Sezóna REBARBORY: Takto si ju vychutnáte naplno! Tipy, triky a super RECEPTY
14. 5. 2024, 16:31 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Shutterstock
Medzi obľúbené sezónne ingrediencie patrí rebarbora, ktorá svojou sladko-kyslou chuťou dokáže obohatiť množstvo jedál. Pokiaľ sa chystáte na varenie s touto zeleninou, poučte sa z nasledujúcich tipov a trikov, aby z jej jedinečnej chuti vyťažili maximum.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Pozor na Kyselinu
Hoci rebarbora môže byť chutnou prídavkom do vašich jedál, je dôležité si uvedomiť, že obsahuje kyselinu šťavelovú. Pre niektorých ľudí môže konzumácia tejto kyseliny spôsobiť žalúdočné nepríjemnosti alebo iné tráviace problémy. Preto je dôležité konzumovať rebarboru s mierou a v prípade citlivých žalúdkov ju konzumovať s opatrnosťou.

Výber a príprava Rebarbory
Výber čerstvej rebarbory: Pri výbere rebarbory preferujte tú s jasnou farbou a tuhými stonkami. Vyhnite sa mäkkším stonkám, ktoré môžu byť príznakom prebytočnej vlhkosti alebo starnutia.
Odstránenie lístia: Pred použitím odstráňte lístie rebarbory, pretože obsahujú kyselinu šťavelovú, ktorá môže byť pre organizmus nezdravá.
Očistenie: Dôkladne umyte stonky pod studenou vodou a odstráňte akékoľvek nečistoty alebo povrchovú šupku.

Recepty s Rebarborou
- Rebarborový koláč: Tento klasický letný koláč je jednoduchý a lahodný. Stačí nakrájať rebarboru na kúsky a zmiešať ju s cukrom a škoricou. Následne do vymastenej formy vložte lístkové cesto, nasypte rebarborovú zmes a môžete zakryť ďalšou vrstvou cesta napríklad v tvare mriežky. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 - 35 minút, alebo kým cesto nezíska zlatohnedú farbu a rebarbora nezmäkne. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a vychutnajte si sladko-kyslú chuť rebarbory.
- Rebarborový džem: 1 kg očistenej a nakrájanej rebarbory uvaríte s 500 g cukru a šťavou z 1 citróna na strednom ohni, kým cukor úplne nerozpustíte. Potom nechajte zmes variť asi 20 - 30 minút, kým nezhustne. Pridajte vanilkový extrakt, ak chcete. Nalejte do sterilizovaných pohárov a tesne uzavrite.
- Rebarborový šalát: Ak preferujete osviežujúce letné pokrmy, vyskúšajte rebarborový šalát. Nakrájajte rebarboru na tenké plátky a zmiešajte ju so šalátom, citrónovou šťavou, vínnym octom a olivovým olejom. Tento šalát je ideálny ako ľahký obed alebo ako príloha k grilovanému mäsu.