objednať časopis
všetky kategórie

Jahody, čerešne, maliny, čučoriedky, černice, jablká, no aj iné sezónne plody dodajú krehkým koláčom poriadnu šťavu a rozvoňajú celú kuchyňu. Máte sa na čo tešiť!

JABLKOVO-KARAMELOVÝ PÁJ

Jablkovo - karamelový páj.
Jablkovo - karamelový páj.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • 120 g studeného masla
  • 3-4 lyžice ľadovo studenej vody

Na náplň:

  • šťava z jedného citróna
  • 3-4 jablká
  • 2-3 lyžice krupicového cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka mletého klinčeka
  • štipka mletého muškátového orieška
  • vanilková zmrzlina

Na karamel:

  • 200 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice masla

POSTUP:

  1. Do kuchynského robota vsypte suché suroviny, premiešajte a pridajte studené maslo pokrájané na kocky. Vypracujte do konzistencie mrveničky. Vodu k zmesi pridávajte po lyžiciach. Keď sa zmes spojí na hladké cesto, už vodu nepridávajte, ale cesto len ručne rýchlo prepracujte, zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 20 minút.
  2. Po vychladení cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 26 cm. Premiestnite ho do formy vymastenej maslom, jemne ho popritláčajte na boky aj dno formy, trčiace okraje cesta orežte. Formu s cestom vložte späť do chladničky.
  3. Do misy vlejte citrónovú šťavu, pridajte očistené jablká nakrájané na tenšie plátky a premiešajte, aby sa obalili v citrónovej šťave. Vsypte cukor, kukuričný škrob, koreniny a dobre premiešajte.
  4. Formu vyberte z chladničky a naplňte jablkovou zmesou. Vrchné plátky jabĺk môžete poukladať úhľadnejšie na seba, aby vytvorili pekný vzor. Formu vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 40-45 minút, aby náplň pekne bublala a jablká zmäkli. Ak by jablká začali príliš rýchlo hnednúť, prikryte povrch listom papiera na pečenie. Koláč nechajte vychladnúť.
  5. Na karamelovú omáčku dajte do hrnca cukor a bez miešania ho nechajte skaramelizovať. Keď máte hotový karamel, pridajte zohriatu smotanu a veľmi dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Dávajte veľký pozor, lebo zmes pri pridaní smotany začne veľmi bublať. Hrniec odstavte a zamiešajte maslo. Preložte do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť.
  6. Potom už stačí iba zobrať koláč, poliať ho touto jemnou karamelovou omáčkou, pridať kopček vanilkovej zmrzliny a veľká dobrota je na svete.

Ovocné recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

Kategórie