Reklama

RÍBEZĽOVÉ hody: Tieto KOLÁČE majú skutočnú chuť leta!

Ríbezľový tart s marcipánom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Konečne sa začervenali, tak šup s nimi do koláča! Kyselkavé ríbezle fantasticky osviežia aj v najväčších horúčavách.

RÍBEZĽOVÝ TART S MARCIPÁNOM

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Ríbezľový tart s marcipánom.

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 25-30 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 120 g hladkej múky
  • 50 g studeného masla
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na náplň:

  • 1 vajce
  • 100 g marcipánu
  • 25 g masla (izbovej teploty)
  • 25 g hladkej múky
  • 200 g červených ríbezlí

POSTUP:

  1. Do misy nasypte múku, pridajte maslo a vypracujte na konzistenciu mrveničky. Môžete to urobiť pomocou vidličky alebo ručne. Pridajte cukor, vajce, soľ a miešajte, kým sa všetko nespojí. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a uložte do chladničky aspoň na 30 minút.
  2. Medzitým umyte a odstopkujte ríbezle a pripravte náplň: Do misy dajte vajce, nastrúhaný marcipán, maslo, múku a všetko dobre premiešajte.
  3. Rúru zapnite na 200 °C. Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 22 cm. Na dno formy dajte kruh z papiera na pečenie a naň uložte rozvaľkané cesto. Popritláčajte ho na boky a dno formy. Na cesto rozotrite marcipánovú náplň a posypte očistenými ríbezľami. Vložte do rúry a pečte približne 25-30 minút.
  4. Koláč nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Dobrý tip: Ak chcete vyzdvihnúť chuť marcipánu, pridajte do náplne ešte 2 kvapky mandľového extraktu.

STRÚHANÝ KOLÁČ S TVAROHOM A RÍBEZĽAMI

Zdroj: Laura Witteková

STRÚHANÝ KOLÁČ S TVAROHOM A RÍBEZĽAMI

24 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE PEČENIE, 30 MINÚT

Potrebuejete:

NA CESTO:

  • 400 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 3 lyžice holandského kakaa

NA TVAROHOVÚ NÁPLŇ:

  • 600 g tučného jemného tvarohu
  • 200 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 4 bielky
  • 250 g ríbezlí

POSTUP:

  1. Urobte cesto: Miešajte všetky suroviny, kým nevznikne hladké cesto, ktoré pekne drží. Rozdeľte ho na tretiny. Dve tretiny roztiahnite do formy (24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Zo zvyšnej tretiny vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do mrazničky.
  2. Pripravte tvarohovú náplň: Vymiešajte tvaroh, cukor, žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho zapracujte do tvarohovej plnky. Zmes vylejte na cesto a posypte ríbezľami. Na ne nahrubo nastrúhajte zmrznutú guľu cesta. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.
  3. Upečený koláč nechajte dobre vychladnúť, aby tvarohová náplň stuhla. A môžete servírovať.

MAKOVO-RÍBEZĽOVÁ BUBLANINA

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Makovo-ríbezľová bublanina

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebuejete:

  • 4 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 240 g mletého maku
  • 50 g ryžovej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 200 g jogurtu
  • štipka soli
  • ryžová alebo kokosová múčka
  • 100 – 200 g ríbezlí

POSTUP:

  1. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte mak, ryžovú múku, kypriaci prášok, jogurt a zmiešajte.
  2. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh a jemne ho zamiešajte do makovej zmesi.
  3. Tortovú formu (24 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo vymažte a vysypte kokosovou či ryžovou múkou. Hmotu vylejte do formy a husto posypte umytými ríbezľami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a podávajte

Autori článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.