Reklama

Šikovné recepty z jarnej púvavy: Viete, že sa z nej dá vyrobiť víno alebo syr?

Púpava lekárska (Taraxacum officinalis) je výborná na prípravu domáceho sirupu

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Púpavový med pozná už každý. Ale čo tak si vyrobiť púpavové víno, púpavový syr?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáci PÚPAVOVÝ SIRUP: Ako si ho môžete vychutnať? TEASER

    Púpavový syr

    POTREBUJETE:

    • 2 šálky čerstvých púpavových listov
    • 1 šálka mandľového mlieka
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžička citrónovej šťavy
    • 1 lyžička soli
    • 1 šálka múky (ovsenej alebo mandľovej)
    • olivový olej

    Zdroj: shutterstock

    Púpavový syr je síce netradičný, ale vyskúšať ho musíte!

    POSTUP:

    1. Púpavové listy rozmixujte, pridajte cesnak, mandľové mlieko a ponorným mixérom vytvorte hladkú zmes, píše portál Záhradkár.
    2. Pridajte citrónovú šťavu a soľ a poriadne premiešajte.
    3. Potom pridávajte múku a miešajte, kým nevytvoríte hustú zmes.
    4. Z nej vytvarujte ploché kúsky s priemerom 10 cm.
    5. Olivový olej rozohrejte na panvici na strednom plameni a púpavové kúsky smažte až do zlatova z oboch strán.

    Púpavové víno

    POTREBUJETE:

    • 1 lyžica sušených púpavových kvetov
    • 1 liter vody
    • 1 šálka cukru
    • 1 lyžica kvasníc

    POSTUP:

    1. Púpavové kvety vložte do veľkého hrnca, zalejte vodou, pridajte cukor a zohrievajte pomaly na strednom ohni, až kým sa cukor úplne nerozpustí.
    2. Nechajte zmes variť približne 10 minút, kým sa vôňa a všetky zložky púpavy neuvoľnia.
    3. Zmes odstavte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
    4. Pridajte kvasnice a dobre premiešajte. Kvasenie potrvá približne 2 až 3 dni.
    5. Určite však počkajte, kým sa nezačnú tvoriť bublinky.
    6. Potom zmes preceďte cez sitko, prelejte do pohára alebo fľaše a pred konzumáciou nechajte odstáť aspoň 2 týždne.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: