Reklama

Robíte si klasického TURKA? 6 rád, aby chutil ako gurmánska kávička

Klasický TUREK: Máme pre vás 6 rád, aby zalievaná káva chutila gurmánsky.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Lepšie bývanie, Fazekašová Gabriela, Editor

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Napriek všetkým neskám, strojom a kaviarňam si niektorí z nás stále doma vychutnávajú zalievanú klasiku. Ste to aj vy? Potom vám poradíme niekoľko základných vecí, na ktoré pozor, aby ste si aj v tradičnom podaní vychutnali netradične dobrú chuť kávičky. Prejdite si náš zoznam...

Zlá kvalita vody

Kvalita vody je pri domácej zalievanej káve veľmi dôležitá, pretože voda tvorí až 98 % celého obľúbeného nápoja, čiže výrazne ovplyvňuje jeho chuť. S vysokým obsahom minerálov, ako je vápnik alebo horčík, môže spôsobiť, že káva bude horká alebo zatuchnutá, chlórovaná voda zas môže dodať nepríjemnú chemickú pachuť. Používanie čistej, filtrovanej vody umožňuje vyniknutie chutí a aróm samotnej kávy. Kvalitná voda zaručí, že káva bude chutná, vyvážená a bez nežiaducich príchutí, čím sa zlepší celkový zážitok.

Použitie nesprávnej teploty vody

Správna teplota vody pri domácom "turkovi" by mala byť medzi 90 a 96 °C. Ak je voda príliš horúca, teda pri bode varu 100 °C, môže spáliť mletú kávu a spôsobiť, že nápoj bude príliš horký až trpký. Naopak, ak je voda príliš studená, uvoľnenie kávovej chuti nebude dostatočné, čo spôsobí, že káva bude slabá a nevýrazná. Najlepším spôsobom, ako dosiahnuť správnu teplotu, je nechať vodu po zovretí chvíľu odstáť asi 30 sekúnd, aby sa ochladila na ideálnu teplotu. Tým zabezpečíte chuť a kvalitu kávičky.

Použitie nevhodného pomeru kávy a vody

Správny pomer kávy k vode je kľúčový pre vyváženú chuť. Ak použijete príliš málo kávy, výsledok bude slabý a vodnatý, ak jej použijete priveľa, káva bude príliš silná a horká. Všeobecné odporúčanie je 1 až 2 lyžičky mletej kávy na 180 ml vody, ale môžete si upraviť pomer podľa svojej chuti. Roky skúseností vám už čo - to našepkávajú.

Mletie kávy v predstihu

Kávové zrná by sa mali mlieť tesne pred prípravou, aby si uchovali svoju čerstvosť a chuť. Ak si zomeliete väčšie množstvo kávy a skladujete ju dlhšie, stráca arómu a bude mať mdlú chuť. Čím dlhšie je káva po zomletí vystavená vzduchu, tým rýchlejšie oxiduje.

Nesprávne mletie kávy

Spôsob namletia kávy by mala zodpovedať metóde prípravy. Klasická turecká káva vyžaduje jemné zomletie, takmer na prášok. To zabezpečí, že sa káva pri zalievaní dostatočne extrahuje, čo je kľúčové pre dosiahnutie plnej chuti a arómy. Jemne zomletá káva sa tiež ľahšie rozmieša s vodou a výsledný nápoj bude mať bohatú textúru. Hrubšie mletie by mohlo spôsobiť, že káva nebude taká intenzívna a chýbala by je charakteristická plnosť chuti.

Nesprávne skladovanie kávy

Káva by mala byť skladovaná na suchom a tmavom mieste v nepriedušnej nádobe. Vystavenie kávy vzduchu, vlhkosti alebo svetlu urýchľuje jej starnutie a degraduje jej chuť. Vyhnite sa tiež skladovaniu v chladničke alebo mrazničke, kde môže absorbovať iné pachy a vlhkosť.

Autor článku

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.