Reklama

Poznáte REZANCE Z LOKŠÍ? Zdedený recept po Kristíninej babke nemá chybu!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poznáte REZANCE Z LOKŠÍ? Zdedený recept po Kristíninej babke nemá chybu!
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Kristína s Evou vám vo svojom čarovnom bufete ŽUFET neponúknu hotdogy ani hlbokomrazený vypražený syr. Ich menu je založené na poctivej domácej kuchyni, ktorú si hostia Železnej studničky rýchlo zamilovali. Príďte ochutnať! Alebo si doma urobte tieto PARÁDNE REZANCE!

    Rezance z lokší naučila Kristínu jej stará mama. „Vždy keď zvýšili lokše, trebárs po husacích hodoch, spravila z nich túto sladkú maškrtu, bohato posypanú makom,“ usmieva sa žufetárka.

    A ozaj, poznáte bufet Žufet? Sympaťáčky, ktoré predtým vlastnili známe bistro Žufaňa v centre Bratislavy, si ním splnili sen. Keď mesto vyhlásilo súťaž o naj bufet na Železnej studničke, neváhali ani sekundu – a dobre spravili, súťaž vyhrali práve vďaka ich konceptu domácej kuchyne.
    Do lesoparku sme obe chodievali už ako deti, neskôr v dospelosti sme tu trávili čas behaním, športovaním. Je úžasné, že dnes na ,železnej‘ každý deň varíme pre ľudí, ktorí majú radi prírodu ako my,“ zhodujú sa Eva s Kristínou.

    Ich rezance z lokší si musíte urobiť! A je len na vás, či použijete kúpené lokše, alebo si ich doma upečiete...

    Tieto rezance sú fantastické aj s marhuľami. Vtedy použite namiesto lieskovcov mleté vlašské orechy. Výborná je však aj kombinácia naslano – lokšové rezance podávajte s cibuľkou praženou na husacej masti, prípadne s tvarohom,“ radí Kristína.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Žufet - bufet na Železnej studničke v bratislavskom lesoparku, ktorý ponúka poctivú kuchyňu.

    Makové rezance z lokší s lesnými čučoriedkami a lieskovcami

    2 PORCIE PRÍPRAVA 40 MINÚT + OPEKANIE

    Potrebujete:

    Na lokše (6 až 7 kusov):

    • 280 g varených zemiakov v šupke
    • 80 g hladkej múky
    • soľ

    Na dokončenie:

    • 120 g lieskovcov
    • 125 g masla
    • 70 g mletého maku
    • 100 g zavarených lesných čučoriedok
    • práškový cukor podľa chuti

    POSTUP:

    1. Urobte lokše: Zemiaky ošúpte, nastrúhajte najemno, zapracujte múku a štipku soli. Vypracujte cesto a urobte z neho valček. Odkrajujte z neho rovnaké časti (50 g) a každú vyvaľkajte do kruhu.
    2. Lokše opekajte na suchej panvici s hrubším dnom z oboch strán, aby sa na nich vytvorili pekné hnedé fliačky. Po každej druhej lokši utrite panvicu kuchynskou utierkou, aby ste odstránili prihorenú múku.
    3. Opečte lieskovce: Dajte ich do plechu a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 20 minút. Ešte horúce lieskovce pošúchajte v utierke, aby ste odstránili šupky, a posekajte na menšie kúsky.
    4. Na panvici roztopte maslo a opekajte na ňom lokše nakrájané na rezance. Pridajte mletý mak a dobre premiešajte.
    5. Rezance rozdeľte do tanierov, polejte maslom a posypte lesnými čučoriedkami. Bohato posypte cukrom, pridajte opečené lieskovce a môžete podávať. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.