Reklama

Ako poriadne vydrhnúť drevený lopár alias denko? Poradíme vám, ako na to

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: S pestovateľkou maku

    Pomôže aj peroxid vodíka

    Ak sa vám ocot, citrón a sóda zdajú slabé, vyskúšajte peroxid vodíka. Stačí trojpercentná koncentrácia, nastriekajte peroxid na dosku, nechajte pôsobiť a opláchnite. Roztok zabíja baktérie tým, že rozbije ich bunkovú stenu. Nezľaknite sa šumivej reakcie, ide o prirodzenú reakciu.

    Úplnou samozrejmosťou je používať samostatný lopár na mäso a samostatný na zeleninu.

    Zdroj: unsplash.com

    Úplnou samozrejmosťou je používať samostatný lopár na mäso a samostatný na zeleninu.

    Hlavná zásada – viac lopárov

    Aby ste predišli tomu, aby mäso nevoňalo po zeleri a mrkva po hovädzine, dôležitou zásadou je mať v kuchyni viac lopárov. Nikdy nekrájate mäso na lopáre, ktorý používate na prípravu zeleniny alebo ovocia, rovnako nepoužívajte na krájanie zeleniny nôž, ktorým ste predtým krájali mäso. Predídete nielen prenosu pachov, ale predovšetkým prenosu choroboplodných zárodkov.  

    Zdroj: unsplash.com

    Drevené denko môžete využiť aj na servírovanie jedál.

    Čo s pachmi, škvrnami a prasklinami?

    Ak potrebujete odstrániť rôzne pachy z lopára, nasypte na neho sódu bikarbónu. Škvrny po ovocí a zelenine, ktoré zafarbia lopár, napríklad cvikla, odstránite tak, že na lopár nasypete hrubú morskú soľ a necháte ju pôsobiť. Následne dosku umyte a vysušte. Malé praskliny, trhliny alebo škrabance zbrúste brúsnym papierom alebo vyplňte minerálnym olejom, ktorý ich dokáže zamaskovať.

    Správne skladovanie

    V neposlednom rade na životnosť a kvalitu dreveného lopára vplýva jeho uskladnenie. Najvhodnejšie je suché miesto a zvislá poloha. Ak dosku skladujete vo vodorovnej polohe, viac absorbuje vlhkosť, čo môže viesť k tomu, že vám po čase začne plesnieť. Lopár radšej zaveste na háčik.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Radomír Warošek

    Externý prispievateľ pre Lepšie Bývanie
    Nie je síce profesionálny novinár, ale za svoju tvorbu získal v minulosti 3 ocenenia od Slovenského syndikátu novinárov. Keďže pracuje ako psychológ, ktorý sa venuje párovej terapii, jeho vášňou sú zákutia ľudskej psychiky a vzťahov. Dobiť baterky dokáže pri športe, obzvlášť pri tenise, bedmintone či squashi a pri turistike. Miluje cestovanie, more, teplo a dobrú kriminálku. Radosť mu robí, keď jeho články obohatia čitateľov a prinesú im príjemný pocit a nejakú tú informáciu.
    Reklama