POLEVY NA ZÁKUSKY: Čokoládová, žĺtková, punčová, karamelová. Robíte ich správne?
19. 12. 2024, 15:04

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Polevy sú dôležitou súčasťou mnohých zákuskov. Slúžia nielen na ozdobenie, ale aj na zlepšenie chuti a chránia zákusok pred vysušením.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Robo Hubač
Galéria k článku

Výber druhu polevy závisí od typu zákusku, chuťových preferencií i príležitosti, na ktorú ho pečieme. Polevy môžu byť hladké, lesklé, krémové či chrumkavé, pričom ich základné zložky zahŕňajú cukor, tuky, čokoládu, ovocný sirup, alebo iné sladidlá. Ak s nimi nemáte veľa skúseností, veríme, že vám pomôžu naše rady na tie najobľúbenešie - čokoládovú, karamelovú, žĺtkovú a punčovú (či citrónovú).
Čokoládová poleva
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Perník s čokoládovou polevou. Môžete ju nechať hladkú, alebo urobiť vidličkou takého vlnky.
Pripravuje sa z čokolády (horkej, mliečnej i bielej) a masla alebo stuženého tuku či smotany. Ideálna je na rezy, torty, bábovky, brownies i menšie koláčiky, napríklad na šuhajdy.
Ako ju pripraviť:
- S maslom: Vo vodnom kúpeli pomaly za stáleho miešania rozpustite 200 g horkej čokolády. Voda sa nesmie variť. Do čokolády pridajte 100 g nakrájaného masla a miešajte kým nevznikne hladká poleva. Nechajte ju mierne vychladnúť a nalejte na zákusok. Táto poleva pomalšie tuhne, ale je veľmi lahodná.
- So smotanou: 100 g smotany na šľahanie nalejte do hrnca a na miernom ohni ju zohrejte. Pozor, nesmie vrieť! Stačí, keď začne jemne bublinkovať na okrajoch. Zohriatu smotanu nalejte na nasekanú alebo nalámanú horkú alebo mliečnu čokoládu (100 g). Nechajte stáť 2–3 minúty, aby sa čokoláda rozpustila. Potom jemne miešajte, až kým vznikne hladká, lesklá poleva. Nechajte ju chvíľu vychladnúť, aby bola hustejšia, ale stále tekutá, a potom ju nalejte na zákusok.
- So stuženým alebo kokosovým tukom: V hrnci vo vodnom kúpeli rozpustite 50 g nakrájaného stuženého tuku. Primiešajte 200 g nalámanej čokolády na varenie alebo kvalitnej horkej čokolády. Keď je poleva hladká a lesklá, odstavte ju a nechajte mierne vychladnúť, aby nebola príliš horúca pri nanášaní. Polevu nalejte na vychladnutý zákusok a pomocou noža alebo stierky ju rovnomerne rozotrite. Menšie zákusky (napríklad perníčky) môžete ponárať priamo do polevy.

Zdroj: NMH
Karamelová poleva
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Cheesecake s karamelovou polevou.
Je vhodná najmä na cheesecaky, jablkové koláče, palacinky či rezy.
Ako ju pripraviť:
- Na miernom plameni rozpustite v hrnci 200 g kryštálového cukru, kým nezíska jantárovú farbu.
- Opatrne vmiešajte 100 g smotany na šľahanie (pozor na horúcu paru!).
- Odstavte, pridajte 50 g masla a miešajte dohladka. Polevu nechajte mierne vychladnúť a naneste na zákusok. Počkajte kým stuhne a potom koláč nakrájajte.

Žĺtková poleva
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Žĺtkové rezy s obľúbenou polevou.
Je obľúbenou polevou na známych žĺtkových rezoch s orechovým korpusom. No môžete ju použiť aj na iné dezerty, treba ju však nanášať na horúci podklad a nechať zaschnúť.
Ako ju pripraviť:
- Štyri čerstvé žĺtky dobre oddelené od bielok začnite šľahať. Postupne do misy pridávajte 200 g dobre preosiateho práškového cukru po lyžiciach, aby sa dobre zapracoval.
- Prípadne pre sviežejšiu chuť pridajte lyžičku citrónovej šťavy. Pokračujte v šľahaní, až kým nebude hmota hladká a nadýchaná.
- Žĺtkovú polevu nanášajte na horúce rezy, aby sa cukor rozpustil a poleva bola hladká. Nechajte ju voľne usušiť, môžete dať na pár hodín stuhnúť do chladničky. Potom krájajte nožom namočeným v horúcej vode.

Punčová poleva
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Punčové rezy s punčovou polevou s malinovým sirupom.
Je ikonická súčasť punčových rezov alebo iných dezertov s jemne rumovo - ovocnou arómou. Je sladká, farebná a dodáva dezertu nielen chuť, ale aj atraktívny vzhľad. Ak namiesto ovocného sirupu použijete citrónovú šťavu, budete mať sviežu polevu napríklad na kakaové kocky alebo bábovku.
Ako ju pripraviť:
- Preosejte 250 g práškového cukru, aby bola poleva hladká a bez hrudiek.
- Do misky s cukrom pridajte postupne 3 - 4 lyžice vody alebo ovocného sirupu a dobre premiešajte, aby vznikla polohustá hmota.
- Pridajte rum alebo griotku (1 - 2 lyžičky) pre jemnú punčovú arómu. Ak polevu pripravujete pre deti, rum môžete nahradiť vanilkovou esenciou. Môžete pridať kvapku ružovej potravinárskej farby.
- Polevu nanášajte na vychladnutý zákusok, aby nebola príliš riedka. Rýchlo ju rozotrite stierkou alebo lyžicou, pretože poleva pomerne rýchlo tuhne.
- Ak chcete lesklejší efekt, pridajte do polevy malý kúsok roztopeného masla.
- Ak je poleva príliš hustá, pridajte pár kvapiek vody. Ak je riedka, zahustite ju ešte trochou cukru.
- Pre sýtu farbu a hladkú vrstvu polevy môžete zákusok najprv jemne potrieť tenkou vrstvou polevy, nechať ju stuhnúť a potom naniesť druhú vrstvu.