Reklama

Odkiaľ sa vzal RUM? Rozvoňajte ním koláče a pripravte HORÚCI GROG!

Grog.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vyskúšajte teplý drink podľa nášho receptu. A k nemu upečte buchtičky s rumovou polevou. Začiatok roka bude voňavý a veselý!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vaše prvé ŠIŠKY: Pripravte ich bez vaľkania podľa postupu!

    Do punču aj koláča

    Narodil sa v Karibiku vďaka cukrovej trstine a vynachádzavým otrokom, ktorí pri jej zbere dreli na plantážach. V polovici sedemnásteho storočia si niektorý z nich všimol, že lepkavá melasa, ktorá je odpadovým produktom pri výrobe cukru, začala v teple kvasiť. To bol počiatok rumovej odysey. Originálna výroba tohto obľúbeného destilátu sa podstatne líši od tej „našskej“, keď sa do zriedeného liehu z melasy cukrovej repy, zo zemiakov alebo z obilia pridáva rumová esencia. Jeho chuť a aróma nám bohato stačia na to, aby sme ním rozvoňali čaj, punč, grog, opitého Františkána alebo cukrovú polevu.

    Biely aj hnedý

    Fajnšmekri však investujú nemalé peniaze do pravých karibských značiek. Ich chuť, farba aj vôňa sa líšia podľa toho, či sa vyrábajú z trstinovej melasy, zo šťavy či sirupu, ktoré sa fermentujú pomocou kvasiniek. Dĺžka kvasenia závisí od toho, aké vlastnosti rumu chce výrobca dosiah­nuť. Ľahšie rumy kvasia kratšie, ťažšie aj mesiac. Po destilácii nasleduje zrenie poväčšine v dubových sudoch, ktoré docibruje ich výsledný efekt a kvalitu. Biele a ľahšie rumy sa používajú väčšinou do koktailov, dlhšie zrejúce sa najčastejšie podávajú čisté. Kvalitný nápoj podávajte v pohári na stopke alebo so širokým dnom. No nenalievajte si ho priveľmi často!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Cukrár Miňo Macuľa upiekol sviatočné rezy: Skúste ich podľa neho!

      Dobre vedieť

      • Približne 80 percent rumov sa vyrába z kvasenej melasy, ktorá im dodáva sladkú chuť a arómu. Tie, ktoré sú vyrobené s trstinovej šťavy alebo sirupu, sú jemnejšie.
      • Podľa farby sa rumy delia na biely (poznáme ho aj ako ľahký alebo strieborný rum) a tmavý (červený alebo čierny), ktorý zreje vo vypálených drevených sudoch po koňaku, sherry, bourbone či portských vínach, čo ovplyvňuje ich odtieň i kvalitu.
      • Biely rum  sa po destilácii filtruje cez uhlie a dozrieva v nevypálených sudoch.
      • Niektoré sú dosladzované, prifarbené karamelom alebo dochutené koreninami alebo ovocným extraktom.
      • Do miešaných nápojov sú vhodné menej tmavé alebo biele rumy. Dlhšie zrejúce rumy sa zvyčajne podávajú čisté, nechladené, prípadne s ľadom, dochutené  plátkom citrónovej alebo pomarančovej kôry.
      • Podľa zloženia sa delia na miešané Blended rumy z niekoľkých typov či ročníkov, aby sa získala najharmonickejšia chuť a na jednodruhové Vintage rumy.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Prečo niektorý med kryštalizuje? Vysvetlí včelár Dávid

        Sem patrí

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Vyskúšajte bábovku s makom a rumovými slivkami.

