Severoamerickí Indiáni poznali javorový sirup už v dávnych dobách a v zahraničí je jedným z najpopulárnejších sladidiel. Stopercentne čistý prírodný produkt pochádza z javora cukrového.

Javorový sirup je skutočný div prírody. Na jar, keď sú noci chladné, sa nová miazga tlačí od koreňov do kmeňov stromov a konárov. Vtedy sa do stromu navŕta otvor a systémom rúrok sa miazga odvádza do zberných nádob. Sladká tekutina sa podľa oblasti zbiera v marci a v apríli.  Miazga sa varí vo veľkých kotloch, kým sa z nej väčšina vody neodparí. Sirupy zo skorších zberov sú svetlejšie, neskôr majú tmavšiu farbu. Práve podľa sfarbenia sa delia na tri stupne -  A až C. Farba sirupu môže byť svetlo, stredne a tmavo jantárová.

SLADŠÍ NEŽ CUKOR

Javorový sirup môže mať rôzne odtiene
Javorový sirup môže mať rôzne odtiene

Čistý javorový sirup je zdravou alternatívou k cukru. Jeho medovo-karamelová chuť osladí čaj, palacinky, lievance, jogurt i dezerty. Javorový sirup je sladší ako cukor, takže ho používajte v mierke 4 : 3. Namiesto 4 lyžičiek pridajte len tri. Po otvorení ho skladujte v chladničke a spotrebujte do troch mesiacov. Už aj u nás sa dajú okrem sirupu kúpiť  javorové cukríky, želé, maslo, karamel, cukor i čaj.

LACNÝ NEMUSÍ BYŤ DOBRÝ

Ak ho chcete naozaj kvalitný, nemôžete rátať z nízkou cenou. Pozrite sa na etiketu, aby ste potom neboli prekvapení, že ten váš "javorový" sirup bol dochucovaný chemickou aromatickou prísadou, ktorá len imituje chuť originálu a sladkosť mu namiesto zahustenej javorovej šťavy dodal cukor alebo glukózový sirup.

KDE HO MÔŽETE POUŽIŤ

skvelý obed s lososom a javorovým sirupom
skvelý obed s lososom a javorovým sirupom
  • Ako marinádu na lososa - sirup zmiešajte so sójovou omáčkou a mletým čiernym korením
  • Pridajte ho do tekvicovej kaše spolu s nastrúhaným muškátovým orieškom
  •  Pokvapkajte ním plátky upečenej maslovej tekvice
  • Zmiešajte ho s dijonsku horčicou a pripravte zálievku na šalát
  • Nakrájajte na kúsky ananás a na každý kvapnite trochu javorového sirupu
  • Ako glazúru na pečené bravčové mäso - javorový sirup zmiešajte s koňakom, soľou, mletým bielym korením a drvenou rascou