Reklama

Jahôd bude túto sezónu dosť: Odložte si FARMÁRKIN RECEPT na JAHODOVÝ DŽEM

Domáci jahodový džem. Recepty naň nájdete tu na našom webe a jeden úžasný priamo v článku.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

O tohtoročnej sezóne jahôd sme sa zhovárali so známou pestovateľkou Evou Gálikovou. Venovala nám tiež svoj recept na parádny domáci džem bez chémie. Určite si ho uvarte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší JAHODOVÝ DŽEM: Bez chémie a priamo od pestovateľky! Teaser
    Zdroj: NMH

    Bude dosť jahôd?

    3 otázky pre Evu Gálikovú z jahodovej farmy Evitta, Bodzianske Lúky

    Zdroj: Archív E.G.

    Eva Gáliková z jahodovej farmy Evitta, Bodzianske Lúky.

    1. Aká bude tohtoročná úroda slovenských jahôd?

    Zatiaľ je počasie celkom priaznivé na ich rast – majú dostatok vlahy, a hoci aj jahody potrápili výkyvy teplôt, úroda bude dobrá. V prípade, že ešte nastúpia jarné mrazy, prikryjeme ich fóliou, ktorá zvýši teplotu o pár stupňov, a tak sa zachráni aspoň časť úrody. Myslím, že sa máte na čo tešiť.

    2. Na vašej jahodovej farme s ochrannou známkou pre celú EÚ pestujete jahody úplne bez chémie. Vďaka čomu sa im u vás darí?

    Snažíme sa pestovať ich v súlade s prírodou. Naše polia sa nachádzajú v blízkosti vtáčieho územia – a jahody chutia aj škorcom, takže ich nevysádzame klasickým spôsobom na riadky. Jahody nechávame rásť na celom poli, aby ich listy pekne ukryli pred vtákmi. Nepoužívame žiadne umelé hnojivá ani postreky, plody čistíme od buriny ručne a taktiež ich ručne okopávame, aby sme nepoškodili porast. No a ja osobne nedám dopustiť na kvalitný maštaľný hnoj, ktorý pridávame do pôdy každé 4 roky. Jahodám naozaj prospieva!

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Maroš Molnár CHUDNE ROVNO V KUCHYNI: Aha, POĎTE DO TOHO aj VY! Teaser
      Zdroj: NMH

      3. Stalo sa už, že ste sa jahôd prejedli? A ako ich máte u vás doma najradšej?

      V sezóne zjem minimálne kilo jahôd denne, a veru ešte som sa ich neprejedla. Milujem z nich variť džem s vanilkou alebo zamrazím jahodovú dreň: Umyté a odstopkované jahody rozmixujte, pridajte cukor podľa potreby a keď chcete, aj smotanu alebo grécky jogurt. Dreň preložte do formičiek na zmrzlinu, prípadne nanuky, alebo do téglikov, zamrazte a sladkú dobrotu na horúce letné dni budete mať vždy poruke.

      Farmárkin RECEPT na JAHODOVÝ džem bez chémie je na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Lacný liek na všetko: Jedzte 5 REĎKOVIEK DENNE a bude vám lepšie! Teaser
        Zdroj: NMH

        Farmárkin jahodový džem

        Zdroj: Shutterstock

        Horúci džem prelejte do čistých pohárov a tie hneď otočte hore dnom.

        8 POHÁROV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

        Potrebujete:

        • 3 kg jahôd
        • 1,5 kg kryštálového cukru (podľa jahôd)
        • 1 vanilkový struk
        •  2 citróny

        POSTUP:

        1. Jahody umyte, odstopkujte a zasypte cukrom. Nechajte chvíľu odležať a rozmixujte. Ak chcete džem s kúskami ovocia, niekoľko jahôd si odložte.
        2. Zmes preložte do hrnca so širším dnom, pridajte vanilku a varte na miernom ohni, kým nezhustne. Priebežne odoberajte penu. Nakoniec pridajte zvyšné jahody aj citrónovú šťavu a varte ešte 5 minút. Horúci džem prelejte do čistých pohárov a tie hneď otočte hore dnom. Hotovo.

        Ďalšie JAHODOVÉ TIPY z Dobrého jedla:

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.