Reklama

Sezóna REBARBORY: Takto si ju vychutnáte naplno! Tipy, triky a super RECEPTY

V chladničke stonky rýchlo vädnú, ale môžete ich zmraziť.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Medzi obľúbené sezónne ingrediencie patrí rebarbora, ktorá svojou sladko-kyslou chuťou dokáže obohatiť množstvo jedál. Pokiaľ sa chystáte na varenie s touto zeleninou, poučte sa z nasledujúcich tipov a trikov, aby z jej jedinečnej chuti vyťažili maximum.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:18
Remaining Time 0:18
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jahoda a rebarbora si v týchto dezertoch náramne rozumejú

    Pozor na Kyselinu

    Hoci rebarbora môže byť chutnou prídavkom do vašich jedál, je dôležité si uvedomiť, že obsahuje kyselinu šťavelovú. Pre niektorých ľudí môže konzumácia tejto kyseliny spôsobiť žalúdočné nepríjemnosti alebo iné tráviace problémy. Preto je dôležité konzumovať rebarboru s mierou a v prípade citlivých žalúdkov ju konzumovať s opatrnosťou.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:34
    Remaining Time 0:34
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jahodovo - rebarborová limonáda s mätou: Od Mateja z Penny Coffea

      Výber a príprava Rebarbory

      1. Výber čerstvej rebarbory: Pri výbere rebarbory preferujte tú s jasnou farbou a tuhými stonkami. Vyhnite sa mäkkším stonkám, ktoré môžu byť príznakom prebytočnej vlhkosti alebo starnutia.

      2. Odstránenie lístia: Pred použitím odstráňte lístie rebarbory, pretože obsahujú kyselinu šťavelovú, ktorá môže byť pre organizmus nezdravá.

      3. Očistenie: Dôkladne umyte stonky pod studenou vodou a odstráňte akékoľvek nečistoty alebo povrchovú šupku.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        KYSNUTÉ JAHODOVO-REBARBOROVÉ KOLÁČIKY mäkučké ako obláčik.

        Recepty s Rebarborou

        1. Rebarborový koláč: Tento klasický letný koláč je jednoduchý a lahodný. Stačí nakrájať rebarboru na kúsky a zmiešať ju s cukrom a škoricou. Následne do vymastenej formy vložte lístkové cesto, nasypte rebarborovú zmes a môžete zakryť ďalšou vrstvou cesta napríklad v tvare mriežky. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 - 35 minút, alebo kým cesto nezíska zlatohnedú farbu a rebarbora nezmäkne. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a vychutnajte si sladko-kyslú chuť rebarbory.
        2. Rebarborový džem: 1 kg očistenej a nakrájanej rebarbory uvaríte s 500 g cukru a šťavou z 1 citróna na strednom ohni, kým cukor úplne nerozpustíte. Potom nechajte zmes variť asi 20 - 30 minút, kým nezhustne. Pridajte vanilkový extrakt, ak chcete. Nalejte do sterilizovaných pohárov a tesne uzavrite.
        3. Rebarborový šalát: Ak preferujete osviežujúce letné pokrmy, vyskúšajte rebarborový šalát. Nakrájajte rebarboru na tenké plátky a zmiešajte ju so šalátom, citrónovou šťavou, vínnym octom a olivovým olejom. Tento šalát je ideálny ako ľahký obed alebo ako príloha k grilovanému mäsu.

        Autor článku

        Tatiana Kubicová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.