Reklama

Naozaj dobrý hovädzí VÝVAR: Pripravte z neho polievku s mäsovými knedličkami!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    LUCIA HLAVÁČKOVÁ A KAMARÁTKA MARIYA uvarili zimnú minestrone
    Hovädzí vývar s knedličkami. Ak chcete, podávajte ho aj s rezancami.

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    Hovädzí vývar s knedličkami. Ak chcete, podávajte ho aj s rezancami.

    Hovädzia polievka s mäsovými knedličkami

    6 až 8 porcií, príprava 1 hodina, schnutie rezancov 30 minút

    POTREBUJETE:

    • 2 mrkvy

    • štvrtina buľvy malého zeleru

    • 2 litre hotového hovädzieho vývaru 

    • soľ

    • 2 lyžice hladkolistej petržlenovej vňate

    Na knedličky:

    • 200 g hovädzej alebo bravčovej pečene

    • 1 strúčik cesnaku

    • 1 vajce

    • pol lyžičky soli

    • pol lyžičky sušeného majoránu

    • 3 až 4 lyžice strúhanky

    Na rezance: 

    • 100 g hrubej múky

    • 1 vajce

     

    POSTUP:

    1.  Pripravte rezance: múku vysypte na pracovnú dosku a v strede spravte jamku. Rozklepnite do nej vajce a príborovým nožom ho jemne miešajte s múkou. Keď cesto príliš zhustne a už to nepôjde nožom, začnite ho miesiť ručne, kým nevznikne kompaktné, o niečo tuhšie, ale nelepivé cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie alebo prikryte utierkou a nechajte aspoň 15 minút odpočívať v teple.

    2.  Hotové cesto rozdeľte na dva či tri diely a rozvaľkajte na čo najtenší plát. Keď máte plát pripravený, položte ho na čistú utierku a nechajte 30 minút preschnúť. Potom ho prekrojte na polovicu, polovice naukladajte na seba, nakrájajte na pásy široké asi 5 cm (podľa toho, aké široké rezance chcete), pásy poukladajte na seba a nožom krájajte čo najtenšie rezančeky.

    3. Rezance uvarte zvlášť v osolenej vriacej vode (aby nezakalili vývar) alebo ich nechajte preschnúť a odložte na neskôr.

    4.  Kým rezance schnú, dokončite polievku: koreňovú zeleninu nakrájajte na tenké rezančeky julienne (alebo na kocky, ak máte radi klasiku) a vsypte ju do vývaru. Priveďte do varu, osoľte a varte, kým nie je zelenina al dente.

    5. Pripravte knedličky: zbavte pečeň blán a žiliek a nasekajte ju. Pridajte pretlačený cesnak, vajce, soľ, majoránku a rozmixujte dohladka. Potom do zmesi vmiešajte strúhanku. Bude sa vám zdať riedka, ale nechajte ju aspoň 20 minút postáť, aby zhustla. Keby ste hneď pridali viac strúhanky, knedličky by boli tuhé.

    6. Vo vode (alebo v časti vývaru) priveďte tekutinu k varu a potom plameň stíšte, aby sa hladina len mierne chvela. Lyžicou naberajte zmes, v mokrých dlaniach formujte knedličky a vkladajte ich do horúcej vody. Varte 10 minút, potom knedličky preložte do hotovej polievky. Vývar, v ktorom sa varili, môžete precediť a priliať do polievky, aby bola silnejšia.

    7. Hotovú polievku podávajte s knedličkami a rezancami, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama