Neobyčajne lahodné JESENNÉ POLIEVKY: Do týchto cvrknite aj trocha vína!
29. 9. 2023, 11:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Hubová s krúpmi, paprikovo- tekvicová či cibuľová... Ktorú z nich uvaríte hneď zajtra?
Zdroj: Mária Abrahámová
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
14 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Chutné jedlá spred desaťročí - čo sa varilo v PrešporkuHubová polievka s červeným vínom
4 porcie, príprava 35 minút, varenie 45 minút
POTREBUJETE:
- 6 stredne veľkých šalotiek
- 3 strúčiky cesnaku
- 800 g húb (šampiňóny, hliva, lesné huby)
- 400 g zemiakov
- 4 stonky tymianu
- 300 až 500 ml suchého červeného vína
- 800 ml vývaru alebo vody + na varenie krúp
- 120 g jačmenných krúp
- 2 stonky tymianu
- 150 ml smotany na varenie";i:10;s:31:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:21:"maslo, olivový olej
POSTUP:
- Šalotky nakrájané nadrobno orestujte na masle a oleji, pridajte prelisovaný cesnak a po minúte očistené a nakrájané huby. Restujte ich za pravidelného miešania, kým sa nevyparí takmer všetka voda. Potom ich restujte ďalej, ak treba, pridajte olej, až kým nezačnú hnednúť.
- Do hrnca pridajte zemiaky v šupke nakrájané na menšie kúsky (neskoré alebo staršie zemiaky ošúpte) a stonky tymianu. Chvíľu ich smažte spolu s hubami, osoľte a okoreňte.
- Pridajte víno, varením ho zredukujte zhruba na polovicu, prilejte vývar alebo vodu a polievku varte do zmäknutia zemiakov.
- Kým sa polievka varí, uvarte v osolenej vode alebo vo vývare jačmenné krúpy a podávajte spolu s polievkou.
- Ak chcete, časť húb, zemiakov a tekutiny môžete rozmixovať ponorným mixérom a tak zahustiť polievku.
- Trochu horúcej polievky prilejte do smotany na varenie (na jej zohriatie) a všetko vylejte späť do polievky. Ešte ju prehrejte, vyberte stonky tymianu a dochuťte soľou a mletým korením.

Video Player is loading.
ZUZANA VAČKOVÁ si na tanieri nepreberá. Zje takmer všetko!Kapiový krém s hokaido a vínom
6 porcií, príprava 35 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 6-8 červených paprík (kapie)
- pol tekvice hokaido (asi 250 g)
- 5-6 strúčikov cesnaku
- olivový olej
- čerstvá zelerová vňať + kúsok zeleru
- 1 a pol litra zeleninového vývaru
- štipka muškátového orieška
- za lyžičku mletej červenej papriky
- 30-50 ml suchého bieleho vína
- čerstvý slaný syr ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:28:"vločky čili (nemusia byť)
POSTUP:
- Očistenú a nakrájanú kapiu, tekvicu a cesnak pečte s trochou oleja, soli a vňate v rúre vyhriatej na 200 °C asi pol hodiny.
- Preložte do hrnca, pridajte zeler nastrúhaný nahrubo, chvíľu restujte, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a na miernom ohni varte. Po 15-20 minútach rozmixujte, prilejte víno, ochuťte mletým orieškom, paprikou a čili.
- Varte ešte 5-10 minút. Pred podávaním polievku posypte rozmrveným syrom.

Video Player is loading.
Schudnem, ak budem jesť celý rok tie isté raňajky?Francúzska cibuľačka
4 porcie, príprava 30 minút, varenie 35 minút
POTREBUJETE:
- 5 cibúľ
- olivový olej a 1 lyžica masla
- pol lyžice hnedého cukru
- pol lyžice dijonskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 liter mäsového vývaru
- 50 – 80 ml bieleho suchého vína
- bouquet garni
- 1 bageta";i:10;s:37:"100 g strúhanej goudy alebo gruyère";i:11;s:28:"mletý muškátový oriešok";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- V hrnci s hrubým dnom zohrejte 2 lyžice oleja a maslo. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky a opekajte asi 20 minút. Keď začne hnednúť, pridajte cukor, horčicu a trocha soli.
- Po 5 minútach pridajte prelisovaný cesnak a po minúte vmiešajte múku. Prilejte vývar a víno, miešajte do hladka a pridajte bouquet garni. Prikrytú polievku pomaly varte asi 30 minút. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a čerstvo mletým korením.
- Medzitým na plechu vystlanom papierom opečte plátky bagety. Pokvapkajte ich olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte do zlatista 5 minút.
- Bagety rozložte do ohňovzdorných misiek. Zalejte porciami polievky a posypte strúhaným syrom. Zapečte v rúre na 5 minút.
Pripravte si aj tieto jesenné pochúťky: