Reklama

Dáte si REZEŇ, ROŠTENKU alebo PAPRIKÁŠ? Nebeské hodovanie s obľúbenou klasikou

Bratislavská roštenka - skvelá domáca klasika.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Roštenky, guláše, rezne, paprikáš. Môžete ich variť tisíckrát a vždy budú mať úspech. Tu sú osvedčené recepty na jedlá, ktoré nikdy nesklamú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krém z GRILOVANÝCH paprík s tokajským vínom TEASER

    PAPRIKY PLNENÉ MLETÝM MÄSOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 8 zelených paprík
    • 160 g ryže
    • 350 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
    • 1 vajce
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    NA OMÁČKU:

    • 800 g čerstvých paradajok
    • 1 malú cibuľu
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 1 lyžicu rumu
    • kúsok celej škorice
    • 1 bobkový list
    • cukor (podľa chuti)
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    POSTUP:

    1. Papriky umyte a odstráňte z nich stopky aj semienka. Ryžu uvarte do polomäkka. Nechajte vychladnúť. K mletému mäsu pridajte vajce, ryžu, soľ, korenie a dobre premiešajte. Zmesou naplňte papriky. 
    2. Paradajky nakrájajte. V hrnci rozohrejte olej, opražte na ňom najemno nastrúhanú cibuľu. Zalejte vývarom, pridajte paradajky, rum, škoricu, bobkový list, soľ a korenie. Omáčku uvarte do zhustnutia a potom ju prepasírujte. 
    3. Do omáčky vložte naplnené papriky a pomaly varte domäkka. Omáčku ochutnajte a podľa potreby pridajte cukor, soľ a korenie. Podávajte s knedľou alebo uvarenými zemiakmi.

    Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Urobte si domáce zavárané uhorky podľa babičky TEASER

      BRATISLAVSKÁ ROŠTENKA

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

      Potrebujete:

      • 600 – 800 g hovädzej roštenky
      • 3 stredne veľké cibule
      • 2 mrkvy, 2 petržleny a kúsok zeleru + na podávanie
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžicu paradajkového koncentrátu (alebo 3 lyžice riedkeho pretlaku)
      • 2 bobkové listy
      • pár guľôčok nového a čierneho korenia
      • 1 liter hovädzieho vývaru
      • 3-4 kyslé uhorky
      • 2 sardelové filety (alebo lyžička sardelovej pasty)";i:10;s:36:"pár kvapiek worčesterskej omáčky";i:11;s:29:"zopár lyžíc kyslej smotany";i:12;s:23:"1 lyžicu hladkej múky";i:13;s:19:"citrónovú šťavu";i:14;s:5:"cukor";i:15;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:16;s:4:"olej";i:17;s:21:"tarhoňu ako prílohu

      POSTUP:

      1. Roštenku odblaňte, očistite a nakrájajte na plátky. Ak treba, po bokoch jemne narežte, nebude sa stáčať pri opekaní. Plátky vyklepte medzi pevnejšími igelitovými vreckami.
      2.  Vyklepané plátky mäsa osoľte, okoreňte a krátko opečte na horúcom oleji z oboch strán. Mäso z panvice vyberte a ak máte viac plátkov, opečte ich postupne.
      3. Do panvice pridajte ešte trochu oleja a vo výpeku opečte očistenú cibuľu nakrájanú na jemno spolu s väčšími kusmi očistenej koreňovej zeleniny (tú neskôr z omáčky vyberiete). Pridajte prelisovaný cesnak.
      4.  Do panvice vlejte paradajkový koncentrát a chvíľu povarte. Teraz pridajte bobkový list, nové a celé čierne korenie. Vráťte mäso do panvice, prilejte horúci hovädzí vývar, ale iba toľko, aby z neho mäso vytŕčalo.
      5.  Panvicu alebo hrniec riadne zakryte a mäso duste v rúre na 180 °C alebo na sporáku do zmäknutia. Hotové mäso nechajte trochu vychladnúť v šťave, potom vyberte. Vyberte aj bobkový list, korenie a zeleninu.
      6. Do šťavy vmiešajte sardely a pár kvapiek worčesterskej omáčky. Rozmixujte do krémova, vráťte na sporák a pridajte zopár lyžíc kyslej smotany rozmiešanej s lyžicou múky a trochou z rozmixovanej omáčky. Omáčku ešte pár minút povarte a dochuťte citrónovou šťavou a cukrom.
      7. Roštenku podávajte s omáčkou, narýchlo opečenými kúskami koreňovej zeleniny a tarhoňou.

      Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez chémie a GENIÁLNY! Teaser
        Zdroj: NMH

        KURACÍ PAPRIKÁŠ (Cirkepaprikás)

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT

        Potrebujete:

        • 1 celé kurča alebo kuracie kúsky s kosťou a kožou
        • koreňovú zeleninu na vývar 
        • 2 cibule
        • 3 strúčiky cesnaku
        • 1 lyžicu mletej sladkej papriky
        • 1 lyžičku pikantnej mletej papriky (nemusí byť)
        • kurací vývar alebo voda
        • 200 ml kyslej smotany
        • 1-2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
        • soľ";i:10;s:37:"olej alebo tuk (bravčový, kačací)

        POSTUP:

        1.  Ak použijete celé kurča, oddeľte stehná a prsia. Stehná rozkrojte cez kolenný kĺb na dve časti, prsia na polovice. Z chrbta a krídel spravte rýchly vývar, ideálne v tlakovom hrnci – bude stačiť 30 – 45 minút.
        2. Na oleji alebo tuku v hrnci osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a po chvíli odstavte hrniec z plameňa.
        3. Do cibule vmiešajte oba druhy mletej papriky, premiešajte a vráťte hrniec nad oheň. Pridajte osolené kuracie kúsky a chvíľu spolu za občasného miešania opekajte.
        4. Do hrnca prilejte toľko uvareného vývaru alebo vody, aby siahal zhruba do polovice výšky kuracích kúskov. Hrniec prikryte a mäso duste 45 – 60 minút.
        5. Ak chcete paprikáš zahusťovať, vymiešajte kyslú smotanu s múkou, primiešajte do nej pár lyžíc horúcej šťavy z kuracích kúskov a vlejte k mäsu. Priveďte do varu a pomaly povarte ešte pár minút. Ak nezahusťujete múkou, paprikáš iba krátko povarte  s kyslou smotanou, ktorá má izbovú teplotu. Smotanu temperujte tak, že ju necháte voľne ohriať na izbovú teplotu alebo do nej postupne pridávajte šťavu z uvareného mäsa. Smotanu tiež môžete podávať priamo pri stole.
        6. Paprikáš dochuťte soľou, ak chcete, mäso vykostite a vráťte späť do omáčky. Podávajte s domácimi haluškami.

        Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Najchutnejšie PIZZE pre každého od nášho kuchára Ľuboša

          BRAVČOVÝ ČIERNOHORSKÝ REZEŇ

          3 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PRAŽENIE 20 MINÚT

          Potrebujete:

          • 600 g bravčového karé bez kosti
          • soľ, mleté čierne korenie

          NA CESTÍČKO:

          • 3 zemiaky
          • 4 strúčiky cesnaku
          • 1 lyžičku sušeného majoránu
          • 2 vajcia
          • hladká múka na zahustenie
          • bravčovú masť
          • soľ, mleté čierne korenie
          • ryžu s hráškom ako prílohu (zemiakové pyré)

          POSTUP:

          1. Mäso nakrájajte na rezne, naklepte, po okrajoch narežte, osoľte a okoreňte.
          2. Do misy nastrúhajte očistené zemiaky, pridajte prelisovaný cesnak, majorán podrvený v dlaniach, soľ, korenie, vajcia a postupne pridávajte múku, až vznikne polohusté cestíčko. V cestíčku by mala prevažovať chuť zemiakov, nie múky.
          3. Na panvici dobre rozohrejte bravčovú masť. Rezne obaľte v múke, oklepte, namočte do cestíčka a vyprážajte rovnomerne z oboch strán. Najskôr rezne opečte sprudka, potom zmiernite teplotu na minimum, aby sa mäso dobre prepieklo a rezne sa nespálili. Podávajte s ryžou zmiešanou s poduseným hráškom. Vhodnou prílohou je aj zemiakové pyré.

          Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Jemný BROSKYŇOVÝ CHEESECAKE, takto chutí naozajstné leto - TEASER

            VIEDENSKÝ TEĽACÍ REZEŇ SO ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, VYPRÁŽANIE 15 MINÚT

            Potrebujete:

            • 4 teľacie rezne zo stehna (á 180 g)
            • hladkú múku
            • 1-2 vajcia
            • strúhanku
            • 1 citrón
            • 30 g masla
            • soľ, mleté čierne korenie
            • olej alebo masť

            NA ŠALÁT:

            • 1 kg zemiakov
            • 1 cibuľu
            • 250 ml zeleninového vývaru
            • pol lyžice dijonskej horčice
            • 2 lyžice octu
            • 4 lyžice oleja
            • 1 šalátovú uhorku
            • soľ, mleté čierne korenie

            POSTUP:

            1. Urobte šalát (môžete aj o deň skôr): Zemiaky umyte a v šupke uvarte v osolenej vode. Nechajte mierne vychladnúť, ošúpte, nakrájate na polovicu a potom na plátky. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Do malého hrnca dajte vývar, uveďte do varu, pridajte horčicu, ocot, olej, soľ, korenie. Ešte teplé zemiaky zalejte vývarom a premiešajte. Nechajte vychladnúť. Uhorku očistite, nastrúhajte, osoľte a v site nechajte odkvapkať. Tesne pred podávaním primiešajte do hotového šalátu. 
            2. Pripravte rezne: Mäso umyte, osušte a vyklepte natenko medzi mikroténovými vreckami.
            3. Do tanierov pripravte ingrediencie na trojobal. Do jedného nasypte múku, do druhého rozklepnite vajcia a vidličkou ich našľahajte, do tretieho dajte strúhanku.
            4.  Rezne jemne osoľte a okoreňte. Obaľte ich v múke a prebytočnú múku otraste. Z oboch strán ich namočte do vajca a dôkladne obaľte v strúhanke. Strúhanku na rezne nepritláčajte.
            5.  Vo veľkej panvici rozohrejte olej a pridajte maslo. Rezne opekajte z jednej strany dozlatohneda, obráťte a dopečte. Každú stranu opekajte 2-3 minúty. 
            6.  Citrón nakrájajte na mesiačiky a pridajte na tanieri k rezňom. Podávajte teplé s odstátym zemiakovým šalátom. 

            Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

            MAĎARSKÝ GULÁŠ

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Domáci ľadový čaj z cukrového melónu a mäty - TEASER

              5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY

              Potrebujete:

              • 1 kg hovädzieho predného (močing, krk, plece)
              • 600 g cibule
              • mletú sladkú červenú papriku
              • mletú štipľavú červenú papriku (nemusí byť)
              • 3 paradajky
              • 2 menšie zelené papriky
              • soľ
              • bravčovú masť
              • chlieb a pivo ako prílohu

              POSTUP:

              1. Na bravčovej masti osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno do zlatohneda až hneda. Stále miešajte, môže to trvať 10-20 minút.
              2. Hrniec odstavte a cibuľu zasypte mletou sladkou červenou paprikou a pridajte aj štipľavú, ak chcete. Papriku orestujte, vráťte hrniec na plameň, pridajte mäso nakrájané na väčšie kocky a restujte, kým úplne nestratí červenú farbu.
              3. Mäso osoľte, premiešajte a počkajte, kým pustí šťavu. Podľa potreby dolejte horúcu vodu, aby mäso bolo takmer zakryté. Priveďte do varu, prikryte, varte pomaly a občas premiešajte.
              4. Keď mäso mierne zmäkne, pridajte nakrájané paradajky a papriku a podľa potreby aj horúcu vodu. Prikryte a dovarte mäso domäkka. Ku koncu môžete ešte pridať štipľavú papričku, soľ, prípadne nechať prebytočnú tekutinu odpariť varením v odkrytom hrnci. Guláš podávajte s čerstvým chlebíkom a pohárom vychladeného piva.

              Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: