„Verím tomu, že čím viac o jedle vieme, tým sme zdravší. A keď na jeseň využijeme bohatstvo zo záhrad a z polí, chrípkové bacily nedostanú šancu,“ hovorí Gabika Žlebeková, ktorá vie o jedle viac ako dosť.

Liečite sa jedlom? Pýtali sme sa vás na našom webe. Ak patríte k väčšine, ktorá súhlasila, možno poznáte bratislavskú kantínu Zdravíčko. Takých ako vy do nej chodieva obedovať čoraz viac. „Po troch mesiacoch mám upravený cholesterol, nižšie hodnoty triglyceridov a mínus desať kíl,“ napísal na Facebook jedálne stravník Ernest. Jej majiteľka, potravinová inžinierka Gabika, sa jedlom začala vážne zaoberať pred dvadsiatimi rokmi, keď im ochorela dcéra. Tá je dnes už veľká, lekárka a mama dvoch synov. Gabika s manželom sa však zdravým stravovaním, najmä makrobiotickým, zaoberajú naďalej. O tom, že chutí rozprávkovo, sa presvedčte na vlastné jazyky.

Pečená zelenina s červenou šošovicou a so slzovkou

Pani Gabriela Žlebeková so svojim manželom spoločne prevádzkuje sieť jedální Zdravíčko, kde sa zameriavajú na prípravu jedál makrobiotickou metódou. Pre mesačník Dobré Jedlo pripravili obedové menu.
Pani Gabriela Žlebeková so svojim manželom spoločne prevádzkuje sieť jedální Zdravíčko, kde sa zameriavajú na prípravu jedál makrobiotickou metódou. Pre mesačník Dobré Jedlo pripravili obedové menu.
Zdroj: MATEJ KALINA

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 menšia mrkva
  • 1 menší petržlen
  • štvrť stredne veľkého zeleru
  • pol menšej cukety
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 lyžice kvalitného oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový, sezamový)
  • 1 lyžica tamari (sójová omáčka)
  • čerstvá saturejka (oregano, majorán, čubrica)
  • morská soľ

Na prílohu:

  • 1  šálka červenej šošovice
  • 1 šálka slzovky do šípky: Jednu z najstarších obilnín na svete podobnú jačmeňu zoženiete v každom dobrom bioobchode. Má skvelé detoxikačné účinky, podporuje slezinu, trávenie, imunitu, hojí pleť, lieči akné.
  • 1  väčšia cibuľa
  • za hrsť koriandra
  • 2  lyžice kvalitného oleja lisovaného za studena
  • morská soľ

POSTUP:

  1. Zeleninu očistite, umyte, nakrájajte na kocky a dajte do pekáča alebo misy zo skla s pokrievkou. Osoľte, pridajte olej, tamari, bylinky podľa výberu. Zľahka premiešajte, aby sa zelenina obalila do oleja a tamari. Pečte 30 minút zakryté (zmes bude upečená a šťavnatá zároveň).
  2. Urobte prílohu: Šošovicu a slzovku premyte vodou aspoň trikrát. Slzovku dajte variť do vody v pomere 1 : 3. Po zovretí odstráňte penu a varte 45 až 60 minút. Pridajte šošovicu a varte ešte 15-20 minút. Pridajte cibuľu nakrájanú na drobno a povarte dosklovita. Miešajte vareškou a priebežne dolievajte studenú vodu. „Teplotným šokom“ znížite prejavy nafukovania. Prílohu pred dovarením posoľte, ochuťte koriandrom a zjemnite kvalitným olejom. Podávajte k teplej pečenej zelenine.

Gabikin DOBRÝ TIP:

„Šošovicu so slzovkou netreba zahusťovať ani veľmi dochucovať. Majú svoju typickú vôňu a chuť. Ako prílohu ich môžete na jeseň a v zime podávať aj k zdravej kvasenej zelenine,“ radí Gabika.

Kategórie