Reklama

Hviezdne POLIEVKY, od ktorých sa CHUDNE: Máme ich od dám s dokonalými postavičkami!

Mária Čírová s dcérou Zoe.

Zdroj: Instagram M.Č.

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Polievka je grunt! Hovorievala to moja babka, špecialistka na polievky. Túto zo strakatej fazule som ako dieťa obzvlášť milovala, lebo na každej bol iný obrázok a tak sme spolu pri stole fantazírovali. Dodnes varím jej skvelé polievky, lebo vedela, aké korenie, bylinku pridať, aby lepšie trávilo, čistili sa črevá," spomína s úsmevom Emma Tekelyová.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Polievka, z ktorej sa nepriberá: Uvidíte, tá jej vyvážená chuť vás dostane!
    Zdroj: NMH

    „Babka bývala na Dunajskej ulici v hlavnom meste a ako malá som s ňou chodievala na rínok pri starej synagóge. Kupovala všetko čerstvé, varila každý deň a najviac polievky, lebo dedo trochu krepíroval na žalúdok. Dodnes varím jej skvelé polievky, lebo vedela, aké korenie, bylinku pridať, aby lepšie trávilo, čistili sa črevá. Ako skvosty som jej recepty spísala do knihy Polievky, od ktorých sa chudne.” prezradila nám krásna Emma.

    Fazuľová polievka

    Zdroj: GABINA WEISOVÁ

    Fazuľová polievka podľa Emminej babičky.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 200 g strakatej fazule
    • 3 väčšie mrkvy
    • maslo
    • 1 l vývaru (zeleninového)
    • 1 bobkový list
    • pol lyžičky sladkej červenej papriky a kurkumy
    • 1 lyžica jablčného octu
    • 250 ml smotany na varenie (Emmina babka ju nepoužívala)
    • soľ, mleté čierne korenie

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšie LASKONKY: Bez lepku, kávové a extra lahodné
      Zdroj: NMH
      1. Deň vopred namočte fazuľu do vody. Na druhý deň orestujte na masle mrkvu nakrájanú na kolieska. Keď zmäkne, zalejte ju vývarom, priveďte do varu a prihoďte bobkový list aj koreniny. Varte 10 minút a potom primiešajte scedenú fazuľu.
      2. Polievku varte najmenej pol hodiny, kým fazuľa nie je mäkká a mrkva trochu rozvarená. Dochuťte ju soľou, korením, octom a na záver zjemnite smotanou. Prevarte a môžete podávať. Dobrú chuť!

      Recept na ďalšiu SUPER POLIEVKU je na ďalšej strane >>>

      Toto je GENIÁLNA POLIEVKA, ktorú nám venovala výživová poradkyňa Zdenka Havettová z ideotvojezdravie.sk .  „Chcete byť fit? Dlho varte tiež vývary: Aspoň 8 hodín a z kvalitného mäsa. Pre vegánov a vegetariánov zas odporúčam vývar zo strukovín doplnený obilninami, pre dostatočný príjem všetkých esenciálnych aminokyselín," radí odborníčka.

      Zdenkina hrachovo-tekvicová polievka

      Zdroj: shutterstock

      Dobrá polievka je základ reštartu a zdravého jedálneho lístka. Začnite ju jesť na raňajky, ako to kedysi robili naši predkovia.

      3 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 hrnček žltého poleného sušeného hrachu
      • pol tekvice hokaido
      • 3 strúčiky cesnaku
      • soľ, kurkuma, korenie karí, mletá rasca, štipka čili
      • maslo (olej)
      • tekvicový olej a tekvicové semiačka (pražené)

      POSTUP:

      1. Hrach namočte do vody na 2-3 hodiny a vodu niekoľkokrát zlievajte. Potom ho sceďte do hrnca, pridajte hokaido nakrájané na kocky, olúpaný cesnak a zalejte vodou. Priveďte do varu, osoľte a okoreňte podľa chuti.
      2. Varte asi hodinu, primiešajte kúsok masla alebo 1-2 lyžice kvalitného oleja a rozmixujte. Polievku podávajte ozdobenú tekvicovým olejom a semiačkami.

      Recept na ďalšiu SUPER POLIEVKU je na ďalšej strane >>>

      Dedkova polievka je fantastická, milujem ju doteraz. Určite aj preto, že mi ju varil práve on,“ spomína Mária Čírová. „Dedko som mnou chodil na všetky hodiny spevu, klavíra aj súťaže, keď som bola malá. Prežila som s ním neskutočne veľa pekného. A vždy keď sme mali pár hodín voľno, zobral ma k sebe domov a pohostil. Doteraz nechápem, ako je možné, že mi dal na výber aspoň tri jedlá! Na túto polievku som sa tešila asi najviac. Pri chudnutí ju varte bez párku či klobásky, samozrejme."

      Hustá šošovicová polievka

      Zdroj: Archív Dobrého jedla

      Šošovicová polievka, ktorú miluje Mária Čírová. Pri chudnutí do nej, samozrejme, klobásku nedávajte.

      4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 35-40 MINÚT

      Potrebujete:

      • 200 g šošovice
      • 1 cibuľa
      • múka na zahustenie
      • 1,5 l vývaru (vody)
      • 1 strúčik cesnaku
      • mletá červená paprika, bobkový list, majorán
      • zmes koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
      • soľ, korenie
      • maslo

      POSTUP je na ďalšej strane >>>

      Zdroj: Archív M.Č.

      Malá Mária milovala trénovať u dedka.

      1. Šošovicu dajte aspoň na hodinu do vody. Na masle opražte dosklovita nakrájanú cibuľu a pridajte za dve lyžice múky. Restujte do svetlohneda a potom zápražku zalejte vývarom. Pridajte premytú šošovicu, cesnak, mletú červenú papriku a bobkový list. Nakoniec vmiešajte nakrájanú koreňovú zeleninu a varte, kým všetka zelenina nebude mäkká.
      2. Z hrnca vyberte bobkový list a polievku ochuťte majoránom, soľou, korením, ak treba. Dobrú chuť!

      Dobrý tip

      Polievku môžete zahustiť aj bez múky tak, že rozmixujete časť uvarenej šošovice. Chutí tak báječne!

      Recept na ďalšiu SUPER POLIEVKU je na ďalšej strane >>>

      V našej rodine varí každý. Ja som sa začala učiť až v dospelosti, cez telefón, lebo mamička s babičkou ma v detstve strávenom vo Veľkom Horeši vyháňali z kuchyne. Neskôr som zistila, že varím najmä podľa čuchu, intuitívne, a že v kuchyni zaváži, čo máte v krvi. Najväčším vyznamenaním pre mňa bolo, keď sa mi vydarilo jedlo aspoň sčasti také dobré ako mojim učiteľkám. Táto polievka ma čakala vždy na krásne prestretom stole v obrovskej porcelánovej mise, uvarená z kuracích drobov, domácej zeleniny," prezradila nám krásna a večne štíhla Szidi Tobias. A páči sa, venovala aj skvelý rodinný recept.

      Kuracia polievka podľa Szidi

      Zdroj: Shutterstock

      Kuracia polievka je balzam na dušu aj pre telo.

      PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY

      Potrebujete:

      • kuracie droby (veľa)
      • miešaná koreňová zelenina (veľa)
      • 1 cibuľa
      • 1 strúčik cesnaku
      • celé nové korenie, celé čierne korenie
      • ligurček a petržlenová vňať (na ozdobu)
      • soľ

      Na pečeňové špecle:

      • 200 g kuracích pečení
      • 1 malá cibuľka
      • 1 strúčik cesnaku
      • 1 vajce
      • petržlenová vňať
      • strúhanka
      • soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP je na ďalšej strane >>>

      Zdroj: Archív Szidi Tobias

      Szidi je v strede. Prekrásny záber!

      1. Umyté droby v hrnci zalejte studenou vodou, pridajte očistenú zeleninu, cibuľu so šupou, cesnak, guľôčky korenia a vetvičku ligurčeka. Osoľte a varte na miernom ohni dve-tri hodiny. Potom polievku preceďte.
      2. Urobte pečeňové špecle: Kuraciu pečeň najemno pomeľte s očistenou cibuľou a cesnakom. Pridajte vajce, soľ, korenie podľa chuti a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno. Postupne vmiešavajte strúhanku. Hustejšie cesto dajte na lopárik a nožom z neho odkrajujte špecle do vriacej osolenej vody. Varte 8-10 minút.
        Horúcu polievku podávajte s nakrájanou zeleninou a so scedenými špecľami, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

      Dobrý tip

      Vnútornosti sú zdravé, plné vitamínov. Ak ale momentálne pracujete na vylepšení svojej figúry, pečeňové špecle naservírujte iba svojim stravíkom :)

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.