Reklama

PIŠINGER REZY od Veroniky: Sviatočný nepečený zákusok na oblátkach

Nepečené Pišinger rezy na oblátke.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Naša cukrárka Veronika Kollárová sa nechala inšpirovať známou Pišingerovou tortou. Jej oblátkový zákusok vyzerá veľmi podobne a je skvelým tipom na sviatky!

Pišingerova torta

Je to tradičný sladký dezert, ktorý pochádza z čias Rakúsko-Uhorska. Je pomenovaná po Oskarovi Pišingerovi, známom cukrárovi, ktorý ju vymyslel. Torta sa skladá z viacerých jednoduchých vrstiev tenkých oblátok, medzi ktorými je čokoládovo - orechová plnka. Výhodou tejto torty je, že sa pripravuje bez pečenia.

Zdroj: Michaela Smolová www.sistersbakery.sk

Pišingerova torta od Michaely Smolovej.

Základné suroviny:

  • tortové oblátky - počet závisí od výšky torty. Z obdĺžnikových tvarov vykrojíte kruhy.
  • čokoláda, maslo, žĺtky, kakao alebo rozpustená čokoláda, cukor, orechy (vlašské, lieskové, mandle), rum na krém
  • čokoládová poleva
Anketa

Máte radi oblátkové zákusky?

  • Áno, páči sa mi keď pekne chrumkajú.77%
  • Nie, radšej mám pečené koláčiky.22%

Hlasovanie bolo ukončené

Postup:

  • Pripravíte krém: rozmiešajte maslo s cukrom, kakaom alebo rozpustenou čokoládou, žĺtkovo-cukrovou penou a mletými orechmi, prípadne pridajte rum na dochutenie.
  • Na každú oblátku natriete tenkú vrstvu krému a vrstvy naukladajte na seba.
  • Zatlačíte ich, aby sa dobre spojili a necháte stuhnúť v chladničke.
  • Povrch torty môžete ozdobiť čokoládovou polevou a orechmi alebo prípadne cukrovou polevou.

Pišinger rezy

15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE

 

POTREBUJETE:

Na krém: 

  •  400 g tmavej čokolády 54 %
  • 50 g blanšírovaných mandlí
  • 50 g opražených lieskových orieškov
  • 300 g masla izbovej teploty
  • 200 g práškového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 9 oblátok

 

Na polevu: 

  •  200 g tmavej čokolády 54 %
  • 100 g masla

 

POSTUP:

  1. Čokoládu rozpustite nad vodnou parou a zamiešajte do nej najemno nasekané mandle a oriešky.

  2.  Maslo s polovicou cukru vyšľahajte na svetlú penu. Nad vodnou parou vyšľahajte žĺtky na penu s druhou polovicou cukru. Odstavte a nechajte vychladnúť.

  3. Žĺtky jemne zamiešajte do vyšľahaného masla. Pridajte vychladnutú čokoládu a všetko spolu vyšľahajte do peny.

  4.  Krémom potrite všetky oblátky okrem vrchnej a poukladajte ich na seba. Na oblátky položte papier a zaťažte ich. Odložte do chladničky na 5 hodín, ideálne však cez noc.

  5.  Nad vodnou parou roztopte čokoládu s maslom. Do cukrárenského vrecka odlejte 3 lyžice a dajte zatiaľ bokom. Zvyšnou čokoládou polejte povrch oblátky a opäť dajte do chladničky na 15 minút stuhnúť.

  6.  Koláčik nakrájajte najskôr na dva dlhé pásy a následne ich rozkrájajte na trojuholníky. Každý trojuholník ozdobte odloženou polevou a podávajte.

Autori článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.