Reklama

Recepty z českej hospody: Dáte si tanier KULAJDY alebo nakladaný HERMELÍN?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Obľúbené jedlá z českej hospody: Na tieto recepty nedáme dopustiť!
    Reklama
    Dobroslava Brunovská

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Máme pre vás výborné recepty na tradičné jedlá z českej kuchyne. Kura na paprike, moravský vrabec, hubový kubo, kulajda a hermelín sú obľúbené stálice!

    Jedlá z tradičnej českej krčmy sú neoddeliteľnou súčasťou kulinárskeho dedičstva našich susedov, ktoré si získalo srdcia miestnych i návštevníkov zo zahraničia. Tieto jedlá sú symbolom pohostinnosti, jednoduchosti a výrazných chutí a uspokoja každého gurmána. Generáciami overené pochúťky nestrácajú nič zo svojho šarmu a výbornej chuti.

    Kura na paprike s krupicovými haluškami

    4 až 5 porcií, príprava 20 minút, varenie 2 hodiny
    Potrebujete:

    • 1 celé kura alebo 4 kuracie stehná
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 50 g slaniny
    • 2 cibule
    • 1 až 2 lyžice mletej sladkej papriky
    • 500 ml hydinového vývaru alebo vody
    • 4 guľôčky nového koreni
    • 1 až 2 lyžice masla
    • 1 až 2 lyžice hladkej múk
    • 200 až 300 ml kyslej smotany

    Na halušky:

    • 500 ml mlieka
    • 50 g masla
    • soľ
    • 250 g hrubej múky
    • 2 vajcia

    POSTUP

    1. Kura očistite a osušte, naporciujte na stehná a prsia, jednotlivé diely osoľte a okoreňte. Nepoužité časti si nechajte na vývar.
    2. Slaninu nakrájajte na kocky a orestujte na slabom plameni, kým nepustí tuk. Na ňom orestujte mäso z oboch strán, kým nebudú zlatohnedé. Vyberte ich na tanier.
    3. Do hrnca vložte nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujte dosklovita, zasypte ju mletou paprikou a tú na strednom plameni orestujte len krátko, aby sa nespálila a nezhorkla.
    4. Mäso vráťte do hrnca, zalejte ho vývarom, pridajte nové korenie, prikryte a duste na nízkej teplote domäkka asi 60 minút. Ak dusíte aj kuracie prsia, tie môžete do hrnca dať asi 30 minút po stehnách.
    5. Kuracie diely vyberte z hrnca. Maslo a múku spolu vymieste na cesto. Vhoďte do vývaru a za stáleho miešania metličkou ho varením nechajte rozpustiť. Prevarte spolu asi 5 minút, časť omáčky primiešajte ku kyslej smotane (temperujte ju vývarom) a túto vlejte do zvyšku omáčky.
    6. Kuracie mäso nechajte v celku, prípadne oberte od kostí alebo nakrájajte.
    7. Pripravte halušky: Mlieko priveďte do varu spolu s maslom a so soľou a vmiešajte doň preosiatu hrubú múku. Varte a miešajte, kým sa cesto nebude lepiť o steny kastróla. Do mierne vychladnutého cesta riadne primiešajte vajcia a namočenou lyžicou z cesta vykrajujte rovnomerne veľké halušky. Varte ich v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú a potom ešte asi 2 minúty.8
    8. Kuracie kúsky podávajte v omáčke s haluškami.

    Kulajda

    5 porcií, príprava 20 minút, varenie 40 minút
    Potrebujete:

    • za hrsť sušených húb
    • za 2 hrste čerstvých húb (alebo za ďalšiu hrsť sušených)
    • maslo
    • 600 g zemiakov
    • 3 guľôčky nového korenia
    • 1 lyžičku rasce
    • soľ, mleté čierne korenie
    • vývar alebo voda
    • 1 bobkový list
    • 100 až 200 ml smotany na varenie (nemusí byť)
    • 2 lyžice múky (nemusí byť)
    • cukor a ocot podľa chuti
    • čerstvý alebo sušený kôpor
    • stratené alebo varené vajcia

    POSTUP

    1. Na masle osmažte nakrájané čerstvé i vopred namočené a scedené sušené huby. Vodu z namočených húb si nechajte.
    2. Pridajte ošúpané zemiaky nakrájané na kocky, nové korenie, rascu, soľ, mleté čierne korenie a chvíľu restujte.
    3. Všetko zalejte vývarom a vodou z namáčania húb. Pridajte bobkový list a varte na slabom plameni do zmäknutia zemiakov.
    4. Vyberte z polievky pár kúskov zemiakov a časť tekutiny a rozmixujte dokrémova. Vráťte späť. Ak chcete, pridajte smotanu na varenie alebo polievku zahustite zátrepkou zo smotany a múky a polievku ešte povarte.
    5. Kulajdu dochuťte cukrom a octom, nasekaným kôprom a soľou a podávajte s uvareným alebo strateným vajcom.

    Nakladaný hermelín

    1 zavárací pohár, príprava 15 minút, čas naloženia 2 až 5 dní
    Potrebujete:

    • 3 strúčiky cesnaku
    • 2 čili papričky na pastu + 3 malé na nakladanie
    • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový alebo slnečnicový olej
    • 3 syry hermelín
    • 1 stredne veľkú žltú a červenú cibuľa
    • 1 lyžicu celého farebného korenia
    • 1 lyžičku celého nového korenia
    • 3 bobkové listy

    POSTUP

    1. Pripravte pastu: Pretlačené cesnaky, dve nadrobno nakrájané čili papričky, mletú papriku, trochu soli a mletého čierneho korenia a lyžicu olivového oleja spolu premiešajte.
    2. Rozkrojte syry pozdĺžne na okrúhle polovice, natrite vždy jednu z nich cesnakovou čili pastou a pritlačte polovice syrov späť k sebe, pokrájajte ich na štvrtiny a každú zaistite špáradlom.
    3. Na dno zaváracieho pohára uložte časť cibule nakrájanej na tenšie plátky, pár guľôčok nového a farebného korenia, bobkový list a malú čili papričku.
    4. Do pohára vložte niekoľko častí hermelínu a všetko prelejte olivovým olejom. Pokračujte znovu cibuľou, korením, bobkovým listom, čili a olejom. Pokračujte, kým neminiete všetok syr.
    5. Zalejte olejom, pohár jemne pobúchajte, aby ste sa zbavili vzduchových bubliniek. Prikryte ho a udržujte 1 až 3 dni na tmavom mieste pri izbovej teplote. Na vyzretejšiu chuť nechajte postáť aj viac dní. Potom už skladujte v chladničke.

    Moravský vrabec s kapustou

    4 až 5 porcií, príprava 45 minút, varenie 2 až 3 hodiny
    Potrebujete:

    • 1 kg bravčového mäsa (plece, krkovička, stehno)
    • 4 až 6 strúčikov cesnaku
    • 1 lyžicu celej rasce
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 2 až 3 stredne veľké cibule
    • vodu alebo pivo
    • maslo a múku na zápražku alebo kukuričný škrob

    Na kapustu:

    • 1 väčšiu cibuľu
    • 1 lyžicu cukru
    • 1 kg kyslej kapusty
    • vývar
    • 1 zemiak na zahustenie
    • olej alebo bravčovú masť

    Na knedle:

    • 600 g múčnych zemiakov
    • 1 vajce a 1 žĺtok
    • 100 g polohrubej múky
    • 100 g hrubej krupice
    • soľ

    POSTUP

    1. Mäso nakrájajte na veľké kocky a premiešajte s plátkami cesnaku, rascou, so soľou a s korením. Nechajte ho takto odstáť v chlade 30 minút až niekoľko hodín.
    2. Na dno kastróla rozložte cibuľu nakrájanú na plátky, navrch naukladajte odstáte mäso a podlejte ho pohárom vody alebo piva. Kastról prikryte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte takto prvých 15 minút, potom teplotu znížte na 130 °C a pečte do zmäknutia. Mäso občas premiešajte.
    3. Hotové mäso sceďte, šťavu prevarte a zahustite svetlou zápražkou z rovnakého pomeru masla a múky alebo škrobom rozmiešaným v pár lyžiciach vody. Omáčku dochuťte a primiešajte späť k mäsu.
    4. V druhom hrnci na masti osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno spolu s cukrom, pridajte scedenú a nahrubo nasekanú kyslú kapustu, podlejte vývarom a duste, až kým nezmäkne. Ak treba, prilejte aj šťavu z kyslej kapusty. Pred ukončením dusenia môžete zahustiť kapustu nastrúhaným zemiakom.
    5. Pripravte knedle: Zemiaky uvarte v šupke a nechajte úplne vychladnúť. Ošúpte ich, nastrúhajte a pridajte vajce a žĺtok, múku, krupicu a soľ. Vypracujte nelepivé cesto a vytvarujte z neho valčeky (ak treba, do cesta pridajte viac múky). Varte ich v osolenej, takmer vriacej vode asi 20 minút.
    6. Mäso podávajte s omáčkou, dusenou kapustou a nakrájanými zemiakovými knedľami.

    Hubový Kubo

    4 porcie, príprava 30 minút + namáčanie niekoľko hodín, varenie 60 minút
    Potrebujete:

    • 70 g sušených húb
    • 250 g veľkých jačmenných krúp
    • asi 500 ml vody alebo zeleninového vývaru
    • 2 cibule
    • 2 až 4 strúčiky cesnaku
    • pol lyžičky mletej rasce (voliteľné)
    • 1 lyžicu sušeného majoránu
    • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
    • bravčovú masť, maslo alebo olej

    POSTUP

    1. Sušené huby namočte do horúcej vody aspoň na 30 minút, prípadne ich na noc namočte do studenej vody. Potom ich sceďte, tekutinu si odložte.
    2. Krúpy prepláchnite a tiež namočte na noc do osolenej studenej vody. Na druhý deň sceďte a uvarte domäkka v zeleninovom vývare alebo osolenej vode s trochou tuku.
    3. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na tuku, kým nebude zlatohnedá. Pridajte scedené huby a pokračujte v restovaní ďalšie 2 až 3 minúty.
    4. Pridajte rozotretý alebo pretlačený cesnak, rascu, ak ju používate, a v ruke pomrvený sušený majorán.
    5. Ak chcete výraznejšiu hubovú chuť, prilejte teraz časť alebo všetku scedenú tekutinu z namáčania húb a nechajte ju takmer celú odpariť.
    6. K hubovej zmesi pridajte uvarené scedené krúpy, soľ a mleté korenie. Premiešajte a nechajte prepojiť chute. Ak treba, dochuťte zmes ešte majoránom alebo pretlačeným cesnakom.
    7. Zmes vložte do vymazanej zapekacej misy a pečte v rúre na 180 °C asi 20 až 30 minút, až kým nebude zlatohnedá.
    8. Hubový Kubo sa podáva s kvasenou kapustou, kvasenými alebo nakladanými uhorkami.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.