Reklama

Receptov na OVOCNÉ KOLÁČE nie je nikdy dosť: Toto sú lahôdky

Černicovo - pudingový páj.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jahody, čerešne, maliny, čučoriedky, černice, jablká, no aj iné sezónne plody dodajú krehkým koláčom poriadnu šťavu a rozvoňajú celú kuchyňu. Máte sa na čo tešiť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!

    JABLKOVO-KARAMELOVÝ PÁJ

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Jablkovo - karamelový páj.

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 180 g hladkej múky
    • 2 lyžice práškového cukru
    • štipka soli
    • 120 g studeného masla
    • 3-4 lyžice ľadovo studenej vody

    Na náplň:

    • šťava z jedného citróna
    • 3-4 jablká
    • 2-3 lyžice krupicového cukru
    • 2 lyžice kukuričného škrobu
    • 1 lyžička mletej škorice
    • štipka mletého klinčeka
    • štipka mletého muškátového orieška
    • vanilková zmrzlina

    Na karamel:

    • 200 g krupicového cukru
    • štipka soli
    • 100 ml smotany na šľahanie
    • 2 lyžice masla

    POSTUP:

    1. Do kuchynského robota vsypte suché suroviny, premiešajte a pridajte studené maslo pokrájané na kocky. Vypracujte do konzistencie mrveničky. Vodu k zmesi pridávajte po lyžiciach. Keď sa zmes spojí na hladké cesto, už vodu nepridávajte, ale cesto len ručne rýchlo prepracujte, zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 20 minút.
    2. Po vychladení cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 26 cm. Premiestnite ho do formy vymastenej maslom, jemne ho popritláčajte na boky aj dno formy, trčiace okraje cesta orežte. Formu s cestom vložte späť do chladničky.
    3. Do misy vlejte citrónovú šťavu, pridajte očistené jablká nakrájané na tenšie plátky a premiešajte, aby sa obalili v citrónovej šťave. Vsypte cukor, kukuričný škrob, koreniny a dobre premiešajte.
    4. Formu vyberte z chladničky a naplňte jablkovou zmesou. Vrchné plátky jabĺk môžete poukladať úhľadnejšie na seba, aby vytvorili pekný vzor. Formu vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 40-45 minút, aby náplň pekne bublala a jablká zmäkli. Ak by jablká začali príliš rýchlo hnednúť, prikryte povrch listom papiera na pečenie. Koláč nechajte vychladnúť.
    5. Na karamelovú omáčku dajte do hrnca cukor a bez miešania ho nechajte skaramelizovať. Keď máte hotový karamel, pridajte zohriatu smotanu a veľmi dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Dávajte veľký pozor, lebo zmes pri pridaní smotany začne veľmi bublať. Hrniec odstavte a zamiešajte maslo. Preložte do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť.
    6. Potom už stačí iba zobrať koláč, poliať ho touto jemnou karamelovou omáčkou, pridať kopček vanilkovej zmrzliny a veľká dobrota je na svete.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Koláče z plechu zasýtia celú rodinu: Ktorý upečiete ako prvý?

      JAHODOVO-REBARBOROVÁ GALETKA

      8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Jahodovo - rebarborová galetka.

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 225 g hladkej múky
      • 55 g práškového cukru
      • 1 lyžička pomarančovej kôry
      • 100 g studeného masla
      • 2 lyžičky jablčného octu
      • 60 ml ľadovej vody
      • 1 lyžička vanilkového extraktu

      Na náplň:

      • 180 g ricotty
      • 1 lyžička pomarančovej kôry
      • 1 lyžica práškového cukru
      • 1 lyžička kukuričného škrobu
      • 250 g jahôd
      • 150 g rebarbory
      • 75 g krupicového cukru
      • 1 vanilkový struk
      • 1 vajce
      • 2 lyžice trstinového demerara cukru

      POSTUP

      1. Na prípravu cesta vsypte múku, cukor a pomarančovú kôru do veľkej misy a premiešajte. Pridajte maslo a končekmi prstov votrite do múčnej zmesi, kým nebude pripomínať jemnú strúhanku. Vlejte ocot, vodu, vanilkový extrakt a vypracujte hladké, pevné cesto. Pracujte rýchlo, aby ste maslo v ceste príliš neroztopili. Hotové cesto zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút.
      2. Cesto rozvaľkajte medzi 2 listami papiera na pečenie na 4 mm hrubý kruh s priemerom približne 30-35 cm. Na papieri ho preložte na plech.
      3. Do misy dajte ricottu, pomarančovú kôru, cukor, škrob a premiešajte. Zmes rovnomerne rozotrite na cesto, ale nechajte 5 cm voľný okraj. Do druhej misy nakrájajte jahody na hrubšie plátky, pridajte očistenú a približne na 2 cm nakrájanú rebarboru, pridajte cukor, semiačka z vanilkového struku a všetko dobre premiešajte. Ovocnú zmes naložte na ricottový základ. Okraje cesta prehnite a jemne zatlačte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrom.
      4. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 30-35 minút, aby okraje koláča boli krásne zlatisté.
      5. Pred podávaním nechajte galetku na plechu 10 minút vychladnúť.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie
        Zdroj: Canva

        ČERNICOVO-PUDINGOVÝ PÁJ

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Černicovo - pudingový páj.

        8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40 MINÚT

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 150 g hladkej múky
        • 30 g mandľovej múky
        • 2 lyžice krupicového cukru
        • štipka soli
        • 120 g studeného masla
        • 60 ml studeného cmaru

        Na pudingovú náplň:

        • 150 g krupicového cukru
        • 120 g masla izbovej teploty
        • 3 lyžice hladkej múky
        • 3 vajcia L izbovej teploty
        • 240 g cmaru izbovej teploty
        • 1 lyžica citrónovej kôry
        • 2 lyžičky vanilkového extraktu
        • 300 g černíc
        • mandľové lupienky

        POSTUP

        1. V kuchynskom robote zmiešajte múky, cukor a soľ. Pridajte maslo nakrájané na kocky a mixujte tak, aby vznikla hrubá mrvenička. Pridajte cmar a pulzujte, cesto trochu navlhne a bude sa s ním lepšie pracovať. Vysypte ho na pomúčenú dosku a vypracujte pevné, hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a vložte do chladničky aspoň na 45 minút.
        2. Cesto následne rozvaľkajte do kruhu a vložte ho do formy vymazanej maslom a vysypanej hrubou múkou s priemerom 25 cm. Cesto popritláčajte na boky a dno formy. Trčiace okraje cesta pekne orežte. Vložte do chladničky a zatiaľ si pripravte náplň.
        3. Do misy dajte cukor, maslo a vyšľahajte. Pridajte múku, premiešajte. Po jednom vlejte vajíčka a zapracujte. Tenkým prúdom prilievajte cmar izbovej teploty a dobre premiešajte. Pridajte ešte pomarančovú kôru, vanilku. Zmes vylejte do formy s cestom a posypte černicami.
        4. Vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 40 minút. 10 minút pred koncom pečenia posypte mandľovými lupienkami a nechajte dopiecť. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          TEASER: Krémové dezerty potešia každého labužníka: Tieto recepty budú vaše tromfy!

          ČEREŠŇOVÝ PÁJ

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Čerešňový páj.

