Očarujúca JESENNÁ: Do Sladkej výzvy upečte TORTIČKU s gaštanmi, višňami a likérom
14. 10. 2023, 11:09 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Zuzana Kotuliaková
Vyzývateľku Zuzanu sme požiadali o tortičku s príchuťou, ktorej v tomto ročnom období nevieme odolať.
Zdroj: Dobré jedlo/Zuzana Matláková
Zdroj: Dobré jedlo/Eduard Genserek
Zdroj: Dobré jedlo/Eduard Genserek
Galéria k článku

Zuzka Kotuliaková @cukoridedo srdiecka svoju bielu krásku naplnila pikantným ovocím a ľahučkým krémom z mascarpone a gaštanov. Zapojte sa do súťaže, pripravte našu tortu, ozdobte ju, naaranžujte a odfoťte. Víťazku odmeníme kupónom na nákup kuchynského robota Bella Pico 2G v krémovej farbe z portfólia www.klarstein.sk. Fotografie posielajte do 1. novembra na sladkavyzva@newsandmedia.sk
Jesenná gaštanová torta s višňami
10 porcií, príprava 60 minút, pečenie 40 minút + chladenie
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 vajec
- 130 g kryštálového cukru
- 60 g oleja
- 50 g hladkej múky
- 30 g polohrubej múky
- 35 g kakaa
- vaječný likér na poliatie korpusov
Na krém:
- 750 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 250 g gaštanového pyré (rozmrazeného)
- práškový cukor (podľa chuti)
Na višne:
- 300 g mrazených višní
- 4 lyžice kukuričného škrobu (Gustin)
POSTUP
- Pripravte korpus: Bielky vyšľahajte s kryštálovým cukrom na sneh. Žĺtky vyšľahajte a postupne k nim prilievajte olej. Žĺtkovú penu zapracujte stierkou do bielkového snehu.
- Suché suroviny (múky, kakao) zmiešajte dokopy a v dvoch až troch dávkach ich stierkou veľmi zľahka zapracujte do vajíčkovej hmoty.
- Na dno formy (18 cm) dajte papier na pečenie a vylejte cesto. Pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 40 minút. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte krém: Do jednej misy dajte mascarpone, smotanu a rozmrazené gaštanové pyré. Šľahajte, kým sa nevytvorí tuhý krém. Na záver zapracujte cukor.
- Mrazené višne podlejte troškou vody a varte až do rozmrazenia. Následne v 100 ml vody rozmiešajte 4 lyžice škrobu a prilejte ho k višniam. Za stáleho miešania varte, kým hmota nezhustne do pudingovej konzistencie. Nechajte vychladnúť cez noc v chladničke, aby višňová zmes poriadne stuhla.
- Korpus rozrežte na tri časti. Prvú časť položte na podložku a polejte vaječným likérom. Následne naň dajte časť krému a višne. Prikryte ďalším korpusom, ten znovu polejte likérom, natrite krém a višne. Uložte posledný korpus a tortu na záver obtrite aj zvonka. Nechajte dobre stuhnúť v chlade a môžete servírovať.Višňová omáčka dodá torte sviežo-pikantnú chuť a rezu lákavú štruktúru.
Hľadáte recept na chutnú tortu? Tak nech sa páči: