Šikovné recepty z jarnej púvavy: Viete, že sa z nej dá vyrobiť víno alebo syr?
28. 4. 2023, 21:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: profimedia.sk
Reklama
Púpavový med pozná už každý. Ale čo tak si vyrobiť púpavové víno, púpavový syr?
Zdroj: pinterest/practicalselfreliance.com
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
13 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Domáci PÚPAVOVÝ SIRUP: Ako si ho môžete vychutnať? TEASERPúpavový syr
POTREBUJETE:
- 2 šálky čerstvých púpavových listov
- 1 šálka mandľového mlieka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička soli
- 1 šálka múky (ovsenej alebo mandľovej)
- olivový olej
Zdroj: shutterstock
Púpavový syr je síce netradičný, ale vyskúšať ho musíte!
POSTUP:
- Púpavové listy rozmixujte, pridajte cesnak, mandľové mlieko a ponorným mixérom vytvorte hladkú zmes, píše portál Záhradkár.
- Pridajte citrónovú šťavu a soľ a poriadne premiešajte.
- Potom pridávajte múku a miešajte, kým nevytvoríte hustú zmes.
- Z nej vytvarujte ploché kúsky s priemerom 10 cm.
- Olivový olej rozohrejte na panvici na strednom plameni a púpavové kúsky smažte až do zlatova z oboch strán.
Púpavové víno
POTREBUJETE:
- 1 lyžica sušených púpavových kvetov
- 1 liter vody
- 1 šálka cukru
- 1 lyžica kvasníc
POSTUP:
- Púpavové kvety vložte do veľkého hrnca, zalejte vodou, pridajte cukor a zohrievajte pomaly na strednom ohni, až kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Nechajte zmes variť približne 10 minút, kým sa vôňa a všetky zložky púpavy neuvoľnia.
- Zmes odstavte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Pridajte kvasnice a dobre premiešajte. Kvasenie potrvá približne 2 až 3 dni.
- Určite však počkajte, kým sa nezačnú tvoriť bublinky.
- Potom zmes preceďte cez sitko, prelejte do pohára alebo fľaše a pred konzumáciou nechajte odstáť aspoň 2 týždne.
Čítajte viac z Dobrého jedla: