Rodinné SVIATOČNÉ REZY s orechmi: Karolína, nanukové, žĺtkové
8. 12. 2023, 7:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Vybrali sme pre vás recepty na tie najznámejšie, ktoré sa na Vianoce piekli takmer v každej rodine. Odporúčame vyskúšať.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
37 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
MÁRIA ČÍROVÁ pečie na Vianoce: LINECKÉ PEČIVO musí byť!Žĺtkové rezy
30-40 kúskov, príprava 20 minút, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 250 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 250 g mletých vlašských orechov
- 150 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 6 bielkov
- maslo na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu
Na polevu:
- 6 čerstvých žĺtkov
- 250 g kryštálového cukru
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte v mixéri na svetlú penu. Mleté orechy zmiešajte v miske s múkou a kypriacim práškom a vmiešajte do maslovej hmoty. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a zľahka zapracujte do orechového cesta. Rovnomerne naneste na plech a pečte 25 minút.
- Žĺtky šľahajte s cukrom v mixéri, až pokým sa cukor úplne nerozpustí a nedosiahnete nadýchanú konzistenciu. Takto pripravenú penu rozotrite na horúci vytiahnutý orechový korpus a nechajte vychladnúť. Krájajte na obdĺžniky a podávajte pri izbovej teplote.

Video Player is loading.
Cukrárka PETRA TÓTHOVÁ: Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČE!Nanukové rezy
20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15-20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 5 vajec
- 200 g práškového cukru
- 7 lyžíc čiernej silnej kávy
- 200 g hrubej múky
- 110 g mletých vlašských orechov
- 7 g kypriaceho prášku
- štipka sódy bikarbóny
Na krém:
- 500 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 60 g hladkej múky
- 130 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g masla
Na polevu:
- 150 g čokolády na varenie
- 100 ml šľahačkovej smotany
POSTUP:
- Najprv pripravte krém: Do hrnca vlejte polovicu mlieka a dajte zohrievať pod bod varu. V mise premiešajte zvyšné mlieko, žĺtky, múku, cukor a vanilkový extrakt. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Puding preložte do druhej misy a zakryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
- Kým sa krém chladí, pripravte cesto: Vyšľahajte žĺtky s cukrom a kávou na svetlú penu. Pridajte múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a so sódou bikarbónou. Nakoniec už len zľahka zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejte a rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie alebo vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15-20 minút. Po upečení zoškriabte pomocou nožíka vrchnú vrstvu korpusu, krém na korpuse bude lepšie držať.
- Dokončite krém: Maslo izbovej teploty vyšľahajte na penu a po lyžiciach pridávajte vychladnutú žĺtkovo-pudingovú hmotu. Dobre zapracujte. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a vložte aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
- Na polevu zohrejte šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Minútku nechajte povoliť a následne rozmiešajte do hladka. Polejte krémovú vrstvu, pekne rozotrite a vložte späť do chladničky, aby čokoládová poleva spevnela. Ozdobte nasekanými orechmi.

Video Player is loading.
Piekli sme v nádhernom KAŠTIELI Adriany Polákovej!Zdroj: NMH
Rezy Karolína
pre celú rodinu, príprava 40 minú + chladenie, pečenie 10 minút
Zdroj: Dobré jedlo
Rezy Karolína.
POTREBUJETE:
- 8 žĺtkov + 8 bielkov
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 2 lyžice kakaového prášku
- 4 lyžice hrubej múky
- 1 lyžica kypriaceho prášku
Na krém:
- 250 m mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 200 g masla
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
Na polevu:
- 300 g práškového cukru
- 100 ml vody
- 150 g masla
- 3 lyžice kakaového prášku + na posypanie
POSTUP:
- Žĺtky a cukor vymiešajte ručným elektrickým šľahačom do penista. Pridajte kakao, premiešajte a po lyžiciach primiešajte múku s kypriacim práškom. Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 10 minút.
- Krém: Z mlieka a vanilkového prášku uvarte hustý puding. Do horúceho vsypte mleté orechy a za občasného miešania nechajte vychladnúť. Medzitým dobre vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte do vychladnutej pudingovo-orechovej masy a dobre premiešajte. Krém natrite na vychladnutý upečený plát, zarovnajte a dajte na pol hodiny stuhnúť.
- Poleva: Práškový cukor s vodou varte na niť asi 20 minút. Do hlbokého taniera nakrájajte maslo a nasypte kakao, vlejte uvarený hustý cukrový sirup. Keď je poleva rozpustená, za občasného miešania ju nechajte mierne vychladnúť, aby mala hustejšiu konzistenciu. Čo najrýchlejšie ju lejte na stuhnutý krém a zarovnajte špachtľou alebo nožom. Rezy nechajte stuhnúť cez noc v chladničke.
Nápady na vianočné pečenie nájdete aj tu: