objednať časopis
všetky kategórie

Ak ju nepoznáte, neviete, o čo prichádzate. Chuť tohto hodvábne jemného smotanového dezertu ulahodí určite každému. A ak je vašou mantrou, že pečeniu netreba venovať veľa času, panna cotta je ten pravý dezert pre vás.

„Pannacottológia“ alebo niekoľko praktických rád

Panna cotta s medom.
Zdroj: archív Dobré jedlo

Hoci má panna cotta pôvod v oblasti talianskeho Piemontu, hovorí sa, že ju na začiatku 20. storočia vymyslela kuchárka z Maďarska. Ak je to tak, patrí jej vďaka.

  • Podľa pôvodného receptu bola panna cotta aromatizovaná len vanilkou, ale môžete do nej pridať aj trochu marsaly (víno s vyšším obsahom alkoholu) alebo rumu.
  • Vanilkový struk je pomerne drahý, môžete ho nahradiť vanilkovým cukrom alebo pastou.
  • Panna cottu nechajte tuhnúť najmenej štyri hodiny v chladničke, najlepšie však celú noc.
  • Ak sa nedá vyklopiť, opatrne ju tenkým nožom oddeľte od formičky alebo ju ešte predtým nakrátko ponorte až takmer po okraj do misky s horúcou vodou. Urobte to naozaj na niekoľko sekúnd, aby sa dezert nezačal roztekať.
  • Pri používaní želatíny si pozrite návod. Množstvá sa u jednotlivých výrobcov môžu líšiť. Nám sa osvedčilo použitie 8 až 9 plátkov na 750 ml smotany.
  • Určite používajte plátkovú želatínu, ktorá sa na rozdiel od práškovej nevarí.
  • Ak máte dostatok času, urobte k panna cotte ovocnú omáčku – malinovú, jablkovú, jahodovú, čučoriedkovú, čerešňovú, černicovú či z ríbezlí.  

Recepty na naše obľúbené panna cotty nájdete na ďalšej strane >>>