Zdravá PETRŽLENOVÁ VŇAŤ: Je lepšia hladkolistá či kučeravá?
2. 10. 2022, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Poradíme, ktorá je vhodnejšia do polievok, fašírok či omáčok. A nenechajte si ujsť ani svieže vňaťové recepty!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdravo príťažlivá
Bez vône, chute a farby tohto super obľúbeného zeleného korenia sa určite nezaobíde žiadny vývar, no ani nejedna polievka, omáčka, dip, mäsová a zeleninová plnka, fašírky, cestoviny, rizoto, omelety, ryby, šalát či príloha. Posypané natrhanou alebo nasekanou vňaťou sú jedlá o to príťažlivejšou pastvou pre oči a chuťové bunky. Petržlen listový alebo kučeravý je preto priam povinnou výbavou záhradiek, terás i okenných parapetov, kde sa sviežo a dekoratívne vyníma počas celého roka.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>

Menej pekná...
Kým oku možno viac lahodia kučeravé lístky, o poznanie aromatickejšia je hladkolistá vňať. Jej korenistá a jemne pikantná chuť nezanikne, ani ak sa dlhšie varí (napríklad ako súčasť bouquet garni). Aj keď v kvetináči vám zasa rýchlejšie zvädne. Pre výraznejšiu arómu a farbu je však lepšie nasekané lístky vňate pridávať až tesne pred dokončením varenia alebo nimi už len posypať hotové jedlo. Tak v nej zachránite aj veľké množstvo minerálnych látok a vitamínu C. Čerstvá vňať ho má trikrát viac ako citrón!
Na ďalšej strane nájdete recept na polievku s haluškami s vňaťou >>

Kuracia polievka s haluškami s vňaťou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
- 1 kurča
- 4 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 kaleráb
- 1 cibuľa
- po 4 zrniečka nového a celého korenia
- bobkový list
- viazanička hladkolistej petržlenovej vňate + na halušky
- 1 vajce
- 4-5 lyžíc detskej krupice";i:10;s:61:"soľ, mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška";i:11;s:4:"olej";i:12;s:30:"kučeravá vňať na ozdobenie
POSTUP:
- Z kurčaťa odkrojte prsia a vykostite stehná. Mäsité časti si odložte a skelet s krídlami nasekajte na menšie časti. Vo veľkej panvici rozohrejte olej a časti kurčaťa na ňom opečte dozlatista.
- Opečené časti preložte do hrnca a zalejte vodou (asi 2 litrami). Pridajte dve očistené mrkvy, petržlen, kaleráb, cibuľu so šupkou, vňať, korenie a bobkový list. Osoľte a na miernom ohni varte 60 minút.
- Vývar sceďte, vráťte do hrnca a vložte nakrájané prsia (stačí 1 kus). Pridajte na širšie pásiky nastrúhanú zvyšnú mrkvu, dochuťte soľou a korením, prípadne pretlčeným cesnakom.
- Pripravte halušky: Krupicu zmiešajte s vajíčkom, štipkou soli a muškátového orieška. pridajte nadrobno nasekanú vňať (asi za lyžicu) a nechajte odstáť 5 minút. Potom lyžičkou odkrajujte z polohustého cesta a hádžte do mierne vriaceho vývaru.
- Keď halušky vyplávajú na povrch, polievku odstavte. Podávajte posypanú kučeravou vňaťou.
Recept na vňaťové lievance nájdete na ďalšej strane >>

Lievance s vňaťou
4 PORCIE PRÍPRAVA 20 MINÚT VARENIE 15 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Lievance z vňatí
POTREBUJETE:
- 1 viazanička petržlenovej vňate
- pol viazaničky mrkvovej vňate
- 400 ml rastlinného mlieka
- 300 g hladkej múky
- 3 lyžice rastlinného jogurtu
- 3 lyžičky kypriaceho prášku
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- V mixéri vymiešajte nasekané listy vňate, mlieko, múku, jogurt, kypriaci prášok, soľ a korenie. Rozmixujte na hladké cestíčko.
- Na panvici rozhorúčte trocha oleja a nalejte na ňu cesto v malých lievancoch. Lievance opekajte z oboch strán asi minútu. Podávajte teplé preliate jogurtovo. cesnakovým dipom.
Na ďalšej strane nájdete jednoduchý recept na bylinkové maslo >>
Bylinkové maslo
POTREBUJETE:
- 250 g masla
- 2 lyžice čerstvých nasekaných byliniek (pažítka, hladkolistá petržlenová vňať, oregano či majorán)
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- trocha soli
POSTUP:
- Do zmäknutého masla zamiešajte nadrobno nasekané bylinky, cesnak a štipku soli.
- Zmes navrstvite na potravinovú fóliu a pevne uzatvorte (v tvare veľkej salónky). Dajte do chladničky a používajte pri varení krémových polievok, omáčok , rýb, alebo pri príprave rôznych nátierok.
Prečítajte si tiež: