Jahôd bude túto sezónu dosť: Odložte si FARMÁRKIN RECEPT na JAHODOVÝ DŽEM
3. 6. 2022, 14:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Shutterstock
O tohtoročnej sezóne jahôd sme sa zhovárali so známou pestovateľkou Evou Gálikovou. Venovala nám tiež svoj recept na parádny domáci džem bez chémie. Určite si ho uvarte!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Bude dosť jahôd?
3 otázky pre Evu Gálikovú z jahodovej farmy Evitta, Bodzianske Lúky
Zdroj: Archív E.G.
Eva Gáliková z jahodovej farmy Evitta, Bodzianske Lúky.
1. Aká bude tohtoročná úroda slovenských jahôd?
Zatiaľ je počasie celkom priaznivé na ich rast – majú dostatok vlahy, a hoci aj jahody potrápili výkyvy teplôt, úroda bude dobrá. V prípade, že ešte nastúpia jarné mrazy, prikryjeme ich fóliou, ktorá zvýši teplotu o pár stupňov, a tak sa zachráni aspoň časť úrody. Myslím, že sa máte na čo tešiť.
2. Na vašej jahodovej farme s ochrannou známkou pre celú EÚ pestujete jahody úplne bez chémie. Vďaka čomu sa im u vás darí?
Snažíme sa pestovať ich v súlade s prírodou. Naše polia sa nachádzajú v blízkosti vtáčieho územia – a jahody chutia aj škorcom, takže ich nevysádzame klasickým spôsobom na riadky. Jahody nechávame rásť na celom poli, aby ich listy pekne ukryli pred vtákmi. Nepoužívame žiadne umelé hnojivá ani postreky, plody čistíme od buriny ručne a taktiež ich ručne okopávame, aby sme nepoškodili porast. No a ja osobne nedám dopustiť na kvalitný maštaľný hnoj, ktorý pridávame do pôdy každé 4 roky. Jahodám naozaj prospieva!
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
3. Stalo sa už, že ste sa jahôd prejedli? A ako ich máte u vás doma najradšej?
V sezóne zjem minimálne kilo jahôd denne, a veru ešte som sa ich neprejedla. Milujem z nich variť džem s vanilkou alebo zamrazím jahodovú dreň: Umyté a odstopkované jahody rozmixujte, pridajte cukor podľa potreby a keď chcete, aj smotanu alebo grécky jogurt. Dreň preložte do formičiek na zmrzlinu, prípadne nanuky, alebo do téglikov, zamrazte a sladkú dobrotu na horúce letné dni budete mať vždy poruke.
Farmárkin RECEPT na JAHODOVÝ džem bez chémie je na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
Farmárkin jahodový džem
Zdroj: Shutterstock
Horúci džem prelejte do čistých pohárov a tie hneď otočte hore dnom.
8 POHÁROV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 3 kg jahôd
- 1,5 kg kryštálového cukru (podľa jahôd)
- 1 vanilkový struk
- 2 citróny
POSTUP:
- Jahody umyte, odstopkujte a zasypte cukrom. Nechajte chvíľu odležať a rozmixujte. Ak chcete džem s kúskami ovocia, niekoľko jahôd si odložte.
- Zmes preložte do hrnca so širším dnom, pridajte vanilku a varte na miernom ohni, kým nezhustne. Priebežne odoberajte penu. Nakoniec pridajte zvyšné jahody aj citrónovú šťavu a varte ešte 5 minút. Horúci džem prelejte do čistých pohárov a tie hneď otočte hore dnom. Hotovo.
Ďalšie JAHODOVÉ TIPY z Dobrého jedla: