie, pomocou stierky ju zrolujte. Ak pracujete s hranatou panvicou, nechajte zrolovanú prvú vrstvu omelety na konci panvice. V opačnom prípade, prvú omeletu vyberte na tanier.
      4. Rovnako pokračujte s ďalšou vrstvou na znovu vymastenej panvici. Opäť nalejte štvrtinu vajíčok a v momente, keď povrch omelety spevnie, položte na ňu prvú, odloženú omeletu, ktorá bude ďalšou vrstvou. Takto postupujte aj s ďalšími dvoma vrstvami a navrstvite ich na seba. Upečenú omeletu nakrájajte na plátky, posypte sezamovými semiačkami, hráškovými výhonkami, jarnou cibuľkou a hneď podávajte.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Podcast: Dobré jedlo pre Zdravie Najedzte sa a bude vám lepšie! Treba však vedieť ako na to

        Vajíčkový sendvič s bylinkovým tvarohom

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

        POTREBUJETE:

        • 6 vajec
        • 1 strúčik cesnaku
        • 250 g tvarohu (ricotty)
        • 2 lyžice olivového oleja
        • 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
        • 2 lyžice nasekaného kôpru
        • 2 lyžice nasekanej pažítky
        • 2 lyžice kôry a šťava z 1 citróna
        • soľ a biele korenie
        • 4 krajce chleba

        POSTUP:

        1. Najskôr dajte uvariť vajcia na hniličku. Vložte ich do vriacej vody a varte presne 7 minút. Vyberte vajíčka pomocou dierkovanej naberačky a vložte ich hneď do misky so studenou vodou a ľadom, aby sa schladili. Takto pripravené vajíčka budú mať pevný bielok a krásne tekutý žĺtok. Ak máte radšej vajíčka natvrdo, varte ich 10-12 minút.
        2. Na bylinkový tvaroh najprv rozotrite cesnak so soľou. Túto zmes pridajte k tvarohu, pokvapkajte olivovým olejom a dobre premiešajte. Bylinky nasekajte na jemno a vsypte k tvarohu spolu s natrúhanou citrónovou kôrou. Dochuťte soľou, bielym korením a citrónovou šťavou. Podávajte s vajíčkami.

        Vyskúšajte aj tieto perfektné pochúťky: