Reklama

Pôstne MAFINY: Moc dobré SLADKÉ I SLANÉ KOLÁČIKY na raňajky či desiatu

Avokádové mafiny s orechmi.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Majú stovky variácií, my sme vám vybrali z tých najlepších, najzdravších a "odľahčených". Už ste ich skúšali s avokádom a orechmi, mrkvou a jablkami, či naslano s cuketou a batatmi? Poteší sa aj návšteva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravé misky Daniely Hantuchovej: Super pre dokonalú figúru!
    Zdroj: NMH

    Avokádové mafiny s orechmi

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT + ODSTATIE, PEČENIE 20 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 1 šálka ovsenej múky
    • 1 šálka výberovej hladkej múky
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 lyžice pomletých vlašských orechov
    • 2-3 lyžičky kypriaceho prášku
    • 1 zrelé avokádo
    • 2 vajcia
    • 1 hrnček plnotučného mlieka
    • 2 lyžice medu
    • 3 lyžice repkového oleja";i:10;s:21:"1 nastrúhané jablko";i:11;s:12:"štipka soli";i:12;s:48:"polovice jadier vlašských orechov na ozdobenie

    POSTUP:

    1. V mise premiešajte ovsenú a hladkú múku, vanilkový cukor, mleté orechy, kypriaci prášok a štipku soli.
    2.  V druhej nádobe roztlačte dužinu z avokáda, pridajte vajcia, mlieko, med, olej a nastrúhané jablko. Suroviny premiešajte a pridajte k sypkej zmesi. Vymiešajte cesto a nechajte ho aspoň 10 minút postáť.
    3.  Do jamiek plechu na mafiny vložte papierové košíčky a do troch štvrtín vlejte cesto. Navrch položte polovicu orecha a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte 20 až 25 minút.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ovsené vločky na raňajky? Pozor! Kedy treba užiť vápnik, aby sa uložil do kostí?

      Jablkovo-mrkvové mafiny

      16 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE

      POTREBUJETE:

      • 240 g celozrnnej múky
      • 160 g trstinového cukru
      • pol lyžica prášku do pečiva
      • pol lyžica sódy bikarbóny
      • 1 lyžica mletej škorice
      • 150 g nastrúhanej mrkvy
      • 60 g hrozienok
      • 100 g nastrúhaných jabĺk
      • 100 ml mlieka
      • 3 vajcia";i:10;s:16:"120 g masla";i:11;s:30:"práškový cukor na posypanie

      POSTUP:

      1. V jednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, mrkvu a hrozienka. Pridajte jablká a zamiešajte. V druhej miske zmiešajte mlieko s vajcami a rozpusteným maslom. Pridajte k múčnej zmesi a dôkladne premiešajte, aby sa cesto spojilo. 
      2. Cesto rozlejte do papierových košíčkov, ale nie úplne dovrchu, a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte asi 20 minút do zlatista. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníci

        Cuketovo-batatové mafiny

        10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE

        • 2 lyžice olivového oleja
        • 2 jarné cibuľky
        • 80 g nahrubo nastrúhanej cukety
        • 60 g nahrubo nastrúhaného batatu
        • 1 strúčik cesnaku
        • 3 vajcia
        • 100 g čedaru
        • 80 g eidamu
        • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
        • 1 lyžica nasekaných bazalkových listov";i:10;s:48:"2 lyžice hladkej múky (môže byť špaldová)";i:11;s:26:"soľ, korenie podľa chuti

        POSTUP:

        1. Do hlbšej panvice nalejte olivový olej a nechajte zohriať. Vsypte na kolieska nakrájanú cibuľku, nastrúhanú cuketu, batat, pretlačený cesnak a rýchlo orestujte. Ale len tak, aby zelenina jemne zmäkla. Odstavte a nechajte vychladnúť.
        2. Zatiaľ v mise zmiešajte vajcia, na jemno nastrúhané syry, na jemno nasekanú petržlenovú vňať, bazalku a hladkú múku. Pridajte zmes vychladnutej zeleniny, osoľte a okoreňte podľa chuti.
        3. Cestom naplňte do 2/3 papierové košíčky v mafinovej forme, alebo silikónové košíčky a pri 190 °C pečte dozlatista asi 25 minút.

        Náš tip: Ak nemáte mafinové košíčky, cesto môžete upiecť na strednom plechu vo forme koláča.

        Počas pôstnych dní vám dobre padnú aj tieto recepty: