Svetoznáme VAJÍČKOVÉ RAŇAJKY: ROPUCHA V DIERE chutí viac ako praženica (RECEPT)
14. 10. 2021, 5:55 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Shutterstock
Recept na túto úžasnú mňamku z vajíčok a klobásky máme od Marcela Trúchleho, potomka mäsiarov, ktorí sa pričinili o vznik slávnej čabianskej klobásky. Určite si ju doma urobte...
Zdroj: Archív
Zdroj: MARCEL TRÚCHLY
Zdroj: archív
Galéria k článku

„Ropucha v diere (toad in the hole) je známa po celom svete. Lokálne sa mení podľa použitých ingrediencií. Táto moja je pripravená na uhorský spôsob. Veľmi mi pripomína trojkombináciu, ktorú miloval môj starý otec: klobása, vajíčka a cibuľa,“ vysvetľuje Marcel Trúchly. „Na tieto dedkove tradičné raňajky spomína často moja mama. Ako dievča totiž nemohla vystáť klobásové rána s vajíčkom a cibuľou,“ dodáva s úsmevom.
Ropucha v diere
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 klobása na pečenie
- 1 šálka hladkej múky
- 1 šálka vajíčok
- 1 šálka mlieka
- 50 ml svetlého piva
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička celej horčice
- 1 cibuľa
- bylinky
- soľ
Postup:
- Klobásu opečte zo všetkých strán. Z múky, vajíčok a mlieka vymiešajte cesto. Zalejte ním horúcu klobásu a pečte v rúre pri 180 °C asi 20 minút. Cesto bude hotové, keď sa zdvihne ako vankúš a chytí zlatistú farbu.
- Zatiaľ v malom hrnci zmiešajte pivo s vývarom a horčicou. Zredukujte, ochuťte soľou a nasekanou cibuľou. Ropuchu v diere podávajte teplú, poliatu redukciou a posypanú obľúbenými bylinkami.
V našej GALÉRII nájdete ďalšie inšpirácie na skvelé VAJÍČKOVÉ RAŇAJKY. Dobrú chuť všetkým a krásny deň :)
MILUJETE dobré klobásky? Na ďalšej strane si prečítajte o tom, ako Marcelovi predkovia stáli pri zrode a formovaní slávnej čabianky...
Zdroj: Archív
Marcel Trúchly z výnimočnej manufaktúry Macek Lab je skvelý kuchár, navrhuje a vyrába rondony pre známych šéfkuchárov a svoje jedlo aj rád fotí.
Dočítali sme sa, že vaši priami predkovia majú na svedomí vznik preslávenej klobásy z Békešskej Čaby. Je to tak?
Skôr zdokonaľovali už existujúcu receptúru, podobne ako ďalšie mäsiarske rodiny v Békešskej Čabe začiatkom 20.storočia. Aj rodina Šurinová mala v tých časoch mäsiarstvo priamo v centre mesta vedľa kostola. Môj starý otec Macek tam chodil so svojím bratrancom Banďúrom a učil sa mäsiarine od uja Andráša. Pri ňom sa dostal ku kumštu a k receptúre čabianskej klobásy, ktorá má v sebe vášeň, temperament a cit. Je to fenomenálne jedlo a rodinný poklad.
Máte ju aj na tričku z limitovanej edície, ktorú ste navrhli...
K Macek Labu prikladá ruku celá rodina a to vyjadruje aj táto grafika. Klobása je neodmysliteľná súčasť našej rodiny. Vždy bola putom, témou a impulzom, ktorý aktivoval všetky spomienky na rodinu a miesta. Sme hrdí na to, že aj naši predkovia vložili svoj podiel do chuti čabianskej klobásy. Na tričko ju navrhol grafik Robert Illés.
Klobásku jete zrejme veľmi často. Existuje podľa vás vôbec nejaký klobásový prehrešok?
Asi jediné jedlo, ktoré si z neznámej zásady nikdy nedám, je slovenská klobásová pizza. Inak som už jedol rôzne klobásové kombinácie. Samotná klobása je skvelý gastronomický produkt, použiteľný do čohokoľvek. Niet nad dobre vyúdenú, no veľmi milujem aj plnené kvasené kapustové listy s klobásovým mäsom, kyslou smotanou a domácim chlebom.