Podmanivo korenistú, aromatickú vôňu bazalky miluje najmä stredomorská kuchyňa.

Podmanivo korenistú, aromatickú vôňu bazalky miluje najmä stredomorská kuchyňa. Na nezáujem si nemôže sťažovať ani u nás, pretože patrí k najobľúbenejším bylinkám profesionálnych i „rekreačných“ kuchárov. Pozrite si v galérii, kam sa pesto hodí a domáce pesto si urobte podľa nášho receptu.

Bazalka rôznorodá

  • Bazalka je teplomilná rastlina pôvodom z Indie, ktorej sa darí aj v našich končinách.
  • Pomenovanie bazalky pochádza z gréckeho slova basilikos, čo znamená kráľovská, pretože už v staroveku ju považovali za výnimočnú bylinku.
  • Existuje mnohých druhov bazalky, no medzi najznámejšie patrí bazalka pravá (Ocimum basilicum), veľkolistá zelená bazalka, ženevská a provensalská bazalka.
  • Okrem odrôd so zelenými listami sa pestuje aj bazalka s červeno sfarbenými lístkami alebo bazalka s  olivovo zafarbenými listami a ružovkastými kvetmi, ktorá mierne vonia po škorici.
Bazalka sa hodí do tohoto cuketové carpaccia.
Bazalka sa hodí do tohoto cuketové carpaccia.
Zdroj: [email protected]_karneno

Bazalka aromatická

  • Bazalku si môžete kúpiť celoročne čerstvú, mrazenú alebo sušenú, ale môžete si ju vypestovať aj v záhradke či na balkóne. Okrem toho, že poslúži ako dekoratívna rastlina a kuchynská bylinka, odpudzuje hmyz.
  • Lístky na ochutenie či ozdobenie pokrmov zbierajte priebežne počas rastu byliny, najlepšie pred kvitnutím, keď sú najviac aromatické.
  • Čerstvá bazalka zabalená vo vlhkej utierke vydrží v chladničke asi 3 dni. 
  • Dlhšie skladovať ju môžete aj naloženú v octe alebo v oleji.
  • Listy bazalky sú veľmi krehké, preto by sa nemali krájať nožom, lepšie je natrhať ich prstami.
Vivat basilico!
Vivat basilico!
Zdroj: [email protected]_svet_lowcarb

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil