Figové čatní

shutterstock/archív

Rýchla ŠKOLA VARENIA: Ako na kváskovanie, pečeňoveda aj figové čatní

Rýchla škola varenia vás naučí pripraviť si dobroty od výmyslu sveta.

FIGY

Oválne alebo hruškovité plody figovníka sa považujú za jeden z najlahodnejších druhov ovocia. Získajú si vás svojou jemnou a sladkou chuťou.

Božská kombinácia čokolády , fíg a černíc
Čítajte viac
Dávajú figy? Berte a urobte s nimi hviezdny čokoládový koláč

1. PEČENÉ
Figy nakrájate na plátky, posypte škoricou, hnedým cukrom, rozmarínom a pri 180 °C pečte asi 30 minút. Podávajte s medom.

2. V ŠALÁTE
Prosciutto, paradajky, endívia, mäta a nálev z olivového oleja, červeného vínneho octu, medu a zo soli. To figám pristane.

3. KU KAČKE
Upečte ju v plechu so zemiakmi, s figami, rozmarínom a červenou cibuľou.

4. DO ČATNÍ
Figové čatní sa hodí k syrom alebo rozmarínovým krekerom. Máme naň recept.

5. NA PIZZU
Urobte na nej obloženie z fíg, červenej cibule, rozmarínu, fenikla, feniklových semienok a lieskových orieškov.

FIGOVÉ ČATNÍ

Figové čatní
Figové čatní
Zdroj: shutterstock/archív

15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

SUROVINY

  • 100 g svetlohnedého cukru
  • 120 ml jablkového octu
  • 300 g fíg (na štvrtky)
  • 1 jablko (na kocky)
  • 1 cibuľa (na drobno)
  • 50 g sušených hrozienok
  • 1 lyžička vločkovej morskej soli

POSTUP:

  1. Všetky ingrediencie dajte do hrnca, pomaly priveďte do varu a na miernom ohni varte asi hodinu.
  2. Zmes občas zamiešajte a varte, až kým nebude lepkavá a rozvarená. Dajte do čistej zaváracej nádoby a dobre uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

NA NÁKUPE

Figy dozrievajú len na strome, vyberajte si plody, ktoré sú primerane mäkké a dobre držia tvar. Dobre zrelú figu poznáte podľa belavého povlaku na šupke. Čím tmavšia zelená je šupka, tým sladšia a krémovejšia je dužina. Prezreté figy poznáte podľa kyslastej, mierne octovej vône. Čerstvé figy sú veľmi háklivé, preto sa každý kus balí osobitne. Skonzumovať by ste ich mali čo najrýchlejšie, ani v chladničke nevydržia viac ako 3 až 5 dní. Ak si ich chcete vychutnať, nechajte ich aspoň hodinu postáť pri izbovej teplote.