Reklama

Nie je diétny, ale dokonale si na ňom POCHUTÍTE: Pečený bôčik je skvelý

Pečený bôčik s jablkami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Bôčik síce nepatrí medzi najzdravšie pokrmy, ale šťavnaté aromatické mäso s jablkami je v chladných jesenných dňoch skvelou lahôdkou. Ako naň sa dozviete v našom videu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutný PEČENÝ bôčik s jablkami - urobte ho na víkend

    PEČENÝ BÔČIK S JABLKAMI A BYLINKAMI

    8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 200 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 kg bravčového bôčika s kožou
    • 1 lyžičku feniklových smienok
    • 1 lyžičku rasce
    • 4 guľôčky borievok
    • 1 lyžicu sušeného tymianu
    • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
    • niekoľko vetvičiek rozmarínu
    • 6 strúčikov cesnaku
    • 4-6 tvrdých jabĺk
    • 150 ml bieleho vína";i:10;s:13:"300 ml cideru";i:11;s:24:"300 ml kuracieho vývaru";i:12;s:22:"2 hviezdičky badiánu";i:13;s:19:"citrónovú šťavu";i:14;s:49:"jemnú a hrubozrnnú soľ, mleté čierne korenie";i:15;s:4:"olej

    POSTUP

    1. Mäso umyte a osušte. Otočte kožou nahor a v pravidelnej vzdialenosti ju našikmo mriežkovito narežte. Mäso znovu obráťte, osoľte jemnou soľou, okoreňte a posypte tymianom.
    2. V mažiari podrvte semienka fenikla, rasce a borievok a v panvici ich nasucho krátko opražte. Časťou opraženého korenia posypte osolený bôčik a zviňte do rolády. Na viacerých miestach previažte kuchynským špagátikom. Do otvorov v koži votrite hrubozrnnú soľ a zvyšok opraženého korenia. Rúru predhrejte na 230 °C a dostatočne veľký plech na pečenie vymastite olejom.
    3. Do pekáča dajte mäso, strúčiky cesnaku a niekoľko vetvičiek tymianu. Mäso vložte do vyhriatej rúry a pečte 15 minút. Priebežne otáčajte, aby sa opieklo z každej strany. 
    4. Teplotu v rúre znížte na 180 °C. Mäso podlejte vínom, ciderom a vývarom. Pečte ďalších 160 minút, podľa potreby aj dlhšie. Kuchynským teplomerom vyskúšajte, či je mäso vnútri upečené alebo ho prepichnite špajdľou a musí z neho vytekať úplne číra tekutina.
    5. Asi 15 minút pred skončením pečenia pridajte celé umyté jablká a podľa potreby ich ešte podlejte ciderom a zeleninovým vývarom. Jablká upečte.
    6. Plech dáme na sporák, mäso vyberte na tanier a do výpeku pridajte dve hviezdičky badiánu. Premiešajte a výpek na miernom ohni povarte asi 15 minút. Odstráňte badián a omáčku dochuťte citrónovou šťavou.