objednať časopis
všetky kategórie

Dnes rúru vôbec nezapínajte. Všetky tieto skvelé koláče pripravíte aj bez jej pomoci. Držíme palce!

ESPRESO KOLÁČ

Espreso koláč
Espreso koláč
Zdroj: Laura Witteková

10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

Na základ:

  • 250 g kakaových sušienok
  • 50 g datlí
  • 80 g masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

Na kávovú penu:

  • 250 g kešu orieškov
  • 220 g kokosovej smotany + 1 lyžica
  • 30 g kakaa holandského typu
  • 100 ml javorového sirupu
  • 1 lyžica instantnej kávy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na čokoládovú polevu:

  • 220 g čokolády 54-percentnej
  • 3 lyžice krémového arašidového alebo mandľového masla
  • štipka soli

POSTUP

  1. Deň vopred namočte kešu oriešky do studenej vody.
  2. Na základ rozmixujte sušienky spolu datľami, ktoré ste hodinu predtým namočili do vody. Pridajte vanilkový extrakt, soľ a nakoniec dobre premiešajte s roztopeným maslom. Zmes vysypte do formy s priemerom 23 cm, ktorú ste vyložili papierom na pečenie, a rovnomerne uhlaďte na dne aj bokoch. Vložte do chladničky.
  3. Na prípravu peny vsypte scedené kešu oriešky do mixéra. Pridajte kokosovú smotanu, kakao, javorový sirup a vanilkový extrakt. V lyžici kokosovej smotany, ktorú zohrejte pod bod varu, rozmiešajte instantnú kávu a túto zmes vlejte k ostatným surovinám. Všetko rozmixujte na hladkú zmes. Rozmixovanú penu nalejte do formy, uhlaďte a vráťte do chladničky aspoň na 3 hodiny.
  4. Rozpustite nasekanú čokoládu a arašidové alebo mandľové maslo, polejte povrch koláča a vložte späť do chladničky na 30 minút. Koláčik ozdobte hoblinkami čokolády a nasekanými kešu orieškami.

Kategórie