Schlaďte sa! Domáce NANUKY A ĽADOVÉ DRVINY budete velebiť: Tieto RECEPTY sú top!
19. 8. 2022, 11:30 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Laura Witteková
Pozor, mrzne! Môže sa to stať aj v tom najhorúcejšom lete. Teda vtedy, keď z mrazničky vytiahnete takéto domáce ľadové osvieženie! Inšpirujte sa receptami od našej cukrárky Veroniky
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

JAHODOVOVO-BAZOVÁ DRVINA
6 PORCIÍ, 15 MINÚT PRÍPRAVA, MRAZENIE 12 HODÍN
Zdroj: Laura Witteková
JAHODOVOVO-BAZOVÁ DRVINA
Potrebujete:
• 500 g jahôd + na dokončenie
• 3 lyžice bazového sirupu
• šťava z jednej limetky + na ozdobu
• šťava z jedného granátového jablka
• 2 šálky ľadu
• tymian na ozdobu
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
JAHODOVOVO-BAZOVÁ DRVINA
POSTUP:
- Jahody umyte, očistite a vhoďte do mixéra. Pridajte bazový sirup, šťavu z limetky, granátového jablka a rozmixujte.
- Pridajte kocky ľadu a znovu pustite mixér. Ľadové kocky sa rozmixujú na drvinu spolu s tekutou zmesou.
- Zmes nalejte do veľkého džbána, pridajte jahody nakrájané na kúsky a zopár koliesok limetky. Prelejte do pohárov, do ktorých ste vložili vetvičky tymianu.
Šťavu z granátového jablka získate rozmixovaním zrniečok a následne precedením cez husté sitko.
Viac sviežich receptov nájdete na ďalšej strane >>>
KOKOSOVO-MANGOVÉ NANUKY S BIELOU ČOKOLÁDOU
10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, MRAZENIE 12 HODÍN
Zdroj: Laura Witteková
KOKOSOVO-MANGOVÉ NANUKY S BIELOU ČOKOLÁDOU
Potrebujete:
Na nanuky:
• 1 mango
• 400 ml chladenej kokosovej smotany
• 125 ml mlieka
• 3 lyžice medu alebo agávového sirupu
• 1 lyžica limetkovej šťavy
Na polevu:
• 200 g bielej čokolády
• 2 lyžice masla
• strúhaný kokos na posypanie
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
KOKOSOVO-MANGOVÉ NANUKY S BIELOU ČOKOLÁDOU
POSTUP:
- Mango ošúpte a nakrájajte na kocky. Vsypte do mixéra. K mangu pridajte kokosovú smotanu, ale len jej bielu stuhnutú časť (nie tekutinu), med, limetkovú šťavu a rozmixujte do hladka.
- Zmes rozdeľte do formičiek na nanuky, vložte nanukové paličky a dajte do mrazničky na 12 hodín.
- Do misky nasypte nasekanú bielu čokoládu, pridajte maslo a misku položte na hrniec, v ktorom vrie voda. Voda sa nesmie dotýkať misky. Čokoládu rozpustite, zložte z hrnca a nechajte 10 minút chladnúť. Teraz čokoládu prelejte do užšieho pohára. Nanuky vyberte z formičiek a ponorte do bielej čokolády, nechajte ju stiecť a položte na podnos. Nanuky jemne posypte nastrúhaným kokosom a vráťte ich ešte na 10 minút do mrazničky. No a potom sa do nich rovno pustite!
Takto pripravené nanuky vám v chladničke vydržia viac ako týždeň, ak ich nezlížete skôr...
Viac sviežich receptov nájdete na ďalšej strane >>>
MELÓNOVO-UHORKOVÁ DRVINA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, MRAZENIE 12 HODÍN
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Melónovo - uhorková drvina
Potrebujete:
• 1 menší melón
• pol šalátovej uhorky
• šťava z citróna
• agávový sirup alebo med
• mäta na ozdobenie
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Melónovo - uhorková drvina
POSTUP:
- Melón umyte a odkrojte vrch približne v štvrtine. Melón vydlabte a z dužiny odstráňte semiačka. Dužinu navrstvite na plech alebo podnos a vložte do mrazničky aspoň na 5 hodín. Nechajte zamraziť. Vydlabaný melón zatiaľ zakryte fóliou a vložte do chladničky.
- Keď je melónová dužina zmrznutá, vložte ju do mixéra, pridajte očistenú uhorku nakrájanú na menšie kúsky, šťavu z citróna, sirup a dobre rozmixujte. Ak by bola zmes príliš hustá, prilejte ešte ľadovú vodu.
- Drvinu naložte do vydlabaného melóna, ozdobte mätovými lístkami a môžete podávať.
Viac sviežich receptov nájdete na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
ČUČORIEDKOVO -TVAROHOVÉ NANUKY
12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, MRAZENIE 12 HODÍN
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čučoriedkovo - tvarohové nanuky
Potrebujete:
Na čučoriedkovú vrstvu:
• 300 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
• 2 lyžice medu
• 1 lyžica citrónovej šťavy
Na tvarohovú vrstvu:
• 180 ml šľahačkovej smotany
• 250 g jemného tvarohu
• 110 g krupicového cukru
• 2 lyžičky vanilkového extraktu
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čučoriedkovo - tvarohové nanuky
POSTUP:
- Do hrnca vsypte čučoriedky, pridajte med, citrónovú šťavu a priveďte do varu. Varte približne 10 minút, aby sa čučoriedky rozpadli a šťava sa zredukovala na polovicu. Nechajte 15 minút chladnúť, aby zmes ešte trochu zhustla.
- Do nanukových formičiek dajte po lyžici čučoriedkovej zmesi a zatiaľ dajte bokom.
- Pripravte tvarohovú zmes: Smotanu spolu s cukrom vyšľahajte na pevnejšie špičky. V druhej mise zmiešajte tvaroh spolu s vanilkovým extraktom a jemne zapracujte šľahačku. Zmes nalejte do formičiek, do ktorých ste už dali čučoriedkovú vrstvu. Vrstvy môžete pomocou špajle trochu premiešať, aby sa jemne prepojili.
- Do formičiek povkladajte drevené paličky a dajte do mrazničky aspoň na 12 hodín.
Viac sviežich receptov nájdete na ďalšej strane >>>
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÉ NANUKY
8 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, MRAZENIE 12 HODÍN
Zdroj: Laura Witteková
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÉ NANUKY
Potrebujete:
• 375 ml mandľového mlieka
• 80 g práškového cukru
• 1 lyžička vanilkového extraktu
• 180 ml silného espresa (môže byť aj bezkofeínové)
• 160 ml šľahačkovej smotany
• 200 g tmavej čokolády
• nasekané lieskové oriešky
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÉ NANUKY
POSTUP:
- Formu na chlebík vyložte potravinárskou fóliou.
- Do misy vlejte mandľové mlieko, cukor, vanilkový extrakt, silné espreso a dobre rozmiešajte. Smotanu vyšľahajte a jemne zapracujte do kávovej zmesi.
- Zmes nalejte do formy a prikryte alobalom. Do alobalu urobte v rovnakých rozstupoch malé zárezy a do nich vložte nanukové paličky. Alobal paličky podrží na mieste, aj keď je zmes ešte riedka. Formu vložte do mrazničky aspoň na 12 hodín.
- Nad vodnou parou roztopte čokoládu a nechajte ju 10 minút chladnúť. Lieskové oriešky nasekajte na hrubo.
- Formu so zmrazenou zmesou vyberte z mrazničky a na 2 sekundy ponorte po okraj do horúcej vody. Zmes sa tak uvoľní a budete ju môcť jednoducho vybrať z formy. Odstráňte fóliu a pomocou väčšieho noža namočeného do teplej vody nakrájajte na pláty.
- Zoberte nanuk, namočte ho do čokolády a hneď posypte lieskovými orieškami. Čokoláda na studenom nanuku veľmi rýchlo stuhne. Takto pripravené nanuky vám v chladničke vydržia viac ako týždeň, ak ich nezlížete skôr...
Keď nemáte formičky, nie je žiadny problém urobiť nanuky vo väčšej forme. Stačí ich len nakrájať.
Viac ľadovej inšpirácie načerpajte v našej galérii TU!
Čítajte viac z Dobrého jedla: