PIŠINGER REZY od Veroniky: Sviatočný nepečený zákusok na oblátkach
14. 12. 2024, 13:02 (aktualizované: 18. 12. 2024, 9:58)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Naša cukrárka Veronika Kollárová sa nechala inšpirovať známou Pišingerovou tortou. Jej oblátkový zákusok vyzerá veľmi podobne a je skvelým tipom na sviatky!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Galéria k článku

Pišingerova torta
Je to tradičný sladký dezert, ktorý pochádza z čias Rakúsko-Uhorska. Je pomenovaná po Oskarovi Pišingerovi, známom cukrárovi, ktorý ju vymyslel. Torta sa skladá z viacerých jednoduchých vrstiev tenkých oblátok, medzi ktorými je čokoládovo - orechová plnka. Výhodou tejto torty je, že sa pripravuje bez pečenia.
Zdroj: Michaela Smolová www.sistersbakery.sk
Pišingerova torta od Michaely Smolovej.
Základné suroviny:
- tortové oblátky - počet závisí od výšky torty. Z obdĺžnikových tvarov vykrojíte kruhy.
- čokoláda, maslo, žĺtky, kakao alebo rozpustená čokoláda, cukor, orechy (vlašské, lieskové, mandle), rum na krém
- čokoládová poleva
Anketa
Máte radi oblátkové zákusky?
- Áno, páči sa mi keď pekne chrumkajú.77%
- Nie, radšej mám pečené koláčiky.22%
Hlasovanie bolo ukončené
Postup:
- Pripravíte krém: rozmiešajte maslo s cukrom, kakaom alebo rozpustenou čokoládou, žĺtkovo-cukrovou penou a mletými orechmi, prípadne pridajte rum na dochutenie.
- Na každú oblátku natriete tenkú vrstvu krému a vrstvy naukladajte na seba.
- Zatlačíte ich, aby sa dobre spojili a necháte stuhnúť v chladničke.
- Povrch torty môžete ozdobiť čokoládovou polevou a orechmi alebo prípadne cukrovou polevou.

Pišinger rezy
15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
Na krém:
- 400 g tmavej čokolády 54 %
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 50 g opražených lieskových orieškov
- 300 g masla izbovej teploty
- 200 g práškového cukru
- 6 žĺtkov
- 9 oblátok
Na polevu:
- 200 g tmavej čokolády 54 %
- 100 g masla
POSTUP:
-
Čokoládu rozpustite nad vodnou parou a zamiešajte do nej najemno nasekané mandle a oriešky.
-
Maslo s polovicou cukru vyšľahajte na svetlú penu. Nad vodnou parou vyšľahajte žĺtky na penu s druhou polovicou cukru. Odstavte a nechajte vychladnúť.
-
Žĺtky jemne zamiešajte do vyšľahaného masla. Pridajte vychladnutú čokoládu a všetko spolu vyšľahajte do peny.
-
Krémom potrite všetky oblátky okrem vrchnej a poukladajte ich na seba. Na oblátky položte papier a zaťažte ich. Odložte do chladničky na 5 hodín, ideálne však cez noc.
-
Nad vodnou parou roztopte čokoládu s maslom. Do cukrárenského vrecka odlejte 3 lyžice a dajte zatiaľ bokom. Zvyšnou čokoládou polejte povrch oblátky a opäť dajte do chladničky na 15 minút stuhnúť.
-
Koláčik nakrájajte najskôr na dva dlhé pásy a následne ich rozkrájajte na trojuholníky. Každý trojuholník ozdobte odloženou polevou a podávajte.