Recepty z českej hospody: Dáte si tanier KULAJDY alebo nakladaný HERMELÍN?
20. 11. 2024, 16:02

Máme pre vás výborné recepty na tradičné jedlá z českej kuchyne. Kura na paprike, moravský vrabec, hubový kubo, kulajda a hermelín sú obľúbené stálice!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LÝDIA CZAKÓ
Galéria k článku
Jedlá z tradičnej českej krčmy sú neoddeliteľnou súčasťou kulinárskeho dedičstva našich susedov, ktoré si získalo srdcia miestnych i návštevníkov zo zahraničia. Tieto jedlá sú symbolom pohostinnosti, jednoduchosti a výrazných chutí a uspokoja každého gurmána. Generáciami overené pochúťky nestrácajú nič zo svojho šarmu a výbornej chuti.
Kura na paprike s krupicovými haluškami
4 až 5 porcií, príprava 20 minút, varenie 2 hodiny
Potrebujete:
- 1 celé kura alebo 4 kuracie stehná
- soľ, mleté čierne korenie
- 50 g slaniny
- 2 cibule
- 1 až 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 500 ml hydinového vývaru alebo vody
- 4 guľôčky nového koreni
- 1 až 2 lyžice masla
- 1 až 2 lyžice hladkej múk
- 200 až 300 ml kyslej smotany
Na halušky:
- 500 ml mlieka
- 50 g masla
- soľ
- 250 g hrubej múky
- 2 vajcia
POSTUP
- Kura očistite a osušte, naporciujte na stehná a prsia, jednotlivé diely osoľte a okoreňte. Nepoužité časti si nechajte na vývar.
- Slaninu nakrájajte na kocky a orestujte na slabom plameni, kým nepustí tuk. Na ňom orestujte mäso z oboch strán, kým nebudú zlatohnedé. Vyberte ich na tanier.
- Do hrnca vložte nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujte dosklovita, zasypte ju mletou paprikou a tú na strednom plameni orestujte len krátko, aby sa nespálila a nezhorkla.
- Mäso vráťte do hrnca, zalejte ho vývarom, pridajte nové korenie, prikryte a duste na nízkej teplote domäkka asi 60 minút. Ak dusíte aj kuracie prsia, tie môžete do hrnca dať asi 30 minút po stehnách.
- Kuracie diely vyberte z hrnca. Maslo a múku spolu vymieste na cesto. Vhoďte do vývaru a za stáleho miešania metličkou ho varením nechajte rozpustiť. Prevarte spolu asi 5 minút, časť omáčky primiešajte ku kyslej smotane (temperujte ju vývarom) a túto vlejte do zvyšku omáčky.
- Kuracie mäso nechajte v celku, prípadne oberte od kostí alebo nakrájajte.
- Pripravte halušky: Mlieko priveďte do varu spolu s maslom a so soľou a vmiešajte doň preosiatu hrubú múku. Varte a miešajte, kým sa cesto nebude lepiť o steny kastróla. Do mierne vychladnutého cesta riadne primiešajte vajcia a namočenou lyžicou z cesta vykrajujte rovnomerne veľké halušky. Varte ich v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú a potom ešte asi 2 minúty.8
- Kuracie kúsky podávajte v omáčke s haluškami.
Kulajda
5 porcií, príprava 20 minút, varenie 40 minút
Potrebujete:
- za hrsť sušených húb
- za 2 hrste čerstvých húb (alebo za ďalšiu hrsť sušených)
- maslo
- 600 g zemiakov
- 3 guľôčky nového korenia
- 1 lyžičku rasce
- soľ, mleté čierne korenie
- vývar alebo voda
- 1 bobkový list
- 100 až 200 ml smotany na varenie (nemusí byť)
- 2 lyžice múky (nemusí byť)
- cukor a ocot podľa chuti
- čerstvý alebo sušený kôpor
- stratené alebo varené vajcia
POSTUP
- Na masle osmažte nakrájané čerstvé i vopred namočené a scedené sušené huby. Vodu z namočených húb si nechajte.
- Pridajte ošúpané zemiaky nakrájané na kocky, nové korenie, rascu, soľ, mleté čierne korenie a chvíľu restujte.
- Všetko zalejte vývarom a vodou z namáčania húb. Pridajte bobkový list a varte na slabom plameni do zmäknutia zemiakov.
- Vyberte z polievky pár kúskov zemiakov a časť tekutiny a rozmixujte dokrémova. Vráťte späť. Ak chcete, pridajte smotanu na varenie alebo polievku zahustite zátrepkou zo smotany a múky a polievku ešte povarte.
- Kulajdu dochuťte cukrom a octom, nasekaným kôprom a soľou a podávajte s uvareným alebo strateným vajcom.
Nakladaný hermelín
1 zavárací pohár, príprava 15 minút, čas naloženia 2 až 5 dní
Potrebujete:
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 čili papričky na pastu + 3 malé na nakladanie
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový alebo slnečnicový olej
- 3 syry hermelín
- 1 stredne veľkú žltú a červenú cibuľa
- 1 lyžicu celého farebného korenia
- 1 lyžičku celého nového korenia
- 3 bobkové listy
POSTUP
- Pripravte pastu: Pretlačené cesnaky, dve nadrobno nakrájané čili papričky, mletú papriku, trochu soli a mletého čierneho korenia a lyžicu olivového oleja spolu premiešajte.
- Rozkrojte syry pozdĺžne na okrúhle polovice, natrite vždy jednu z nich cesnakovou čili pastou a pritlačte polovice syrov späť k sebe, pokrájajte ich na štvrtiny a každú zaistite špáradlom.
- Na dno zaváracieho pohára uložte časť cibule nakrájanej na tenšie plátky, pár guľôčok nového a farebného korenia, bobkový list a malú čili papričku.
- Do pohára vložte niekoľko častí hermelínu a všetko prelejte olivovým olejom. Pokračujte znovu cibuľou, korením, bobkovým listom, čili a olejom. Pokračujte, kým neminiete všetok syr.
- Zalejte olejom, pohár jemne pobúchajte, aby ste sa zbavili vzduchových bubliniek. Prikryte ho a udržujte 1 až 3 dni na tmavom mieste pri izbovej teplote. Na vyzretejšiu chuť nechajte postáť aj viac dní. Potom už skladujte v chladničke.
Moravský vrabec s kapustou
4 až 5 porcií, príprava 45 minút, varenie 2 až 3 hodiny
Potrebujete:
- 1 kg bravčového mäsa (plece, krkovička, stehno)
- 4 až 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžicu celej rasce
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 až 3 stredne veľké cibule
- vodu alebo pivo
- maslo a múku na zápražku alebo kukuričný škrob
Na kapustu:
- 1 väčšiu cibuľu
- 1 lyžicu cukru
- 1 kg kyslej kapusty
- vývar
- 1 zemiak na zahustenie
- olej alebo bravčovú masť
Na knedle:
- 600 g múčnych zemiakov
- 1 vajce a 1 žĺtok
- 100 g polohrubej múky
- 100 g hrubej krupice
- soľ
POSTUP
- Mäso nakrájajte na veľké kocky a premiešajte s plátkami cesnaku, rascou, so soľou a s korením. Nechajte ho takto odstáť v chlade 30 minút až niekoľko hodín.
- Na dno kastróla rozložte cibuľu nakrájanú na plátky, navrch naukladajte odstáte mäso a podlejte ho pohárom vody alebo piva. Kastról prikryte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte takto prvých 15 minút, potom teplotu znížte na 130 °C a pečte do zmäknutia. Mäso občas premiešajte.
- Hotové mäso sceďte, šťavu prevarte a zahustite svetlou zápražkou z rovnakého pomeru masla a múky alebo škrobom rozmiešaným v pár lyžiciach vody. Omáčku dochuťte a primiešajte späť k mäsu.
- V druhom hrnci na masti osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno spolu s cukrom, pridajte scedenú a nahrubo nasekanú kyslú kapustu, podlejte vývarom a duste, až kým nezmäkne. Ak treba, prilejte aj šťavu z kyslej kapusty. Pred ukončením dusenia môžete zahustiť kapustu nastrúhaným zemiakom.
- Pripravte knedle: Zemiaky uvarte v šupke a nechajte úplne vychladnúť. Ošúpte ich, nastrúhajte a pridajte vajce a žĺtok, múku, krupicu a soľ. Vypracujte nelepivé cesto a vytvarujte z neho valčeky (ak treba, do cesta pridajte viac múky). Varte ich v osolenej, takmer vriacej vode asi 20 minút.
- Mäso podávajte s omáčkou, dusenou kapustou a nakrájanými zemiakovými knedľami.
Hubový Kubo
4 porcie, príprava 30 minút + namáčanie niekoľko hodín, varenie 60 minút
Potrebujete:
- 70 g sušených húb
- 250 g veľkých jačmenných krúp
- asi 500 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 2 až 4 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky mletej rasce (voliteľné)
- 1 lyžicu sušeného majoránu
- soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
- bravčovú masť, maslo alebo olej
POSTUP
- Sušené huby namočte do horúcej vody aspoň na 30 minút, prípadne ich na noc namočte do studenej vody. Potom ich sceďte, tekutinu si odložte.
- Krúpy prepláchnite a tiež namočte na noc do osolenej studenej vody. Na druhý deň sceďte a uvarte domäkka v zeleninovom vývare alebo osolenej vode s trochou tuku.
- Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na tuku, kým nebude zlatohnedá. Pridajte scedené huby a pokračujte v restovaní ďalšie 2 až 3 minúty.
- Pridajte rozotretý alebo pretlačený cesnak, rascu, ak ju používate, a v ruke pomrvený sušený majorán.
- Ak chcete výraznejšiu hubovú chuť, prilejte teraz časť alebo všetku scedenú tekutinu z namáčania húb a nechajte ju takmer celú odpariť.
- K hubovej zmesi pridajte uvarené scedené krúpy, soľ a mleté korenie. Premiešajte a nechajte prepojiť chute. Ak treba, dochuťte zmes ešte majoránom alebo pretlačeným cesnakom.
- Zmes vložte do vymazanej zapekacej misy a pečte v rúre na 180 °C asi 20 až 30 minút, až kým nebude zlatohnedá.
- Hubový Kubo sa podáva s kvasenou kapustou, kvasenými alebo nakladanými uhorkami.