          8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 330 g hladkej múky
          • 1 lyžica krupicového cukru
          • štipka soli
          • 210 g studeného masla
          • 80 – 120 ml studenej vody
          • 12 ml jablčného octu

          Na náplň:

          • 700 g čerešní (čistá hmotnosť bez kôstok)
          • 130 g kryštálového cukru
          • kôra z 1 veľkého citróna
          • 2 lyžice zemiakového alebo kukuričného škrobu
          • 20 g rozpusteného masla
          • 1 štipka soli

          Na dokončenie:

          • 1 žĺtok
          • 1 lyžička vody
          • 2 lyžice kryštálového cukru

          POSTUP:

          1. Do misy robota vsypte múku, cukor, soľ a premiešajte. Pridajte maslo nakrájané na kocky a krátkymi pulzmi mixéra rozmixujte do konzistencie mrveničky. Potom postupne prilejte vodu a vždy krátko zapracujte. Vypracujte pevné cesto, zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
          2. Z vychladnutého cesta oddeľte tretinu a odložte ju späť do chladničky. Zvyšné cesto rozvaľkajte na hrúbku 4 mm a uložte ho do maslom vymazanej formy s priemerom 25 cm. Cesto jemne popritláčajte k bokom aj ku dnu formy. Pretŕčajúce cesto zatiaľ neorezávajte a formu aj s cestom vložte do chladničky, kým pripravíte náplň.
          3. Vykôstkované čerešne vložte do misy, pridajte cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, škrob, vychladnuté rozpustené maslo a soľ. Všetko dobre premiešajte a ihneď navrstvite na vychladnuté cesto vo forme.
          4. Odložené cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte do tvaru kruhu. Do cesta môžete povykrajovať dierky alebo iné ozdobné tvary. Pred tým, ako položíte vrchnú časť cesta na čerešne, potrite okraje cesta vo forme žĺtkom rozšľahaným s vodou. Potom preneste vrchné cesto, okraje jemne popritláčajte, pretŕčajúce časti odstrihnite a pomocou prstov vytvorte ozdobný okraj. Višňový koláč vložte aspoň na 40 minút do chladničky. Potom celý povrch cesta potrite žĺtkom a jemne posypte trstinovým cukrom.
          5. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 30 minút. Potom koláč preložte na spodný rošt a pečte ešte 10 minút. Povrch koláča by mal získať peknú, lesklú, zlatú farbu. Koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Letné KYSNUTÉ SLIMÁKY S RÍBEZĽAMI sú proste neodolateľné! TEASER

            ČUČORIEDKOVÉ MINIPÁJE

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Čučoriedkové minipáje.

            28-30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15-18 MINÚT

            Potrebujete:

            Na cesto:

            • 360 g hladkej múky
            • pol lyžičky soli
            • pol lyžičky mletej vanilky
            • 1 lyžica krupicového cukru
            • 250 g studeného masla
            • 9-10 lyžíc studenej vody

            Na náplň:

            • 200 g čučoriedok
            • 2 lyžice krupicového cukru
            • 1 lyžica citrónovej šťavy
            • pol lyžičky citrónovej kôry
            • 1 lyžička kukuričného škrobu

            Na potretie:

            • 1 vajce
            • 1 lyžica mlieka
            • 2 lyžice kryštálového cukru

            POSTUP

            1. V miske zmiešajte múku, soľ, vanilku a cukor. Potom pridajte na kocky nakrájané maslo z chladničky a spracujte do konzistencie mrveničky. Postupne prilievajte vodu do zmesi masla a múky. Vždy pridajte dve lyžice, zapracujte a potom pridajte ďalšie dve. Voda musí byť studená. Vypracujte hladké cesto, nemalo by byť lepkavé a mokré. Cesto rozdeľte na polovice, obe zabaľte do fólie a uložte do chladničky aspoň na hodinu.
            2. Na náplň v miske zmiešajte čučoriedky, cukor, citrónovú šťavu, kôru a škrob.
            3. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm na múkou vysypanej doske. Pomocou formičky alebo pohára vykrajujte kolieska s priemerom 6 cm. Na každé položte lyžičku náplne, okraje okolo nej potrite rozšľahaným vajíčkom a zakryte druhým kolieskom cesta. Okraje dobre pritlačte a pomocou vidličky vytvorte ozdobný okraj.
            4. Malé koláčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajíčkom s mliekom a posypte cukrom. V strede každého koláčika pomocou noža urobte otvor, narežte do kríža. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 15 až 18 minút. Nechajte vychladnúť a máte hotovo!

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.