Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jedlo PROTI CHOLESTEROLU: Nebolí, no zabíja najviac Slovákov, takto s ním zatočte! Zdroj: NMH
"Na fašiangy treba brucho mastiť, lebo po nich nasledoval prísny a v minulosti aj dodržiavaný 40-dňový pôst, takže fašiangové dobroty sa robili zásadne na domácej chutne voňajúcej mast. Okrem bravčovej sa používala husacia či kačacia," hovorí naša najznámejšia etnologička a historička Katka Nádaská.
Domáca je domáca!
Hviezda našich fašiangov sa získavala pri zabíjačkách topením slaniny. "Vytopená masť sa prelievala cez ľanovú utierku do kameninových alebo smaltovaných nádob, kde stuhla, a potom ju zakryli vzduchotesným uzáverom," približuje etnologička.
Gazdinky na nej pripravovali všetky jedlá počas roka okrem pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Masť pridávali do polievok, zápražiek, kapusty, omáčok či prívarkov ako dochucovadlo aj ako omastok.
Čerstvá bravčová masť sa často natierala na čerstvo upečený chlebík. Ženičky ju posolili, ozdobili cibuľkou a už ajsa zalizovali všetci v dome – od detí až po dospelých.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Polievka, z ktorej sa chudne: Recept od známej fitnesky Olgy si odložíte! Zdroj: NMH
Vedeli ste, že živočíšna masť symbolizovala hojnosť a blahobyt už v praveku? "Tuk bol zdrojom sily a energie, preto ňou strava pravekých ľudí prekypovala. Konzumovali aj sadlo z divej zveri,“ opisuje odborníčka.
Aj ako liek
"Vytopená masť sa používala aj v ľudovom liečiteľstve. Napríklad pri zápaloch priedušiek ňou pacientovi na noc potreli prsia, priložili teplý zábal a do rána sa mu obyčajne uľavilo," opisuje Katka Nádaská.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Fašiangové vysmážance: Vyskúšajte aj (ne)tradičné sladkosti Zdroj: Dobré jedlo
Šišky a spol.
"No a na domácej bravčovej masti sa pripravovali všetky sladké fašiangové dobroty – pampúchy, šišky, fánky, kreple, pampúchy, chraple, božie milosti, grapne, guľky, fulanki, herovky...“ hovorí naša najuznávanejšiaetnologička Katarína Nádaská.
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.