objednať časopis
všetky kategórie

Jednoduché, rýchle, ľahučké. Za voňavými koláčikmi sa hneď všetci nahrnú do kuchyne a budú chcieť ochutnávať.

Čučoriedkový rez s orechovou mrveničkou

Lahodný čučoriedkový rez.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

12-15 KUSOV, 65 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

Na krehké cesto:

  • 160 g hladkej múky
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 100 g studeného masla
  • 50 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 1 žĺtok 500 g
  • čučoriedok na posypanie 

 Na plnku:

  • 500 g jemného tučného tvarohu
  • 1 vajce
  • 40 g škrobu
  • 1 lyžičku vanilkovej pasty
  • 120 g práškového cukru
  • kôru z pol citróna 

Na mrveničku:

  • 50 g nasekaných pekanových (vlašských) orechov
  • 50 g detskej krupice
  • 50 g masla
  • 3-4 lyžice trstinového cukru
  • zopár vetvičiek citrónového tymianu 
Semolinový puding pripomína našu krupicovú kašu.
Čítajte viac
Semolinový puding s čučoriedkovou polevou: TALIANSKA KRUPICA vám bude chutiť!

POSTUP

  1. Urobte cesto: Múku preosejte, pridajte citrónovú kôru, vanilku, zamiešajte a v strede urobte priehlbinu. Pridajte malé kocky masla, cukor, soľ a premieste, aby vznikla mrvenička. Pridajte žĺtok a vymieste hladké cesto. Z cesta vytvarujte placku, zabaľte ju do potravinárskej fólie a vložte do chladničky aspoň na 30 minút. Potom cesto rozvaľkajte, vložte do formy (20 x 25 cm), dobre ho popichajte vidličkou a opäť dajte chladiť aspoň na 30 minút.
  2. Zatiaľ pripravte plnku: Do misy dajte tvaroh, vajce, škrob, vanilkovú pastu, cukor, citrónovú kôru a všetko dobre premiešajte.
  3. Tvarohovú plnku rozotrite na cesto a dobre posypte čučoriedkami.
  4. V miske zmiešajte všetky suroviny na mrveničku. Ak je príliš maslová, pridajte ešte orechy alebo, naopak, maslo, keď treba. Nakoniec do mrveničky zapracujte lístky tymianu. Mrveničkou poriadne posypte pripravený koláč a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-35 minút.
  5. Koláč podávajte vychladený, keď je tvaroh pekne tuhý. Bude sa vám lepšie krájať. 

Ríbezľový koláčik s mrveničkou? Recept je TU >>>

Kategórie