objednať časopis
všetky kategórie

Sladká výzva práve v apríli oslávila siedme výročie. za ten čas v nej čitateľky mohli upiecť už 84 tort tých najbáječnejších chuti. A viete, ktorú piekli najviac?

Ľahučké korpusy, bohatý krém a lahodný domáci višňový džem. Takáto je rodinná torta od spisovateľky a milovníčky vintage receptov po babičkách Lucie Chrenko @luciachrenko.

ORECHOVO-KARAMELOVÁ TORTA

Orechovo-karamelová torta.
Orechovo-karamelová torta.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

12-15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 120 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

Na korpusy (4 kusy):

  • 12 vajec
  • 12 lyžíc práškového cukru
  • 12 lyžíc mletých vlašských orechov
  • 6 lyžíc polohrubej múky (plus na vysypanie formy)
  • olej na vymastenie formy

Na krém:

  • 500 g masla
  • 1 karamelové salko 

Na čokoládovú polevu:

  • 80 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 2 lyžice kvalitného kakaa
  • 1 lyžicu plnotučného mlieka
  • 1 lyžicu kukuričného škrobu (možno nebude treba) 

Ostatné:

  • hrozienka
  • kávu
  • rum
  • domáci višňový džem na potieranie
  • mleté orechy na obsypanie bokov torty
Čokoládová torta.
Čítajte viac
Neodolateľná TORTA cukrárky Veroniky Bušovej je PLNÁ KÁVY a ČOKOLÁDY

POSTUP

  1. Torta sa skladá zo štyroch korpusov (priemer formy 24 cm). Upečte dva korpusy súčasne vo dvoch tortových formách. Dno oboch foriem vysteľte papierom na pečenie, boky vymastite olejom a vysypte múkou.
  2. Do misky s teplou vodou namočte hrozienka, aby napučali a zmäkli.
  3. Pripravte prvé dva korpusy: Do peny vyšľahajte 6 žĺtkov a 6 lyžíc práškového cukru. Pridajte 6 lyžíc zomletých orechov a 3 lyžice múky. Všetko spolu premiešajte. Zo 6 bielkov vyšľahajte sneh a vareškou ho jemne vmiešajte do pripravenej zmesi.
  4. Cesto rozdeľte rovnomerne do oboch pripravených tortových foriem a dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 20 minút. Na skúšku, či sú korpusy upečené, urobte test špajdľou.
  5. Upečené korpusy nechajte dobre vychladnúť na drevenej pracovnej doske. Tú predtým posypte práškovým cukrom, aby sa na ňu korpusy neprilepili. Rovnakým spôsobom pripravte aj ďalšie dva korpusy.
  6. Pripravte krém: Zmäknuté maslo nakrájajte na menšie kúsky a vyšľahajte ho spolu so salkom dohladka. Karamelovým krémom budete potierať tri korpusy, ale aj boky torty. Myslite na to pri plnení a plnku si rovnomerne rozdeľte na štyri časti.
  7. Pripravte šálku kávy (asi 100 ml). Keď vychladne, pridajte do nej lyžicu rumu. Zlejte vodu z hrozienok.
  8. Keď sú všetky korpusy úplne vychladnuté, môžete začať s plnením. Prvý korpus potrite karamelovým krémom. Naň položte druhý korpus a jemne ho pritlačte. Lyžičkou naberte kávu s rumom a opatrne namáčajte korpus, potom ho potrite višňovým džemom a karamelovým krémom. Položte tretí korpus. Opäť jemne pritlačte, potrite krémom a do krému poukladajte hrozienka. Štvrtý, posledný korpus bude už vrch torty.
  9. Zvyšným krémom uhlaďte boky torty, aby boli celkom hladké a potom ich obsypte mletými orechmi.
  10. Pripravte domácu čokoládovú polevu: Maslo pomaly rozpustite na miernom ohni a odstavte zo sporáka. Pridajte práškový cukor a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešajte kakao a mlieko. Ak treba, pridajte aj kukuričný škrob, ten čokoládu zahustí. Vymiešajte úplne dohladka a polejte vrch torty. Torta potrebuje odstáť v chlade ideálne 12 hodín. Pripravte ju večer pred oslavou. 

Hviezdne torty zo Sladkej výzvy. Pozrite si v GALÉRII >>>

Radi pečiete? V Dobrom jedle nájdete mnoho skvelých inšpirácií:

Kávová torta s čokoládovými hoblinami
Čítajte viac
Milujeme KÁVU! V tejto VYNIKAJÚCEJ TORTE si ju vychutnáte do posledného kúsočka
Toto by potešilo každé dievča.
Čítajte viac
Moderné TORTY, ktoré vás očaria: Každá je originálna a krásna! Wau
Milý zajko vás hneď chytí za srdce.
Čítajte viac
TORTY, aké pečie Júlia, zvládne máloktorá cukrárka: TOTO je dôvod
Nepečená torta s mandarínkami.
Čítajte viac
Najznámejšia NEPEČENÁ TORTA: S kopou smotany, piškót a mandarínok!
Torta zo Sladkej výzvy -XL veterník.
Čítajte viac
Poďte súťažiť s Dobrým jedlom: V Sladkej výzve upečte XL VETERNÍK ako tortičku

Kategórie