Reklama

Rodinné SVIATOČNÉ REZY s orechmi: Karolína, nanukové, žĺtkové

Žĺtkové rezy

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Vybrali sme pre vás recepty na tie najznámejšie, ktoré sa na Vianoce piekli takmer v každej rodine. Odporúčame vyskúšať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MÁRIA ČÍROVÁ pečie na Vianoce: LINECKÉ PEČIVO musí byť!

    Žĺtkové rezy

    30-40 kúskov, príprava 20 minút, pečenie 25 minút

    POTREBUJETE:

    • 250 g zmäknutého masla
    • 200 g práškového cukru
    • 250 g mletých vlašských orechov
    • 150 g polohrubej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 6 bielkov
    • maslo na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu

    Na polevu:

    • 6 čerstvých žĺtkov
    • 250 g kryštálového cukru

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte v mixéri na svetlú penu. Mleté orechy zmiešajte v miske s múkou a kypriacim práškom a vmiešajte do maslovej hmoty. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a zľahka zapracujte do orechového cesta. Rovnomerne naneste na plech a pečte 25 minút.
    2. Žĺtky šľahajte s cukrom v mixéri, až pokým sa cukor úplne nerozpustí a nedosiahnete nadýchanú konzistenciu. Takto pripravenú penu rozotrite na horúci vytiahnutý orechový korpus a nechajte vychladnúť. Krájajte na obdĺžniky a podávajte pri izbovej teplote.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Cukrárka PETRA TÓTHOVÁ: Recepty na VIANOČNÉ KOLÁČE!

      Nanukové rezy

      20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15-20 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 5 vajec
      • 200 g práškového cukru
      • 7 lyžíc čiernej silnej kávy
      • 200 g hrubej múky
      • 110 g mletých vlašských orechov
      • 7 g kypriaceho prášku
      • štipka sódy bikarbóny

      Na krém:

      • 500 ml mlieka
      • 3 žĺtky
      • 60 g hladkej múky
      • 130 g krupicového cukru
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 250 g masla

      Na polevu:

      • 150 g čokolády na varenie
      • 100 ml šľahačkovej smotany

      POSTUP:

      1. Najprv pripravte krém: Do hrnca vlejte polovicu mlieka a dajte zohrievať pod bod varu. V mise premiešajte zvyšné mlieko, žĺtky, múku, cukor a vanilkový extrakt. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Puding preložte do druhej misy a zakryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
      2. Kým sa krém chladí, pripravte cesto: Vyšľahajte žĺtky s cukrom a kávou na svetlú penu. Pridajte múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a so sódou bikarbónou. Nakoniec už len zľahka zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejte a rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie alebo vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15-20 minút. Po upečení zoškriabte pomocou nožíka vrchnú vrstvu korpusu, krém na korpuse bude lepšie držať.
      3. Dokončite krém: Maslo izbovej teploty vyšľahajte na penu a po lyžiciach pridávajte vychladnutú žĺtkovo-pudingovú hmotu. Dobre zapracujte. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a vložte aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
      4. Na polevu zohrejte šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Minútku nechajte povoliť a následne rozmiešajte do hladka. Polejte krémovú vrstvu, pekne rozotrite a vložte späť do chladničky, aby čokoládová poleva spevnela. Ozdobte nasekanými orechmi.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Piekli sme v nádhernom KAŠTIELI Adriany Polákovej!
        Zdroj: NMH

        Rezy Karolína

        pre celú rodinu, príprava 40 minú + chladenie, pečenie 10 minút

        Zdroj: Dobré jedlo

        Rezy Karolína.

        POTREBUJETE:

        • 8 žĺtkov + 8 bielkov
        • 6 lyžíc kryštálového cukru
        • 2 lyžice kakaového prášku
        • 4 lyžice hrubej múky
        • 1 lyžica kypriaceho prášku

        Na krém:

        • 250 m mlieka
        • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
        • 200 g masla
        • 200 g mletých vlašských orechov
        • 150 g práškového cukru

        Na polevu:

        • 300 g práškového cukru
        • 100 ml vody
        • 150 g masla
        • 3 lyžice kakaového prášku + na posypanie

        POSTUP:

        1. Žĺtky a cukor vymiešajte ručným elektrickým šľahačom do penista. Pridajte kakao, premiešajte a po lyžiciach primiešajte múku s kypriacim práškom. Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
        2. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 10 minút. 
        3. Krém: Z mlieka a vanilkového prášku uvarte hustý puding. Do horúceho vsypte mleté orechy a za občasného miešania nechajte vychladnúť. Medzitým dobre vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte do vychladnutej pudingovo-orechovej masy a dobre premiešajte. Krém natrite na vychladnutý upečený plát, zarovnajte a dajte na pol hodiny stuhnúť.
        4. Poleva: Práškový cukor s vodou varte na niť asi 20 minút. Do hlbokého taniera nakrájajte maslo a nasypte kakao, vlejte uvarený hustý cukrový sirup. Keď je poleva rozpustená, za občasného miešania ju nechajte mierne vychladnúť, aby mala hustejšiu konzistenciu. Čo najrýchlejšie ju lejte na stuhnutý krém a zarovnajte špachtľou alebo nožom. Rezy nechajte stuhnúť cez noc v chladničke.

        Nápady na vianočné pečenie nájdete aj tu: