Reklama

Zdravá PETRŽLENOVÁ VŇAŤ: Je lepšia hladkolistá či kučeravá?

Petržlenová vňať sa hodí aj do oškvarkovej nátierky či plnky

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Reklama

Poradíme, ktorá je vhodnejšia do polievok, fašírok či omáčok. A nenechajte si ujsť ani svieže vňaťové recepty!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Klobásový trapas Romana Juraška: Poriadne to poplietol!

    Zdravo príťažlivá

    Bez vône, chute a farby tohto super obľúbeného zeleného korenia sa určite nezaobíde žiadny vývar, no ani nejedna polievka, omáčka, dip, mäsová a zeleninová plnka, fašírky, cestoviny, rizoto, omelety, ryby, šalát či príloha. Posypané natrhanou alebo nasekanou vňaťou sú jedlá o to príťažlivejšou pastvou pre oči a chuťové bunky. Petržlen listový alebo kučeravý je preto priam povinnou výbavou záhradiek, terás i okenných parapetov, kde sa sviežo a dekoratívne vyníma počas celého roka.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáci kečup: Pripravte si z bohatej paradajkovej úrody

      Menej pekná...

      Kým oku možno viac lahodia kučeravé lístky, o poznanie aromatickejšia je hladkolistá vňať. Jej korenistá a jemne pikantná chuť nezanikne, ani ak sa dlhšie varí (napríklad ako súčasť bouquet garni). Aj keď v kvetináči vám zasa rýchlejšie zvädne. Pre výraznejšiu arómu a farbu je však lepšie nasekané lístky vňate pridávať až tesne pred dokončením varenia alebo nimi už len posypať hotové jedlo. Tak v nej zachránite aj veľké množstvo minerálnych látok a vitamínu C. Čerstvá vňať ho má trikrát viac ako citrón!

      Na ďalšej strane nájdete recept na polievku s haluškami s vňaťou >>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        SLIVKOVÉ GULE, ktoré budete milovať! Pripravte si túto dobrotu. -TEASER

        Kuracia polievka s haluškami s vňaťou

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

        • 1 kurča
        • 4 mrkvy
        • 2 petržleny
        • 1 kaleráb
        • 1 cibuľa
        • po 4 zrniečka nového a celého korenia
        • bobkový list
        • viazanička hladkolistej petržlenovej vňate + na halušky
        • 1 vajce
        • 4-5 lyžíc detskej krupice";i:10;s:61:"soľ, mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška";i:11;s:4:"olej";i:12;s:30:"kučeravá vňať na ozdobenie

        POSTUP:

        1. Z kurčaťa odkrojte prsia a vykostite stehná. Mäsité časti si odložte a skelet s krídlami nasekajte na menšie časti. Vo veľkej panvici rozohrejte olej a časti kurčaťa na ňom opečte dozlatista.
        2. Opečené časti preložte do hrnca a zalejte vodou (asi 2 litrami). Pridajte dve očistené mrkvy, petržlen, kaleráb, cibuľu so šupkou, vňať, korenie a bobkový list. Osoľte a na miernom ohni varte 60 minút.
        3. Vývar sceďte, vráťte do hrnca a vložte nakrájané prsia (stačí 1 kus). Pridajte na širšie pásiky nastrúhanú zvyšnú mrkvu, dochuťte soľou a korením, prípadne pretlčeným cesnakom.
        4. Pripravte halušky: Krupicu zmiešajte s vajíčkom, štipkou soli a muškátového orieška. pridajte nadrobno nasekanú vňať (asi za lyžicu) a nechajte odstáť 5 minút. Potom lyžičkou odkrajujte z polohustého cesta a hádžte do mierne vriaceho vývaru.
        5. Keď halušky vyplávajú na povrch, polievku odstavte. Podávajte posypanú kučeravou vňaťou.

        Recept na vňaťové lievance nájdete na ďalšej strane >>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Domáci kečup: Pripravte si z bohatej paradajkovej úrody

          Lievance s vňaťou

          4 PORCIE PRÍPRAVA 20 MINÚT VARENIE 15 MINÚT

          POTREBUJETE:

          • 1 viazanička petržlenovej vňate
          • pol viazaničky mrkvovej vňate
          • 400 ml rastlinného mlieka
          • 300 g hladkej múky
          • 3 lyžice rastlinného jogurtu
          • 3 lyžičky kypriaceho prášku
          • soľ, mleté čierne korenie
          • olej

          POSTUP:

          1. V mixéri vymiešajte nasekané listy vňate, mlieko, múku, jogurt, kypriaci prášok, soľ a korenie. Rozmixujte na hladké cestíčko.
          2. Na panvici rozhorúčte trocha oleja a nalejte na ňu cesto v malých lievancoch. Lievance opekajte z oboch strán asi minútu. Podávajte teplé preliate jogurtovo. cesnakovým dipom.

          Na ďalšej strane nájdete jednoduchý recept na bylinkové maslo >>

          Bylinkové maslo

          POTREBUJETE:

          • 250 g masla
          • 2 lyžice čerstvých nasekaných byliniek (pažítka, hladkolistá petržlenová vňať, oregano či majorán)
          • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
          • trocha soli

          POSTUP:

          1. Do zmäknutého masla zamiešajte nadrobno nasekané bylinky, cesnak a štipku soli.
          2. Zmes navrstvite na potravinovú fóliu a pevne uzatvorte (v tvare veľkej salónky). Dajte do chladničky a používajte pri varení krémových polievok, omáčok , rýb, alebo pri príprave rôznych nátierok.

          Prečítajte si tiež: