Čučoriedkový rez s orechovou mrveničkou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
12-15 KUSOV, 65 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na krehké cesto:
- 160 g hladkej múky
- 1 lyžičku citrónovej kôry
- pol lyžičky mletej vanilky
- 100 g studeného masla
- 50 g práškového cukru
- štipku soli
- 1 žĺtok 500 g
- čučoriedok na posypanie
Na plnku:
- 500 g jemného tučného tvarohu
- 1 vajce
- 40 g škrobu
- 1 lyžičku vanilkovej pasty
- 120 g práškového cukru
- kôru z pol citróna
Na mrveničku:
- 50 g nasekaných pekanových (vlašských) orechov
- 50 g detskej krupice
- 50 g masla
- 3-4 lyžice trstinového cukru
- zopár vetvičiek citrónového tymianu
POSTUP
- Urobte cesto: Múku preosejte, pridajte citrónovú kôru, vanilku, zamiešajte a v strede urobte priehlbinu. Pridajte malé kocky masla, cukor, soľ a premieste, aby vznikla mrvenička. Pridajte žĺtok a vymieste hladké cesto. Z cesta vytvarujte placku, zabaľte ju do potravinárskej fólie a vložte do chladničky aspoň na 30 minút. Potom cesto rozvaľkajte, vložte do formy (20 x 25 cm), dobre ho popichajte vidličkou a opäť dajte chladiť aspoň na 30 minút.
- Zatiaľ pripravte plnku: Do misy dajte tvaroh, vajce, škrob, vanilkovú pastu, cukor, citrónovú kôru a všetko dobre premiešajte.
- Tvarohovú plnku rozotrite na cesto a dobre posypte čučoriedkami.
- V miske zmiešajte všetky suroviny na mrveničku. Ak je príliš maslová, pridajte ešte orechy alebo, naopak, maslo, keď treba. Nakoniec do mrveničky zapracujte lístky tymianu. Mrveničkou poriadne posypte pripravený koláč a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-35 minút.
- Koláč podávajte vychladený, keď je tvaroh pekne tuhý. Bude sa vám lepšie krájať.