Receptov na OVOCNÉ KOLÁČE nie je nikdy dosť: Toto sú lahôdky
21. 7. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jahody, čerešne, maliny, čučoriedky, černice, jablká, no aj iné sezónne plody dodajú krehkým koláčom poriadnu šťavu a rozvoňajú celú kuchyňu. Máte sa na čo tešiť!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

JABLKOVO-KARAMELOVÝ PÁJ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jablkovo - karamelový páj.
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 180 g hladkej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- štipka soli
- 120 g studeného masla
- 3-4 lyžice ľadovo studenej vody
Na náplň:
- šťava z jedného citróna
- 3-4 jablká
- 2-3 lyžice krupicového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka mletého klinčeka
- štipka mletého muškátového orieška
- vanilková zmrzlina
Na karamel:
- 200 g krupicového cukru
- štipka soli
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice masla
POSTUP:
- Do kuchynského robota vsypte suché suroviny, premiešajte a pridajte studené maslo pokrájané na kocky. Vypracujte do konzistencie mrveničky. Vodu k zmesi pridávajte po lyžiciach. Keď sa zmes spojí na hladké cesto, už vodu nepridávajte, ale cesto len ručne rýchlo prepracujte, zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 20 minút.
- Po vychladení cesto rozvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 26 cm. Premiestnite ho do formy vymastenej maslom, jemne ho popritláčajte na boky aj dno formy, trčiace okraje cesta orežte. Formu s cestom vložte späť do chladničky.
- Do misy vlejte citrónovú šťavu, pridajte očistené jablká nakrájané na tenšie plátky a premiešajte, aby sa obalili v citrónovej šťave. Vsypte cukor, kukuričný škrob, koreniny a dobre premiešajte.
- Formu vyberte z chladničky a naplňte jablkovou zmesou. Vrchné plátky jabĺk môžete poukladať úhľadnejšie na seba, aby vytvorili pekný vzor. Formu vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 40-45 minút, aby náplň pekne bublala a jablká zmäkli. Ak by jablká začali príliš rýchlo hnednúť, prikryte povrch listom papiera na pečenie. Koláč nechajte vychladnúť.
- Na karamelovú omáčku dajte do hrnca cukor a bez miešania ho nechajte skaramelizovať. Keď máte hotový karamel, pridajte zohriatu smotanu a veľmi dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Dávajte veľký pozor, lebo zmes pri pridaní smotany začne veľmi bublať. Hrniec odstavte a zamiešajte maslo. Preložte do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť.
- Potom už stačí iba zobrať koláč, poliať ho touto jemnou karamelovou omáčkou, pridať kopček vanilkovej zmrzliny a veľká dobrota je na svete.

JAHODOVO-REBARBOROVÁ GALETKA
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jahodovo - rebarborová galetka.
Potrebujete:
Na cesto:
- 225 g hladkej múky
- 55 g práškového cukru
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 100 g studeného masla
- 2 lyžičky jablčného octu
- 60 ml ľadovej vody
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na náplň:
- 180 g ricotty
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 250 g jahôd
- 150 g rebarbory
- 75 g krupicového cukru
- 1 vanilkový struk
- 1 vajce
- 2 lyžice trstinového demerara cukru
POSTUP
- Na prípravu cesta vsypte múku, cukor a pomarančovú kôru do veľkej misy a premiešajte. Pridajte maslo a končekmi prstov votrite do múčnej zmesi, kým nebude pripomínať jemnú strúhanku. Vlejte ocot, vodu, vanilkový extrakt a vypracujte hladké, pevné cesto. Pracujte rýchlo, aby ste maslo v ceste príliš neroztopili. Hotové cesto zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút.
- Cesto rozvaľkajte medzi 2 listami papiera na pečenie na 4 mm hrubý kruh s priemerom približne 30-35 cm. Na papieri ho preložte na plech.
- Do misy dajte ricottu, pomarančovú kôru, cukor, škrob a premiešajte. Zmes rovnomerne rozotrite na cesto, ale nechajte 5 cm voľný okraj. Do druhej misy nakrájajte jahody na hrubšie plátky, pridajte očistenú a približne na 2 cm nakrájanú rebarboru, pridajte cukor, semiačka z vanilkového struku a všetko dobre premiešajte. Ovocnú zmes naložte na ricottový základ. Okraje cesta prehnite a jemne zatlačte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a posypte cukrom.
- Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 30-35 minút, aby okraje koláča boli krásne zlatisté.
- Pred podávaním nechajte galetku na plechu 10 minút vychladnúť.

Zdroj: Canva
ČERNICOVO-PUDINGOVÝ PÁJ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Černicovo - pudingový páj.
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 30 g mandľovej múky
- 2 lyžice krupicového cukru
- štipka soli
- 120 g studeného masla
- 60 ml studeného cmaru
Na pudingovú náplň:
- 150 g krupicového cukru
- 120 g masla izbovej teploty
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 vajcia L izbovej teploty
- 240 g cmaru izbovej teploty
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 300 g černíc
- mandľové lupienky
POSTUP
- V kuchynskom robote zmiešajte múky, cukor a soľ. Pridajte maslo nakrájané na kocky a mixujte tak, aby vznikla hrubá mrvenička. Pridajte cmar a pulzujte, cesto trochu navlhne a bude sa s ním lepšie pracovať. Vysypte ho na pomúčenú dosku a vypracujte pevné, hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a vložte do chladničky aspoň na 45 minút.
- Cesto následne rozvaľkajte do kruhu a vložte ho do formy vymazanej maslom a vysypanej hrubou múkou s priemerom 25 cm. Cesto popritláčajte na boky a dno formy. Trčiace okraje cesta pekne orežte. Vložte do chladničky a zatiaľ si pripravte náplň.
- Do misy dajte cukor, maslo a vyšľahajte. Pridajte múku, premiešajte. Po jednom vlejte vajíčka a zapracujte. Tenkým prúdom prilievajte cmar izbovej teploty a dobre premiešajte. Pridajte ešte pomarančovú kôru, vanilku. Zmes vylejte do formy s cestom a posypte černicami.
- Vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 40 minút. 10 minút pred koncom pečenia posypte mandľovými lupienkami a nechajte dopiecť. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

ČEREŠŇOVÝ PÁJ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čerešňový páj.
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 330 g hladkej múky
- 1 lyžica krupicového cukru
- štipka soli
- 210 g studeného masla
- 80 – 120 ml studenej vody
- 12 ml jablčného octu
Na náplň:
- 700 g čerešní (čistá hmotnosť bez kôstok)
- 130 g kryštálového cukru
- kôra z 1 veľkého citróna
- 2 lyžice zemiakového alebo kukuričného škrobu
- 20 g rozpusteného masla
- 1 štipka soli
Na dokončenie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžička vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
POSTUP:
- Do misy robota vsypte múku, cukor, soľ a premiešajte. Pridajte maslo nakrájané na kocky a krátkymi pulzmi mixéra rozmixujte do konzistencie mrveničky. Potom postupne prilejte vodu a vždy krátko zapracujte. Vypracujte pevné cesto, zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Z vychladnutého cesta oddeľte tretinu a odložte ju späť do chladničky. Zvyšné cesto rozvaľkajte na hrúbku 4 mm a uložte ho do maslom vymazanej formy s priemerom 25 cm. Cesto jemne popritláčajte k bokom aj ku dnu formy. Pretŕčajúce cesto zatiaľ neorezávajte a formu aj s cestom vložte do chladničky, kým pripravíte náplň.
- Vykôstkované čerešne vložte do misy, pridajte cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, škrob, vychladnuté rozpustené maslo a soľ. Všetko dobre premiešajte a ihneď navrstvite na vychladnuté cesto vo forme.
- Odložené cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte do tvaru kruhu. Do cesta môžete povykrajovať dierky alebo iné ozdobné tvary. Pred tým, ako položíte vrchnú časť cesta na čerešne, potrite okraje cesta vo forme žĺtkom rozšľahaným s vodou. Potom preneste vrchné cesto, okraje jemne popritláčajte, pretŕčajúce časti odstrihnite a pomocou prstov vytvorte ozdobný okraj. Višňový koláč vložte aspoň na 40 minút do chladničky. Potom celý povrch cesta potrite žĺtkom a jemne posypte trstinovým cukrom.
- Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 30 minút. Potom koláč preložte na spodný rošt a pečte ešte 10 minút. Povrch koláča by mal získať peknú, lesklú, zlatú farbu. Koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.

ČUČORIEDKOVÉ MINIPÁJE
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čučoriedkové minipáje.
28-30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15-18 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 360 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžica krupicového cukru
- 250 g studeného masla
- 9-10 lyžíc studenej vody
Na náplň:
- 200 g čučoriedok
- 2 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- pol lyžičky citrónovej kôry
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Na potretie:
- 1 vajce
- 1 lyžica mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
POSTUP
- V miske zmiešajte múku, soľ, vanilku a cukor. Potom pridajte na kocky nakrájané maslo z chladničky a spracujte do konzistencie mrveničky. Postupne prilievajte vodu do zmesi masla a múky. Vždy pridajte dve lyžice, zapracujte a potom pridajte ďalšie dve. Voda musí byť studená. Vypracujte hladké cesto, nemalo by byť lepkavé a mokré. Cesto rozdeľte na polovice, obe zabaľte do fólie a uložte do chladničky aspoň na hodinu.
- Na náplň v miske zmiešajte čučoriedky, cukor, citrónovú šťavu, kôru a škrob.
- Odpočinuté cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm na múkou vysypanej doske. Pomocou formičky alebo pohára vykrajujte kolieska s priemerom 6 cm. Na každé položte lyžičku náplne, okraje okolo nej potrite rozšľahaným vajíčkom a zakryte druhým kolieskom cesta. Okraje dobre pritlačte a pomocou vidličky vytvorte ozdobný okraj.
- Malé koláčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajíčkom s mliekom a posypte cukrom. V strede každého koláčika pomocou noža urobte otvor, narežte do kríža. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 15 až 18 minút. Nechajte vychladnúť a máte hotovo!