Pôstne MAFINY: Moc dobré SLADKÉ I SLANÉ KOLÁČIKY na raňajky či desiatu
19. 2. 2024, 6:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Majú stovky variácií, my sme vám vybrali z tých najlepších, najzdravších a "odľahčených". Už ste ich skúšali s avokádom a orechmi, mrkvou a jablkami, či naslano s cuketou a batatmi? Poteší sa aj návšteva.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
31 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Zdravé misky Daniely Hantuchovej: Super pre dokonalú figúru!Zdroj: NMH
Avokádové mafiny s orechmi
10 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT + ODSTATIE, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 šálka ovsenej múky
- 1 šálka výberovej hladkej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice pomletých vlašských orechov
- 2-3 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 zrelé avokádo
- 2 vajcia
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 2 lyžice medu
- 3 lyžice repkového oleja";i:10;s:21:"1 nastrúhané jablko";i:11;s:12:"štipka soli";i:12;s:48:"polovice jadier vlašských orechov na ozdobenie
POSTUP:
- V mise premiešajte ovsenú a hladkú múku, vanilkový cukor, mleté orechy, kypriaci prášok a štipku soli.
- V druhej nádobe roztlačte dužinu z avokáda, pridajte vajcia, mlieko, med, olej a nastrúhané jablko. Suroviny premiešajte a pridajte k sypkej zmesi. Vymiešajte cesto a nechajte ho aspoň 10 minút postáť.
- Do jamiek plechu na mafiny vložte papierové košíčky a do troch štvrtín vlejte cesto. Navrch položte polovicu orecha a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte 20 až 25 minút.

Video Player is loading.
Ovsené vločky na raňajky? Pozor! Kedy treba užiť vápnik, aby sa uložil do kostí?Jablkovo-mrkvové mafiny
16 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE
POTREBUJETE:
- 240 g celozrnnej múky
- 160 g trstinového cukru
- pol lyžica prášku do pečiva
- pol lyžica sódy bikarbóny
- 1 lyžica mletej škorice
- 150 g nastrúhanej mrkvy
- 60 g hrozienok
- 100 g nastrúhaných jabĺk
- 100 ml mlieka
- 3 vajcia";i:10;s:16:"120 g masla";i:11;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- V jednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, mrkvu a hrozienka. Pridajte jablká a zamiešajte. V druhej miske zmiešajte mlieko s vajcami a rozpusteným maslom. Pridajte k múčnej zmesi a dôkladne premiešajte, aby sa cesto spojilo.
- Cesto rozlejte do papierových košíčkov, ale nie úplne dovrchu, a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte asi 20 minút do zlatista. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Video Player is loading.
Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníciCuketovo-batatové mafiny
10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 jarné cibuľky
- 80 g nahrubo nastrúhanej cukety
- 60 g nahrubo nastrúhaného batatu
- 1 strúčik cesnaku
- 3 vajcia
- 100 g čedaru
- 80 g eidamu
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekaných bazalkových listov";i:10;s:48:"2 lyžice hladkej múky (môže byť špaldová)";i:11;s:26:"soľ, korenie podľa chuti
POSTUP:
- Do hlbšej panvice nalejte olivový olej a nechajte zohriať. Vsypte na kolieska nakrájanú cibuľku, nastrúhanú cuketu, batat, pretlačený cesnak a rýchlo orestujte. Ale len tak, aby zelenina jemne zmäkla. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ v mise zmiešajte vajcia, na jemno nastrúhané syry, na jemno nasekanú petržlenovú vňať, bazalku a hladkú múku. Pridajte zmes vychladnutej zeleniny, osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Cestom naplňte do 2/3 papierové košíčky v mafinovej forme, alebo silikónové košíčky a pri 190 °C pečte dozlatista asi 25 minút.
Náš tip: Ak nemáte mafinové košíčky, cesto môžete upiecť na strednom plechu vo forme koláča.
Počas pôstnych dní vám dobre padnú aj tieto recepty: