Reklama

Neobyčajne lahodné JESENNÉ POLIEVKY: Do týchto cvrknite aj trocha vína!

Hubová polievka s červeným vínom a krúpami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Hubová s krúpmi, paprikovo- tekvicová či cibuľová... Ktorú z nich uvaríte hneď zajtra?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné jedlá spred desaťročí - čo sa varilo v Prešporku

    Hubová polievka s červeným vínom

    4 porcie, príprava 35 minút, varenie 45 minút

    POTREBUJETE:

    • 6 stredne veľkých šalotiek
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 800 g húb (šampiňóny, hliva, lesné huby)
    • 400 g zemiakov
    • 4 stonky tymianu
    • 300 až 500 ml suchého červeného vína
    • 800 ml vývaru alebo vody + na varenie krúp
    • 120 g jačmenných krúp
    • 2 stonky tymianu
    • 150 ml smotany na varenie";i:10;s:31:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:21:"maslo, olivový olej

    POSTUP:

    1. Šalotky nakrájané nadrobno orestujte na masle a oleji, pridajte prelisovaný cesnak a po minúte očistené a nakrájané huby. Restujte ich za pravidelného miešania, kým sa nevyparí takmer všetka voda. Potom ich restujte ďalej, ak treba, pridajte olej, až kým nezačnú hnednúť.
    2. Do hrnca pridajte zemiaky v šupke nakrájané na menšie kúsky (neskoré alebo staršie zemiaky ošúpte) a stonky tymianu. Chvíľu ich smažte spolu s hubami, osoľte a okoreňte.
    3. Pridajte víno, varením ho zredukujte zhruba na polovicu, prilejte vývar alebo vodu a polievku varte do zmäknutia zemiakov.
    4. Kým sa polievka varí, uvarte v osolenej vode alebo vo vývare jačmenné krúpy a podávajte spolu s polievkou.
    5. Ak chcete, časť húb, zemiakov a tekutiny môžete rozmixovať ponorným mixérom a tak zahustiť polievku.
    6. Trochu horúcej polievky prilejte do smotany na varenie (na jej zohriatie) a všetko vylejte späť do polievky. Ešte ju prehrejte, vyberte stonky tymianu a dochuťte soľou a mletým korením.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      ZUZANA VAČKOVÁ si na tanieri nepreberá. Zje takmer všetko!

      Kapiový krém s hokaido a vínom

      6 porcií, príprava 35 minút, varenie 30 minút

      POTREBUJETE:

      • 6-8 červených paprík (kapie)
      • pol tekvice hokaido (asi 250 g)
      • 5-6 strúčikov cesnaku
      • olivový olej
      • čerstvá zelerová vňať + kúsok zeleru
      • 1 a pol litra zeleninového vývaru
      • štipka muškátového orieška
      • za lyžičku mletej červenej papriky
      • 30-50 ml suchého bieleho vína
      • čerstvý slaný syr ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:28:"vločky čili (nemusia byť)

      POSTUP:

      1. Očistenú a nakrájanú kapiu, tekvicu a cesnak pečte s trochou oleja, soli a vňate v rúre vyhriatej na 200 °C asi pol hodiny.
      2. Preložte do hrnca, pridajte zeler nastrúhaný nahrubo, chvíľu restujte, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a na miernom ohni varte. Po 15-20 minútach rozmixujte, prilejte víno, ochuťte mletým orieškom, paprikou a čili.
      3. Varte ešte 5-10 minút. Pred podávaním polievku posypte rozmrveným syrom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Schudnem, ak budem jesť celý rok tie isté raňajky?

        Francúzska cibuľačka

        4 porcie, príprava 30 minút, varenie 35 minút

        POTREBUJETE:

        • 5 cibúľ
        • olivový olej a 1 lyžica masla
        • pol lyžice hnedého cukru
        • pol lyžice dijonskej horčice
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 1 lyžica hladkej múky
        • 1 liter mäsového vývaru
        • 50 – 80 ml bieleho suchého vína
        • bouquet garni
        • 1 bageta";i:10;s:37:"100 g strúhanej goudy alebo gruyère";i:11;s:28:"mletý muškátový oriešok";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. V hrnci s hrubým dnom zohrejte 2 lyžice oleja a maslo. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky a opekajte asi 20 minút. Keď začne hnednúť, pridajte cukor, horčicu a trocha soli.
        2. Po 5 minútach pridajte prelisovaný cesnak a po minúte vmiešajte múku. Prilejte vývar a víno, miešajte do hladka a pridajte bouquet garni. Prikrytú polievku pomaly varte asi 30 minút. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a čerstvo mletým korením.
        3. Medzitým na plechu vystlanom papierom opečte plátky bagety. Pokvapkajte ich olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte do zlatista 5 minút.
        4. Bagety rozložte do ohňovzdorných misiek. Zalejte porciami polievky a posypte strúhaným syrom. Zapečte v rúre na 5 minút.

        Pripravte si aj tieto jesenné pochúťky: