Dáte si REZEŇ, ROŠTENKU alebo PAPRIKÁŠ? Nebeské hodovanie s obľúbenou klasikou
10. 9. 2022, 11:32 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Roštenky, guláše, rezne, paprikáš. Môžete ich variť tisíckrát a vždy budú mať úspech. Tu sú osvedčené recepty na jedlá, ktoré nikdy nesklamú.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

PAPRIKY PLNENÉ MLETÝM MÄSOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 8 zelených paprík
- 160 g ryže
- 350 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
- 1 vajce
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
NA OMÁČKU:
- 800 g čerstvých paradajok
- 1 malú cibuľu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžicu rumu
- kúsok celej škorice
- 1 bobkový list
- cukor (podľa chuti)
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Papriky umyte a odstráňte z nich stopky aj semienka. Ryžu uvarte do polomäkka. Nechajte vychladnúť. K mletému mäsu pridajte vajce, ryžu, soľ, korenie a dobre premiešajte. Zmesou naplňte papriky.
- Paradajky nakrájajte. V hrnci rozohrejte olej, opražte na ňom najemno nastrúhanú cibuľu. Zalejte vývarom, pridajte paradajky, rum, škoricu, bobkový list, soľ a korenie. Omáčku uvarte do zhustnutia a potom ju prepasírujte.
- Do omáčky vložte naplnené papriky a pomaly varte domäkka. Omáčku ochutnajte a podľa potreby pridajte cukor, soľ a korenie. Podávajte s knedľou alebo uvarenými zemiakmi.
Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

BRATISLAVSKÁ ROŠTENKA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 600 – 800 g hovädzej roštenky
- 3 stredne veľké cibule
- 2 mrkvy, 2 petržleny a kúsok zeleru + na podávanie
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu paradajkového koncentrátu (alebo 3 lyžice riedkeho pretlaku)
- 2 bobkové listy
- pár guľôčok nového a čierneho korenia
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 3-4 kyslé uhorky
- 2 sardelové filety (alebo lyžička sardelovej pasty)";i:10;s:36:"pár kvapiek worčesterskej omáčky";i:11;s:29:"zopár lyžíc kyslej smotany";i:12;s:23:"1 lyžicu hladkej múky";i:13;s:19:"citrónovú šťavu";i:14;s:5:"cukor";i:15;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:16;s:4:"olej";i:17;s:21:"tarhoňu ako prílohu
POSTUP:
- Roštenku odblaňte, očistite a nakrájajte na plátky. Ak treba, po bokoch jemne narežte, nebude sa stáčať pri opekaní. Plátky vyklepte medzi pevnejšími igelitovými vreckami.
- Vyklepané plátky mäsa osoľte, okoreňte a krátko opečte na horúcom oleji z oboch strán. Mäso z panvice vyberte a ak máte viac plátkov, opečte ich postupne.
- Do panvice pridajte ešte trochu oleja a vo výpeku opečte očistenú cibuľu nakrájanú na jemno spolu s väčšími kusmi očistenej koreňovej zeleniny (tú neskôr z omáčky vyberiete). Pridajte prelisovaný cesnak.
- Do panvice vlejte paradajkový koncentrát a chvíľu povarte. Teraz pridajte bobkový list, nové a celé čierne korenie. Vráťte mäso do panvice, prilejte horúci hovädzí vývar, ale iba toľko, aby z neho mäso vytŕčalo.
- Panvicu alebo hrniec riadne zakryte a mäso duste v rúre na 180 °C alebo na sporáku do zmäknutia. Hotové mäso nechajte trochu vychladnúť v šťave, potom vyberte. Vyberte aj bobkový list, korenie a zeleninu.
- Do šťavy vmiešajte sardely a pár kvapiek worčesterskej omáčky. Rozmixujte do krémova, vráťte na sporák a pridajte zopár lyžíc kyslej smotany rozmiešanej s lyžicou múky a trochou z rozmixovanej omáčky. Omáčku ešte pár minút povarte a dochuťte citrónovou šťavou a cukrom.
- Roštenku podávajte s omáčkou, narýchlo opečenými kúskami koreňovej zeleniny a tarhoňou.
Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
KURACÍ PAPRIKÁŠ (Cirkepaprikás)
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- 1 celé kurča alebo kuracie kúsky s kosťou a kožou
- koreňovú zeleninu na vývar
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu mletej sladkej papriky
- 1 lyžičku pikantnej mletej papriky (nemusí byť)
- kurací vývar alebo voda
- 200 ml kyslej smotany
- 1-2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
- soľ";i:10;s:37:"olej alebo tuk (bravčový, kačací)
POSTUP:
- Ak použijete celé kurča, oddeľte stehná a prsia. Stehná rozkrojte cez kolenný kĺb na dve časti, prsia na polovice. Z chrbta a krídel spravte rýchly vývar, ideálne v tlakovom hrnci – bude stačiť 30 – 45 minút.
- Na oleji alebo tuku v hrnci osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a po chvíli odstavte hrniec z plameňa.
- Do cibule vmiešajte oba druhy mletej papriky, premiešajte a vráťte hrniec nad oheň. Pridajte osolené kuracie kúsky a chvíľu spolu za občasného miešania opekajte.
- Do hrnca prilejte toľko uvareného vývaru alebo vody, aby siahal zhruba do polovice výšky kuracích kúskov. Hrniec prikryte a mäso duste 45 – 60 minút.
- Ak chcete paprikáš zahusťovať, vymiešajte kyslú smotanu s múkou, primiešajte do nej pár lyžíc horúcej šťavy z kuracích kúskov a vlejte k mäsu. Priveďte do varu a pomaly povarte ešte pár minút. Ak nezahusťujete múkou, paprikáš iba krátko povarte s kyslou smotanou, ktorá má izbovú teplotu. Smotanu temperujte tak, že ju necháte voľne ohriať na izbovú teplotu alebo do nej postupne pridávajte šťavu z uvareného mäsa. Smotanu tiež môžete podávať priamo pri stole.
- Paprikáš dochuťte soľou, ak chcete, mäso vykostite a vráťte späť do omáčky. Podávajte s domácimi haluškami.
Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

BRAVČOVÝ ČIERNOHORSKÝ REZEŇ
3 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PRAŽENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 600 g bravčového karé bez kosti
- soľ, mleté čierne korenie
NA CESTÍČKO:
- 3 zemiaky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku sušeného majoránu
- 2 vajcia
- hladká múka na zahustenie
- bravčovú masť
- soľ, mleté čierne korenie
- ryžu s hráškom ako prílohu (zemiakové pyré)
POSTUP:
- Mäso nakrájajte na rezne, naklepte, po okrajoch narežte, osoľte a okoreňte.
- Do misy nastrúhajte očistené zemiaky, pridajte prelisovaný cesnak, majorán podrvený v dlaniach, soľ, korenie, vajcia a postupne pridávajte múku, až vznikne polohusté cestíčko. V cestíčku by mala prevažovať chuť zemiakov, nie múky.
- Na panvici dobre rozohrejte bravčovú masť. Rezne obaľte v múke, oklepte, namočte do cestíčka a vyprážajte rovnomerne z oboch strán. Najskôr rezne opečte sprudka, potom zmiernite teplotu na minimum, aby sa mäso dobre prepieklo a rezne sa nespálili. Podávajte s ryžou zmiešanou s poduseným hráškom. Vhodnou prílohou je aj zemiakové pyré.
Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>

VIEDENSKÝ TEĽACÍ REZEŇ SO ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, VYPRÁŽANIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 4 teľacie rezne zo stehna (á 180 g)
- hladkú múku
- 1-2 vajcia
- strúhanku
- 1 citrón
- 30 g masla
- soľ, mleté čierne korenie
- olej alebo masť
NA ŠALÁT:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľu
- 250 ml zeleninového vývaru
- pol lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice octu
- 4 lyžice oleja
- 1 šalátovú uhorku
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Urobte šalát (môžete aj o deň skôr): Zemiaky umyte a v šupke uvarte v osolenej vode. Nechajte mierne vychladnúť, ošúpte, nakrájate na polovicu a potom na plátky. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Do malého hrnca dajte vývar, uveďte do varu, pridajte horčicu, ocot, olej, soľ, korenie. Ešte teplé zemiaky zalejte vývarom a premiešajte. Nechajte vychladnúť. Uhorku očistite, nastrúhajte, osoľte a v site nechajte odkvapkať. Tesne pred podávaním primiešajte do hotového šalátu.
- Pripravte rezne: Mäso umyte, osušte a vyklepte natenko medzi mikroténovými vreckami.
- Do tanierov pripravte ingrediencie na trojobal. Do jedného nasypte múku, do druhého rozklepnite vajcia a vidličkou ich našľahajte, do tretieho dajte strúhanku.
- Rezne jemne osoľte a okoreňte. Obaľte ich v múke a prebytočnú múku otraste. Z oboch strán ich namočte do vajca a dôkladne obaľte v strúhanke. Strúhanku na rezne nepritláčajte.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej a pridajte maslo. Rezne opekajte z jednej strany dozlatohneda, obráťte a dopečte. Každú stranu opekajte 2-3 minúty.
- Citrón nakrájajte na mesiačiky a pridajte na tanieri k rezňom. Podávajte teplé s odstátym zemiakovým šalátom.
Viac tradičných receptov je na ďalšej strane >>>
MAĎARSKÝ GULÁŠ

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY
Potrebujete:
- 1 kg hovädzieho predného (močing, krk, plece)
- 600 g cibule
- mletú sladkú červenú papriku
- mletú štipľavú červenú papriku (nemusí byť)
- 3 paradajky
- 2 menšie zelené papriky
- soľ
- bravčovú masť
- chlieb a pivo ako prílohu
POSTUP:
- Na bravčovej masti osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno do zlatohneda až hneda. Stále miešajte, môže to trvať 10-20 minút.
- Hrniec odstavte a cibuľu zasypte mletou sladkou červenou paprikou a pridajte aj štipľavú, ak chcete. Papriku orestujte, vráťte hrniec na plameň, pridajte mäso nakrájané na väčšie kocky a restujte, kým úplne nestratí červenú farbu.
- Mäso osoľte, premiešajte a počkajte, kým pustí šťavu. Podľa potreby dolejte horúcu vodu, aby mäso bolo takmer zakryté. Priveďte do varu, prikryte, varte pomaly a občas premiešajte.
- Keď mäso mierne zmäkne, pridajte nakrájané paradajky a papriku a podľa potreby aj horúcu vodu. Prikryte a dovarte mäso domäkka. Ku koncu môžete ešte pridať štipľavú papričku, soľ, prípadne nechať prebytočnú tekutinu odpariť varením v odkrytom hrnci. Guláš podávajte s čerstvým chlebíkom a pohárom vychladeného piva.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: