Retro ZÁKUSKY nesmú chýbať na žiadnej OSLAVE či SVADBE: Overené RECEPTY si odložte!
1. 7. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Laura Witteková
Milujete zákusky tak ako my a najradšej by ste si cukráreň preniesli domov? Nech sa páči! Máme pre vás rokmi overené recepty obľúbených zákuskov. Prajeme slastný zážitok.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku

PUNČOVÉ REZY
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Punčové rezy.
15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus 3x:
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- 5 lyžíc vody
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 300 g ríbezľového džemu
Na punčový sirup:
- 500 g čerstvých alebo mrazených malín
- 3 lyžice krupicového cukru
- šťava z 1 pomaranča• šťava z 1 citróna
- 100 ml rumu
- 100 ml vody
Na polevu:
- 100 g práškového cukru
- 1-2 lyžice malinovej šťavy
POSTUP
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom na penu. Postupne prilievajte vodu, vsypte múku s kypriacim práškom a zľahka zamiešajte sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rozotrite na plech 30 x 20 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20 minút. Postup opakujte ešte dvakrát, aby ste mali tri pláty korpusu. Všetky tri korpusy nechajte úplne vychladnúť.
- Na punčový sirup dajte do hrnca maliny, pridajte cukor a priveďte do varu. Varte minútu, následne maliny preložte do hustého sitka a prepasírujte. Vznikne približne 450 ml malinovej šťavy, 2 lyžice šťavy si odložte na polevu a do zvyšnej zamiešajte citrónovú i pomarančovú šťavu, rum a vodu.
- Prvý korpus nechajte na plechu a natrite ho polovicou ríbezľového džemu. Položte stredný korpus a rovnomerne, veľmi výdatne polejte punčovým sirupom, až kým pri stlačení korpusu nepocítite, že je už poriadne nasiaknutý. Vrchný korpus natrite druhou polovicou džemu a položte na stredný korpus. Korpusy jemne popritláčajte k sebe, povrch prikryte papierom na pečenie a zaťažte, napríklad dvomi škatuľami mlieka. Koláč odložte do chladničky a nechajte ho odpočívať do druhého dňa.
- Na druhý deň koláč polejte polevou, ktorú pripravíte zmiešaním odloženej malinovej šťavy s práškovým cukrom

NANUKOVÉ REZY
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Nanukové rezy.
20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15-20 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 vajec
- 200 g práškového cukru
- 7 lyžíc čiernej silnej kávy
- 200 g hrubej múky
- 110 g mletých vlašských orechov
- 7 g kypriaceho prášku
- štipka sódy bikarbóny
Na krém:
- 500 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 60 g hladkej múky
- 130 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g masla
Na polevu:
- 150 g čokolády na varenie
- 100 ml šľahačkovej smotany
POSTUP
- Najprv pripravte krém: Do hrnca vlejte polovicu mlieka a dajte zohrievať pod bod varu. V mise premiešajte zvyšné mlieko, žĺtky, múku, cukor a vanilkový extrakt. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Puding preložte do druhej misy a zakryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
- Kým sa krém chladí, vyšľahajte žĺtky s cukrom a kávou na svetlú penu. Pridajte múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a so sódou bikarbónou. Nakoniec už len zľahka zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejte a rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie alebo vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15-20 minút. Po upečení zoškriabte pomocou nožíka vrchnú vrstvu korpusu, krém na korpuse bude lepšie držať.
- Dokončite krém: Maslo izbovej teploty vyšľahajte na penu a po lyžiciach pridávajte vychladnutú žĺtkovo-pudingovú hmotu. Dobre zapracujte. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a vložte aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
- Na polevu zohrejte šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Minútku nechajte povoliť a následne rozmiešajte do hladka. Polejte krémovú vrstvu, pekne rozotrite a vložte späť do chladničky, aby čokoládová poleva spevnela. Ozdobte nasekanými orechmi.

REZY BOHÉMKA
Zdroj: Laura Witteková
Rezy bohémka
15 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10-13 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 bielkov
- štipka soli
- 150 g krupicového cukru
- 100 g mletých lieskových orechov
- 40 g kakaa holandského typu
Na plnku:
- 80 ml smotany na šľahanie
- 120 g krupicového cukru
- 35 g kakaa holandského typu
- 50 g 70-percentnej čokolády
- 200 g masla
Na čokoládovú polevu:
- 100 g čokolády
- 20 g masla
POSTUP
- Ako prvé pripravte plnku: Smotanu s cukrom nechajte zohriať pod bod varu. Horúcou smotanou zalejte kakao, nasekanú čokoládu a dobre premiešajte, aby zmes ostala hladká. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky.
- Na korpus dajte do misy bielky, štipku soli a začnite šľahať. Keď sa vytvorí pena, začnite postupne prisypávať cukor. Vyšľahajte pevný a hladký sneh. Nakoniec pridajte mleté orechy a preosiate kakao. Už len ručne zapracujte. Zmes rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 10-13 minút. Korpus vyberte a nechajte vychladnúť.
- Z chladničky vyberte základ plnky, pridajte maslo izbovej teploty a vyšľahajte na lesklý, jemný krém.
- Vychladnutý korpus rozkrojte na tretiny. Prvý plát položte na podnos, natrite polovicou krému, položte druhý plát a potrite druhou polovicou krému. Nakoniec prikryte posledným plátom korpusu a jemne pritlačte. Koláč uložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Nad vodnou parou roztopte čokoládu s maslom a po krátkom chladnutí polejte povrch koláča. Nechajte zatuhnúť a nakrájajte na kocky nožom, ktorý ste predtým namočili do horúcej vody.

SLOVAN KOCKY
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slovan kocky.
15 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + TUHNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 vajec
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 4 lyžice polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžica kakaa
Na orechovú vrstvu:
- 15 g práškovej želatíny
- 40 ml vody
- 120 g práškového cukru
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 100 g mletých orechov
Na kakaovú vrstvu:
- 15 g práškovej želatíny
- 40 ml vody
- 120 g práškového cukru
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 2 lyžice kakaa holandského typu
Na dokončenie:
- 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu
POSTUP
- Vajcia vyšľahajte s cukrom. Pridajte preosiatu múku s kakaom, lyžičku kypriaceho prášku a zapracujte. Cesto vylejte a rovnomerne uhlaďte na plech s rozmermi 30 x 25 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20-25 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na orechovú vrstvu dajte do misky so studenou vodou napučať želatínu, potom zmes zahrejte, aby sa želatína rozpustila. Šľahačkovú smotanu spolu s cukrom vyšľahajte na pevné špičky. Do želatíny pridajte dve lyžice šľahačky a dobre premiešajte, aby sa vyrovnali teploty. Následne zmes zamiešajte k zvyšnej šľahačke a pridajte orechy. Všetko spolu premiešajte a vylejte na vychladnutý korpus. Vložte do chladničky a nechajte aspoň hodinu tuhnúť.
- Na kakaovú vrstvu postup so želatínou opakujte, ale pridajte ju do šľahačky vyšľahanej s cukrom a kakaom. Túto vrstvu uhlaďte na orechovú vrstvu a nechajte v chladničke tuhnúť 2-3 hodiny, ideálne cez noc.
- Nakrájajte na kocky a ozdobte kopčekom šľahačky.
Vyskúšajte viac sladkých receptov z Dobrého jedla: