Ľahučké korpusy, bohatý krém a lahodný domáci višňový džem. Takáto je rodinná torta od spisovateľky a milovníčky vintage receptov po babičkách Lucie Chrenko @luciachrenko.
ORECHOVO-KARAMELOVÁ TORTA
Orechovo-karamelová torta.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
12-15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 120 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na korpusy (4 kusy):
- 12 vajec
- 12 lyžíc práškového cukru
- 12 lyžíc mletých vlašských orechov
- 6 lyžíc polohrubej múky (plus na vysypanie formy)
- olej na vymastenie formy
Na krém:
- 500 g masla
- 1 karamelové salko
Na čokoládovú polevu:
- 80 g masla
- 80 g práškového cukru
- 2 lyžice kvalitného kakaa
- 1 lyžicu plnotučného mlieka
- 1 lyžicu kukuričného škrobu (možno nebude treba)
Ostatné:
- hrozienka
- kávu
- rum
- domáci višňový džem na potieranie
- mleté orechy na obsypanie bokov torty
POSTUP
- Torta sa skladá zo štyroch korpusov (priemer formy 24 cm). Upečte dva korpusy súčasne vo dvoch tortových formách. Dno oboch foriem vysteľte papierom na pečenie, boky vymastite olejom a vysypte múkou.
- Do misky s teplou vodou namočte hrozienka, aby napučali a zmäkli.
- Pripravte prvé dva korpusy: Do peny vyšľahajte 6 žĺtkov a 6 lyžíc práškového cukru. Pridajte 6 lyžíc zomletých orechov a 3 lyžice múky. Všetko spolu premiešajte. Zo 6 bielkov vyšľahajte sneh a vareškou ho jemne vmiešajte do pripravenej zmesi.
- Cesto rozdeľte rovnomerne do oboch pripravených tortových foriem a dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 20 minút. Na skúšku, či sú korpusy upečené, urobte test špajdľou.
- Upečené korpusy nechajte dobre vychladnúť na drevenej pracovnej doske. Tú predtým posypte práškovým cukrom, aby sa na ňu korpusy neprilepili. Rovnakým spôsobom pripravte aj ďalšie dva korpusy.
- Pripravte krém: Zmäknuté maslo nakrájajte na menšie kúsky a vyšľahajte ho spolu so salkom dohladka. Karamelovým krémom budete potierať tri korpusy, ale aj boky torty. Myslite na to pri plnení a plnku si rovnomerne rozdeľte na štyri časti.
- Pripravte šálku kávy (asi 100 ml). Keď vychladne, pridajte do nej lyžicu rumu. Zlejte vodu z hrozienok.
- Keď sú všetky korpusy úplne vychladnuté, môžete začať s plnením. Prvý korpus potrite karamelovým krémom. Naň položte druhý korpus a jemne ho pritlačte. Lyžičkou naberte kávu s rumom a opatrne namáčajte korpus, potom ho potrite višňovým džemom a karamelovým krémom. Položte tretí korpus. Opäť jemne pritlačte, potrite krémom a do krému poukladajte hrozienka. Štvrtý, posledný korpus bude už vrch torty.
- Zvyšným krémom uhlaďte boky torty, aby boli celkom hladké a potom ich obsypte mletými orechmi.
- Pripravte domácu čokoládovú polevu: Maslo pomaly rozpustite na miernom ohni a odstavte zo sporáka. Pridajte práškový cukor a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešajte kakao a mlieko. Ak treba, pridajte aj kukuričný škrob, ten čokoládu zahustí. Vymiešajte úplne dohladka a polejte vrch torty. Torta potrebuje odstáť v chlade ideálne 12 hodín. Pripravte ju večer pred oslavou.
Hviezdne torty zo Sladkej výzvy. Pozrite si v GALÉRII >>>
Radi pečiete? V Dobrom jedle nájdete mnoho skvelých inšpirácií: