Reklama

Špagety s morskými plodmi: Rýchly RECEPT zo známej sicílskej reštaurácie VÁS VEZME K MORU!

Sicílska reštaurácia Don Saro v bratislavskej Rači.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Keď majiteľ reštaurácie Don Saro v Rači začne chystať svoje allo scoglio, vo vzduchu cítime dovolenku. Dnes sme zas pri mori. PRIDAJTE SA!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Špagety s morskými plodmi: Rýchly RECEPT zo známej sicílskej reštaurácie!Teaser
    Zdroj: NMH

    Pred deviatimi rokmi sa bankár z Katánie spýtal ekonómky z Moravy Čo povieš, otvoríme v Bratislave dobrú reštauráciu? Ona sa smiala, no reset v ich životoch vyšiel na jednotku. Don Saro sa stal srdcovkou fajnšmekrov a milovníkov poctivých cestovín.

    Keby len to. Posledné tri roky sa útulný, rodinný podnik so sicílskou kuchyňou v Rači prebojoval do prvej trojky miest – medzi nami, ozaj silnej – kam za najlepšou pizzou v hlavnom meste! „Keď mi to na Sicílii navrhol, vravela som mu, Rosario, to nie je, ako keď si varíš doma. Mať vlastnú reštauráciu vyžaduje zložitý systém práce...“ usmieva sa ešte aj teraz Romana, ktorá jazdila na ostrov navštevovať svoju mamu už od dvadsiatich rokov a dobrému južanskému jedlu prepadla hneď na začiatku.

    Na Sicílii varíme denne, jednoducho, z hŕstky lokálnych surovín a tak, aby vynikli jednotlivé chute. Doteraz mám na jazyku všetko, čo navaril môj dedo, fantastický kuchár, vône jeho jedál ma stále šteklia v nose. Pripomínajú mi domov,“ hovorí Rosario. Keď začne chystať svoje allo scoglio (špagety s plodmi mora), vo vzduchu ho cítime tiež. Dnes sme zas pri mori

    Špagety s plodmi mora

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Špagety s plodmi mora.

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 240 g špagiet
    • pol bielej cibule
    • 300 g čiernych slávok
    • 160 g vongol (keď mušle srdcovky nezoženiete, použite viac slávok)
    • 1 pohár bieleho vína
    • 4 krevety
    • 1 lyžička paradajkovej pasaty(pretlaku)
    • soľ
    • olivový olej
    • petržlenová vňať na ozdobu

    POSTUP:

    1. Špagety uvarte v osolenej vode al dente a sceďte.
    2. Na oleji speňte cibuľu, nakrájanú na pásiky, pridajte slávky a vongole. Keď sa začnú otvárať, podlejte ich vínom a počkajte, kým sa alkohol odparí. Potom pridajte krevety a pasatu a 2-3 minúty opekajte.
    3. Plody mora vyberte z panvice a v omáčke dobre obaľte uvarené špagety. Rozložte ich do tanierov, obložte plodmi mora, posypte nasekanou vňaťou a môžete servírovať. Dobrú chuť!

    Už ste počuli náš podcast?

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.