objednať časopis
všetky kategórie

O tohtoročnej sezóne jahôd sme sa zhovárali so známou pestovateľkou Evou Gálikovou. Venovala nám tiež svoj recept na parádny domáci džem bez chémie. Určite si ho uvarte!

Bude dosť jahôd?

3 otázky pre Evu Gálikovú z jahodovej farmy Evitta, Bodzianske Lúky

Eva Gáliková z jahodovej farmy Evitta, Bodzianske Lúky.
Eva Gáliková z jahodovej farmy Evitta, Bodzianske Lúky.
Zdroj: Archív E.G.

1. Aká bude tohtoročná úroda slovenských jahôd?

Zatiaľ je počasie celkom priaznivé na ich rast – majú dostatok vlahy, a hoci aj jahody potrápili výkyvy teplôt, úroda bude dobrá. V prípade, že ešte nastúpia jarné mrazy, prikryjeme ich fóliou, ktorá zvýši teplotu o pár stupňov, a tak sa zachráni aspoň časť úrody. Myslím, že sa máte na čo tešiť.

2. Na vašej jahodovej farme s ochrannou známkou pre celú EÚ pestujete jahody úplne bez chémie. Vďaka čomu sa im u vás darí?

Snažíme sa pestovať ich v súlade s prírodou. Naše polia sa nachádzajú v blízkosti vtáčieho územia – a jahody chutia aj škorcom, takže ich nevysádzame klasickým spôsobom na riadky. Jahody nechávame rásť na celom poli, aby ich listy pekne ukryli pred vtákmi. Nepoužívame žiadne umelé hnojivá ani postreky, plody čistíme od buriny ručne a taktiež ich ručne okopávame, aby sme nepoškodili porast. No a ja osobne nedám dopustiť na kvalitný maštaľný hnoj, ktorý pridávame do pôdy každé 4 roky. Jahodám naozaj prospieva!

Na tejto torte si
môžu pochutnať aj
celiatici, pretože je
bezlepková. Recept nájdete tu na našom webe.
Čítajte viac
Recepty na najlepšie JAHODOVÉ KOLÁČIKY: HURÁ, začínajú SAMOZBERY, môžeme vypekať!

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>