Reklama

Retro ZÁKUSKY nesmú chýbať na žiadnej OSLAVE či SVADBE: Overené RECEPTY si odložte!

Slovan kocky.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Milujete zákusky tak ako my a najradšej by ste si cukráreň preniesli domov? Nech sa páči! Máme pre vás rokmi overené recepty obľúbených zákuskov. Prajeme slastný zážitok.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:15
Remaining Time 0:15
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!

    PUNČOVÉ REZY

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Punčové rezy.

    15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus 3x:

    • 3 vajcia
    • 100 g práškového cukru
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • 5 lyžíc vody
    • 150 g polohrubej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • 300 g ríbezľového džemu

    Na punčový sirup:

    • 500 g čerstvých alebo mrazených malín
    • 3 lyžice krupicového cukru
    • šťava z 1 pomaranča• šťava z 1 citróna
    • 100 ml rumu
    • 100 ml vody

    Na polevu:

    • 100 g práškového cukru
    • 1-2 lyžice malinovej šťavy

    POSTUP

    1. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom na penu. Postupne prilievajte vodu, vsypte múku s kypriacim práškom a zľahka zamiešajte sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rozotrite na plech 30 x 20 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20 minút. Postup opakujte ešte dvakrát, aby ste mali tri pláty korpusu. Všetky tri korpusy nechajte úplne vychladnúť.
    2. Na punčový sirup dajte do hrnca maliny, pridajte cukor a priveďte do varu. Varte minútu, následne maliny preložte do hustého sitka a prepasírujte. Vznikne približne 450 ml malinovej šťavy, 2 lyžice šťavy si odložte na polevu a do zvyšnej zamiešajte citrónovú i pomarančovú šťavu, rum a vodu.
    3. Prvý korpus nechajte na plechu a natrite ho polovicou ríbezľového džemu. Položte stredný korpus a rovnomerne, veľmi výdatne polejte punčovým sirupom, až kým pri stlačení korpusu nepocítite, že je už poriadne nasiaknutý. Vrchný korpus natrite druhou polovicou džemu a položte na stredný korpus. Korpusy jemne popritláčajte k sebe, povrch prikryte papierom na pečenie a zaťažte, napríklad dvomi škatuľami mlieka. Koláč odložte do chladničky a nechajte ho odpočívať do druhého dňa.
    4. Na druhý deň koláč polejte polevou, ktorú pripravíte zmiešaním odloženej malinovej šťavy s práškovým cukrom
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:18
    Remaining Time 0:18
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jahoda a rebarbora si v týchto dezertoch náramne rozumejú

      NANUKOVÉ REZY

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Nanukové rezy.

      20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15-20 MINÚT

      Potrebujete:

      Na korpus:

      • 5 vajec
      • 200 g práškového cukru
      • 7 lyžíc čiernej silnej kávy
      • 200 g hrubej múky
      • 110 g mletých vlašských orechov
      • 7 g kypriaceho prášku
      • štipka sódy bikarbóny

      Na krém:

      • 500 ml mlieka
      • 3 žĺtky
      • 60 g hladkej múky
      • 130 g krupicového cukru
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 250 g masla

      Na polevu:

      • 150 g čokolády na varenie
      • 100 ml šľahačkovej smotany

      POSTUP

      1. Najprv pripravte krém: Do hrnca vlejte polovicu mlieka a dajte zohrievať pod bod varu. V mise premiešajte zvyšné mlieko, žĺtky, múku, cukor a vanilkový extrakt. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávajte do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Puding preložte do druhej misy a zakryte ho fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť.
      2. Kým sa krém chladí, vyšľahajte žĺtky s cukrom a kávou na svetlú penu. Pridajte múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a so sódou bikarbónou. Nakoniec už len zľahka zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejte a rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie alebo vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15-20 minút. Po upečení zoškriabte pomocou nožíka vrchnú vrstvu korpusu, krém na korpuse bude lepšie držať.
      3. Dokončite krém: Maslo izbovej teploty vyšľahajte na penu a po lyžiciach pridávajte vychladnutú žĺtkovo-pudingovú hmotu. Dobre zapracujte. Krém rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a vložte aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
      4. Na polevu zohrejte šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejte ňou nasekanú čokoládu. Minútku nechajte povoliť a následne rozmiešajte do hladka. Polejte krémovú vrstvu, pekne rozotrite a vložte späť do chladničky, aby čokoládová poleva spevnela. Ozdobte nasekanými orechmi.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TEASER: Krémové dezerty potešia každého labužníka: Tieto recepty budú vaše tromfy!

