Reklama

Nech žije BRAVČOVÁ MASŤ! Na hviezdu fašiangov sme si posvietili s Katkou Nádaskou

Etnologička Katarína Nádaská.

Zdroj: archív

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Na fašiangy treba brucho mastiť! Pozrite, ako s bravčovou masťou gazdovali naše múdre predchodkyne.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedlo PROTI CHOLESTEROLU: Nebolí, no zabíja najviac Slovákov, takto s ním zatočte!
    Zdroj: NMH

    "Na fašiangy treba brucho mastiť, lebo po nich nasledoval prísny a v minulosti aj dodržiavaný 40-dňový pôst, takže fašiangové dobroty sa robili zásadne na domácej chutne voňajúcej mast. Okrem bravčovej sa používala husacia či kačacia," hovorí naša najznámejšia etnologička a historička Katka Nádaská.

    Domáca je domáca!

    Hviezda našich fašiangov sa získavala pri zabíjačkách topením slaniny. "Vytopená masť sa prelievala cez ľanovú utierku do kameninových alebo smaltovaných nádob, kde stuhla, a potom ju zakryli vzduchotesným uzáverom," približuje etnologička.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšia PIZZA margherita, akú ste kedy jedli: Dostali sme TOP RECEPT od Martina Záhumenského!
      Zdroj: NMH

      Kam s ňou?

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Bravčová masť v dóze zo skla s chlebom a cibuľou.

      Gazdinky na nej pripravovali všetky jedlá počas roka okrem pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Masť pridávali do polievok, zápražiek, kapusty, omáčok či prívarkov ako dochucovadlo aj ako omastok.

      Čerstvá bravčová masť sa často natierala na čerstvo upečený chlebík. Ženičky ju posolili, ozdobili cibuľkou a už ajsa zalizovali všetci v dome – od detí až po dospelých.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Polievka, z ktorej sa chudne: Recept od známej fitnesky Olgy si odložíte!
        Zdroj: NMH

        Vedeli ste, že živočíšna masť symbolizovala hojnosť a blahobyt už v praveku? "Tuk bol zdrojom sily a energie, preto ňou strava pravekých ľudí prekypovala. Konzumovali aj sadlo z divej zveri,“ opisuje odborníčka.

        Aj ako liek

        "Vytopená masť sa používala aj v ľudovom liečiteľstve. Napríklad pri zápaloch priedušiek ňou pacientovi na noc potreli prsia, priložili teplý zábal a do rána sa mu obyčajne uľavilo," opisuje Katka Nádaská.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Fašiangové vysmážance: Vyskúšajte aj (ne)tradičné sladkosti
          Zdroj: Dobré jedlo

          Šišky a spol.

          "No a na domácej bravčovej masti sa pripravovali všetky sladké fašiangové dobroty – pampúchy, šišky, fánky, kreple, pampúchy, chraple, božie milosti, grapne, guľky, fulanki, herovky...“ hovorí naša najuznávanejšiaetnologička Katarína Nádaská.

          Autor článku

          Katarína Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.