JABLKOVO-KARAMELOVÝ PÁJ
Jablkovo - karamelový páj.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 180 g hladkej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- štipka soli
- 120 g studeného masla
- 3-4 lyžice ľadovo studenej vody
Na náplň:
- šťava z jedného citróna
- 3-4 jablká
- 2-3 lyžice krupicového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka mletého klinčeka
- štipka mletého muškátového orieška
- vanilková zmrzlina
Na karamel:
- 200 g krupicového cukru
- štipka soli
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice masla
POSTUP:
- Do kuchynského robota vsypte suché suroviny, premiešajte a pridajte studené maslo pokrájané na kocky. Vypracujte do konzistencie mrveničky. Vodu k zmesi pridávajte po lyžiciach. Keď sa zmes spojí na hladké cesto, už vodu nepridávajte, ale cesto len ručne rýchlo prepracujte, zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 20 minút.
- Po vychladení cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 26 cm. Premiestnite ho do formy vymastenej maslom, jemne ho popritláčajte na boky aj dno formy, trčiace okraje cesta orežte. Formu s cestom vložte späť do chladničky.
- Do misy vlejte citrónovú šťavu, pridajte očistené jablká nakrájané na tenšie plátky a premiešajte, aby sa obalili v citrónovej šťave. Vsypte cukor, kukuričný škrob, koreniny a dobre premiešajte.
- Formu vyberte z chladničky a naplňte jablkovou zmesou. Vrchné plátky jabĺk môžete poukladať úhľadnejšie na seba, aby vytvorili pekný vzor. Formu vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 40-45 minút, aby náplň pekne bublala a jablká zmäkli. Ak by jablká začali príliš rýchlo hnednúť, prikryte povrch listom papiera na pečenie. Koláč nechajte vychladnúť.
- Na karamelovú omáčku dajte do hrnca cukor a bez miešania ho nechajte skaramelizovať. Keď máte hotový karamel, pridajte zohriatu smotanu a veľmi dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Dávajte veľký pozor, lebo zmes pri pridaní smotany začne veľmi bublať. Hrniec odstavte a zamiešajte maslo. Preložte do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť.
- Potom už stačí iba zobrať koláč, poliať ho touto jemnou karamelovou omáčkou, pridať kopček vanilkovej zmrzliny a veľká dobrota je na svete.
Ovocné recepty pokračujú na ďalšej strane >>>