Reklama

Odštartovali FAŠIANGY: „Najväčšou hviezdou je bravčová masť," hovorí etnologička Nádaská

Fazuľová polievka s klobáskou.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Fazuľová polievka s klobáskou.

Tak po tejto skvelej hustej polievke sa u vás doma zľahne zem! Katka Nádaská získala recept na ňu počas svojich pracovných potuliek Slovenskom na Záhorí. Tamojšie gazdinky do nej robia aj domáce slíže, vyskúšajte tiež... Sladkými fašiangovými dobrotami sa zas inšpirujte v galérii článku >>>

Fašiangová fazuľová polievka zo Záhoria

ZA HRNIEC, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 400 g fazule
  • 150 g klobásy
  • 150 g bravčového mäsa údeného
  • 200 g zemiakov
  • 150 g mrkvy
  • 150 g póru
  • 150 g petržlenu
  • 50 g bravčovej masti
  • 100 g hladkej múky
  • 2  strúčiky cesnaku
  • ligurček, zelerová a petržlenová vňať
  • soľ, mletá sladká paprika
  • rezance (slíže) do polievky

POSTUP:

  1. Do hrnca dáme variť mäkkú fazuľu, alebo môžete dať aj suchú, ale tú treba namočiť už večer a je potrebné ju dlhšie variť. Vodu je dobré po dovarení vymeniť, aby polievka príliš nenadúvala. Je dobré použiť viac druhov fazule, polievka bude chutnejšia.
  2. Očistíme petržlen, pór a mrkvu a šikmo nakrájame na hrubšie kolieska. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky. Pridáme  do hrnca k fazuli a varíme. Pridáme klobásu a údené mäso. Ak máme kosti z karé, prihodíme aj tie, aby bol vývar silnejší. Všetko spolu povaríme.
  3. Medzitým pripravíme z masti a múky zápražku, ktorú odstavíme zo sporáka bokom a ešte do horúcej pridáme prevoňať pretlačený cesnak, nasekané zelené lístky a mletú červenú papriku. Zalejeme to studenou vodou a za stáleho miešania voňavú zápražku prilejeme do vriacej polievky. Ešte párkrát premiešame, asi 15 minút prevaríme a polievku dochutíme podľa potreby.
  4. Slíže (rezance) sa na Záhorí robia hrubé (široké). Urobíme z múky vajca a vody cestíčko, rozvaľkáme ho cez celý stôl, nakrájame na pláty a na široké rezance.  Obvaríme ich vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 5 minút, aby zmäkli. Scedíme ich, prepláchneme vodou a potrieme maslom. Slíže vložíme do polievky a môže sa obedovať. Dobrú chuť!

Strana

2/2

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.
Reklama