Ako poriadne vydrhnúť drevený lopár alias denko? Poradíme vám, ako na to
10. 2. 2025, 6:02 (aktualizované: 14. 2. 2025, 23:12)

Pomôže aj peroxid vodíka
Ak sa vám ocot, citrón a sóda zdajú slabé, vyskúšajte peroxid vodíka. Stačí trojpercentná koncentrácia, nastriekajte peroxid na dosku, nechajte pôsobiť a opláchnite. Roztok zabíja baktérie tým, že rozbije ich bunkovú stenu. Nezľaknite sa šumivej reakcie, ide o prirodzenú reakciu.

Zdroj: unsplash.com
Úplnou samozrejmosťou je používať samostatný lopár na mäso a samostatný na zeleninu.
Hlavná zásada – viac lopárov
Aby ste predišli tomu, aby mäso nevoňalo po zeleri a mrkva po hovädzine, dôležitou zásadou je mať v kuchyni viac lopárov. Nikdy nekrájate mäso na lopáre, ktorý používate na prípravu zeleniny alebo ovocia, rovnako nepoužívajte na krájanie zeleniny nôž, ktorým ste predtým krájali mäso. Predídete nielen prenosu pachov, ale predovšetkým prenosu choroboplodných zárodkov.
Zdroj: unsplash.com
Drevené denko môžete využiť aj na servírovanie jedál.
Čo s pachmi, škvrnami a prasklinami?
Ak potrebujete odstrániť rôzne pachy z lopára, nasypte na neho sódu bikarbónu. Škvrny po ovocí a zelenine, ktoré zafarbia lopár, napríklad cvikla, odstránite tak, že na lopár nasypete hrubú morskú soľ a necháte ju pôsobiť. Následne dosku umyte a vysušte. Malé praskliny, trhliny alebo škrabance zbrúste brúsnym papierom alebo vyplňte minerálnym olejom, ktorý ich dokáže zamaskovať.
Správne skladovanie
V neposlednom rade na životnosť a kvalitu dreveného lopára vplýva jeho uskladnenie. Najvhodnejšie je suché miesto a zvislá poloha. Ak dosku skladujete vo vodorovnej polohe, viac absorbuje vlhkosť, čo môže viesť k tomu, že vám po čase začne plesnieť. Lopár radšej zaveste na háčik.