Recept na RÝCHLY KOLÁČ? Vyberajte z našich najobľúbenejších!
20. 10. 2022, 17:23 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Nemáte veľa času ale chuť maškrtiť je obrovská? Spoľahnite sa na naše rýchle recepty na lahodné koláčiky.
Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LÝDIA CZAKÓ
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku

Čučoriedkové taštičky
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čučoriedkové taštičky.
15 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 15-18 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 340 g hladkej múky
- 1 lyžica krupicového cukru
- 1 lyžička soli
- 225 g studeného masla
- 125 ml studenej vody
Na čučoriedkovú náplň:
- 500 g čučoriedok
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 6 lyžíc krupicového cukru
- kôra a šťava z jedného citróna
- pol lyžičky škorice
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 lyžica mlieka
- kryštálový cukor na posypanie
POSTUP:
- Do hrnca vsypte čučoriedky, škrob, cukor, citrónovú kôru aj šťavu, škoricu, soľ, premiešajte a priveďte do varu. Varte asi minútku, potom zmes odstavte a nechajte vychladnúť.
- Do misy mixéra vsypte múku, cukor, soľ a zopár impulzmi premixujte. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a opäť spustite mixér tak, aby zo zmesi vznikla mrvenička. Teraz spustite mixér, pridajte polovicu vody a prerušovane mixujte. Postupne podľa toho, ako múka nasiakne, pridávajte aj zvyšok vody, aby sa vytvorilo cesto.
- Cesto vyberte a na doske ho jemne spracujte do tvaru gule. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky asi na 15 minút. Oddýchnuté cesto vyberte na dosku vysypanú múkou a vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika na hrúbku približne 3 mm. Nožom alebo radielkom rozkrojte na 12-15 obdĺžnikov. Na každý obdĺžnik dajte lyžičku čučoriedkovej náplne a položte naň ďalší obdĺžnik cesta. V strede urobte krížik alebo vykrojte nejaký tvar.
- Koláčiky položte na plech s papierom na pečenie. V miske rozšľahajte vajce s mliekom a touto zmesou potrite povrch každého koláčika. Posypte kryštálovým cukrom, vložte do rúry vyhriatej na 220 °Ca pečte 15-18 minút, aby koláčiky získali krásne zlatý povrch. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

Zdroj: NMH
Koláč s jahodovým džemom
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Koláč s s jahodovým džemom
Ostal vám z letnej úrody lahodný jahodový džem? Šupnite ho do tohto bleskového koláčika.
Hrnčekový koláč s kávou a medovkou
Zdroj: MATEJ KALINA
Kávovo ríbezľový koláč s medovkou.
Upiekla nám ho Eva na Ekofarme v Podskalí. Jej rýchly koláč nás úplne dostal - chutí božsky, rozplýva sa na jazyku a hotový ho máte raz-dva.
Bublanina s ovocím
Zdroj: Laura Witteková
Bublanina s ovocím.
Nadýchaná bublanina plná šťavnatého ovocia je vždy dobrou voľbou. Máme pre vás hneď niekoľko receptov na ňu:
Mrežovník so slivkovým lekvárom
Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík
Mrežovník so slivkáčom
Slivkový lekvár je hotový poklad a v tomto recepte na mrežovník naplno vyniknú všetky jeho kvality. Vyskúšajte!