        REZY BOHÉMKA

        15 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10-13 MINÚT

        Potrebujete:

        Na korpus:

        • 5 bielkov
        • štipka soli
        • 150 g krupicového cukru
        • 100 g mletých lieskových orechov
        • 40 g kakaa holandského typu

        Na plnku:

        • 80 ml smotany na šľahanie
        • 120 g krupicového cukru
        • 35 g kakaa holandského typu
        • 50 g 70-percentnej čokolády
        • 200 g masla

        Na čokoládovú polevu:

        • 100 g čokolády
        • 20 g masla

        POSTUP

        1. Ako prvé pripravte plnku: Smotanu s cukrom nechajte zohriať pod bod varu. Horúcou smotanou zalejte kakao, nasekanú čokoládu a dobre premiešajte, aby zmes ostala hladká. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky.
        2. Na korpus dajte do misy bielky, štipku soli a začnite šľahať. Keď sa vytvorí pena, začnite postupne prisypávať cukor. Vyšľahajte pevný a hladký sneh. Nakoniec pridajte mleté orechy a preosiate kakao. Už len ručne zapracujte. Zmes rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 10-13 minút. Korpus vyberte a nechajte vychladnúť.
        3. Z chladničky vyberte základ plnky, pridajte maslo izbovej teploty a vyšľahajte na lesklý, jemný krém.
        4. Vychladnutý korpus rozkrojte na tretiny. Prvý plát položte na podnos, natrite polovicou krému, položte druhý plát a potrite druhou polovicou krému. Nakoniec prikryte posledným plátom korpusu a jemne pritlačte. Koláč uložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
        5. Nad vodnou parou roztopte čokoládu s maslom a po krátkom chladnutí polejte povrch koláča. Nechajte zatuhnúť a nakrájajte na kocky nožom, ktorý ste predtým namočili do horúcej vody.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:15
        Remaining Time 0:15
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          TEASER Rýchla a šťavnatá OVOCNÁ BUBLANINA poteší všetkých!

          SLOVAN KOCKY

          15 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + TUHNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

          Potrebujete:

          Na korpus:

          • 5 vajec
          • 5 lyžíc kryštálového cukru
          • 4 lyžice polohrubej múky
          • 1 lyžička kypriaceho prášku
          • 1 lyžica kakaa

          Na orechovú vrstvu:

          • 15 g práškovej želatíny
          • 40 ml vody
          • 120 g práškového cukru
          • 500 ml šľahačkovej smotany
          • 100 g mletých orechov

          Na kakaovú vrstvu:

          • 15 g práškovej želatíny
          • 40 ml vody
          • 120 g práškového cukru
          • 500 ml šľahačkovej smotany
          • 2 lyžice kakaa holandského typu

          Na dokončenie:

          • 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu

          POSTUP

          1. Vajcia vyšľahajte s cukrom. Pridajte preosiatu múku s kakaom, lyžičku kypriaceho prášku a zapracujte. Cesto vylejte a rovnomerne uhlaďte na plech s rozmermi 30 x 25 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20-25 minút. Nechajte vychladnúť.
          2. Na orechovú vrstvu dajte do misky so studenou vodou napučať želatínu, potom zmes zahrejte, aby sa želatína rozpustila. Šľahačkovú smotanu spolu s cukrom vyšľahajte na pevné špičky. Do želatíny pridajte dve lyžice šľahačky a dobre premiešajte, aby sa vyrovnali teploty. Následne zmes zamiešajte k zvyšnej šľahačke a pridajte orechy. Všetko spolu premiešajte a vylejte na vychladnutý korpus. Vložte do chladničky a nechajte aspoň hodinu tuhnúť.
          3. Na kakaovú vrstvu postup so želatínou opakujte, ale pridajte ju do šľahačky vyšľahanej s cukrom a kakaom. Túto vrstvu uhlaďte na orechovú vrstvu a nechajte v chladničke tuhnúť 2-3 hodiny, ideálne cez noc.
          4. Nakrájajte na kocky a ozdobte kopčekom šľahačky.

          Vyskúšajte viac sladkých receptov z Dobrého jedla:

          Autor článku

          Veronika Kollárová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.