        • Rumom môžete ochutiť korpusy na koláče, bábovku, šišky, krémy, polevy, drobné pečivo, čokoládu i džemy. Vhodnejšie sú tmavšie aromatické druhy, prípadne dochutené škoricou, badiánom, muškátovým orieškom či zázvorom.
        • Hrozienka alebo sušené brusnice namočené v rume sú pri pečení obľúbenou ingredienciou.
        • Tento karibský nápoj využívajú kuchári a cukrári aj pri flambovaní. Ak s touto úpravou nemáte skúsenosti, doma ho radšej neskúšajte.
        • Ak použijete rum pri príprave jedla, čím viac ho dáte, tým dlhšie by malo trvať varenie, aby sa alkohol vyparil. Do omáčky pridajte smotanu alebo mlieko až po odparení alkoholu, aby sa nezrazila.
        • Z rumu môžete namiešať tieto známe koktaily: Mojito, Piňa Colada, Cuba Libre, Daiquiri alebo Mai-Tai.
        • V zimnom období môžete z rumu, vody, cukru, škorice, klinčekov, citrónovej a pomarančovej šťavy i kôry pripraviť horúci grog.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Stravujete sa bezlepkovo? Možno nemusíte! Dnes o celiakii
          Zdroj: Dobré jedlo

          Zázvorovo-pomarančový grog

          2 porcie, príprava 10 minút

          POTREBUJETE:

          • 120 ml hnedého rumu
          • 50 ml vody
          • 2 lyžičky trstinového cukru
          • 1 kúsok škorice
          • 6 klinčekov
          • pol citróna
          • kúsok nastrúhaného zázvoru
          • šťava z pol pomaranča

          POSTUP:

          1. Do kastróla vlejte rum a vodu. Pridajte cukor, škoricu, klinčeky, na kolieska nakrájaný citrón, zázvor a pomarančovú šťavu.
          2. Na slabom ohni priveďte do varu. Po 3 minútach odstavte, sceďte a nalejte do hrubostenných pohárov.

          Buchtičky s rumovou polevou

          ​8 kusov, príprava 40 minút kysnutie, pečenie 35 minút

          POTREBUJETE:

          • 60 ml mlieka
          • 7 g sušeného droždia
          • 170 ml cmaru
          • 2 vajcia L
          • 1 lyžička soli
          • 80 g krupicového cukru + 1 lyžička na kvások
          • 85 g masla + na vymazanie formy
          • 500 g hladkej múky
          • olej na potretie misy

          Na škoricovú náplň:

          • 120 g masla
          • 120 g trstinového cukru
          • 1 a pol lyžičky mletej škorice

          Na polevu:

          • 50 ml rumu
          • práškový cukor

          POSTUP:

          1. Do misky vlejte vlažné mlieko, pridajte droždie, lyžičku cukru, premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások približne 10-15 minút.
          2. Vo veľkej mise mixéra s lopatkovým nadstavcom zmiešajte cmar a vajcia izbovej teploty, soľ, cukor a mäkké maslo. Zmes bude možno hrudkovitá, ale to nevadí, lebo sa neskôr rozmieša v múke.
          3. K zmesi pridajte kvások, premiešajte a vymeňte nadstavec za hákový. Vsypte polovicu múky a nechajte ju celú zapracovať. Potom pridávajte postupne zvyšok múky, aby vzniklo hladké, lesklé a trochu lepkavé cesto. Preneste ho do misy vymazanej olejom a zakryte fóliou. Nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem.
          4. Náplň pripravte zmiešaním zmäknutého masla, cukru a škorice.
          5. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika s rozmerom približne 20 x 30 cm. Cesto potrite časťou škoricovej náplne a pevne zrolujte do rolády a pozdĺžne ju prekrojte. Z každej časti zaviňte uzlík a položte ho do formy, ktorú ste vymastili maslom.
          6. Takto spracujte všetky ostatné časti cesta. Vznikne osem uzlíkov. Vo forme ich prikryte utierkou a nechajte minimálne 30 minút podkysnúť. Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30-35 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
          7. Polejte rumovou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním rumu s práškovým cukrom. Cukor do rumu prisypávajte postupne, aby ste získali polotekutú konzistenciu.

          Vyskúšajte aj ďalšie recepty na zahriatie: