Najlepšie VIANOČNÉ SUCHÁRE: Budete sa zalizovať až za ušami!
17. 12. 2023, 6:31 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: MATEJ KALINA
Zostáva vám pri adventnom pečení kopa odložených bielkov tak ako nám? Použite ich v týchto fantastických suchároch z biskupského chlebíka. VRELO ODPORÚČAME!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Podľa starých receptov sa do cesta mieša aj kandizované ovocie. My ho radšej nahrádzame sušenými brusnicami, ale pre ešte viac farieb môžete použiť aj nasekané sušené marhule, slivky, čokoládu či rôzne druhy orechov,“ radí Lucie Uherek Meisner z Hostinca u Klačkov, ktorý odporúčajú najlepší recenzisti dobrého jedla - medzi nimi aj známy bloger Čoje.
Vianočné sušienky z biskupského chlebíčka
30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 50 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
„Podľa starých receptov sa do cesta mieša aj kandizované ovocie. My ho radšej nahrádzame sušenými brusnicami, ale pre ešte viac farieb môžete použiť aj nasekané sušené marhule, slivky, čokoládu či rôzne druhy orechov." radí Lucia.
Potrebujete:
- 4 bielky
- 150 g práškového cukru
- 150 g hladkej múky (+ na pomúčenie formy)
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- za dve hrste zmesi olúpaných mandlí a lieskových orieškov
- za hrsť sušených brusníc
- maslo na vymastenie formy na chlebíček
POSTUP:
- Upečte chlebíček: Bielky s cukrom vyšľahajte vo vodnom kúpeli nad parou. Nechajte vychladnúť. V miske zmiešajte múku s kypriacim práškom a postupne zapracujte do bielkov. Nakoniec vmiešajte zmes orieškov s mandľami a brusnice (väčšie môžete nasekať). Hmotu vylejte do vymastenej, pomúčenej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút.
- Teplý chlebíček zabaľte do alobalu (tak nestvrdne) a odložte do druhého dňa.
- Na ďalší deň chlebíček rozkrájajte na 0,5-1 cm tenké pláty, rozložte ich na plech a dajte sušiť pri teplote 120-150 °C do chrumkava, 10 minút z každej strany. Hotovo!