Najlepšie PAGÁČIKY: Recepty na oškvarkové, syrové, zemiakové aj cesnakové!
26. 12. 2023, 6:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Za všetky vám ručíme svojimi rozmaznanými jazykmi! Učili sme sa ich piecť od známeho šéfkuchára, šikovných kolegýň aj skúsených gazdiniek. TIETO PAGÁČIKY sú pre váš SILVESTER ako stvorené!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

„Moja mamina dáva do plnky až 8 strúčikov cesnaku. Pagáčiky sú vynikajúce, no ak máte pred cesnakom rešpekt, úplne postačia 3-4,“ hovorí známy šéfkuchár Martin Korbelič, ktorý nám pre vás venoval vzácny rodinný recept na tieto PARÁDNE CESNAKOVÉ PAGÁČIKY. Určite si ich doma upečte!
Mamine cesnakové pagáčiky
2 PLECHY, PRÍPRAVA 35 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: MATEJ KALINA
Cesnakové pagáčiky známeho šéfkuchára Martina Korbeliča.
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 ml mlieka
- 1 kocka droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 kg hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
- 100 ml oleja
- 250 ml kyslej smotany
- soľ
Na plnku:
- 250 g masla (Palmarinu)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ
- masť na vymastenie plechu
- 1 vajce na potretie
- mak, syr, sezam, oriešky na posypanie
POSTUP:
- Najprv urobte kvások: Do vlažného mlieka rozmrvte droždie a pridajte cukor. Nechajte vzísť kvások.
- Do misy dajte múku, soľ podľa chuti, olej a smotanu. Prilejte kvások a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste 45 minút.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 bochníčkov a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Potom každý vyvaľkajte na pomúčenej doske do obdĺžnika s hrúbkou 1,5-2 cm.
- Urobte plnku: Zmäknuté maslo len dobre vymiešajte s prelisovaným cesnakom a so soľou podľa chuti.
- Na vyvaľkané obdĺžniky rozotrite plnku a potom ich stočte do rolády. Každú roládku potrite vajcom a posypte makom, syrom, sezamom či nasekanými orieškami. Roládky nakoniec sploštite a rozkrájajte na malé trojuholníky. Pagáčiky rozložte na vymastený plech a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-40 minút dozlatista.

Čo budeme chrúmať?
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Do pečenia zapojte aj svoje deti - ako naša Veronika.
Syrové pagáčiky našej cukrárky Veroniky Kollárovej voňajú tak lákavo, že sa ich nebudete vedieť dočkať! A do prípravy zapojte aj deti ako ona svojho Vilka a Julka...
Syrové pagáčiky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Syrové pagáčiky našej cukrárky Veroniky. Chutia báječne!
25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 12-15 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g masla
- 250 g nastrúhaného syra
- 180 ml kyslej smotany
- 2 vajcia
- 500 g polohrubej múky (plus na pomúčenie)
- 1,5 balíčka kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli
- vajíčko na potretie
- sezam na posypanie
POSTUP:
- Do mixéra dajte 250 g masla, 250 g nastrúhaného syra, 180 ml kyslej smotany, 2 vajcia, 500 g polohrubej múky, 1 a pol balíčka kypriaceho prášku a 1 lyžičku soli. Vypracujte kompaktné cesto.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a vykrajujte kolieska.
- Pagáčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a posypte sezamom.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 12-15 minút. Keď pagáčiky vychladnú, zvolajte svojich ochutnávačov. Dobrú chuť!

Zdroj: NMH
My v Dobrom jedle dodnes spomíname na tieto oškvarkové pagáčiky od kolegynky Blanky. Keď ich priniesla na fotenie, všetky sme sa modlili, nech už je po ňom - a potom sme mali nebíčko v papuľke! Ak ste ich doteraz nepiekli, vrelo vám ich odporúčame...
Krehké oškvarkové pagáčiky
Zdroj: Laura Witteková
Po týchto pagáčikoch sa u vás doma zľahne zem!
120 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 42 g droždia
- 1 vajce + 1 na potretie
- 400 ml kyslej smotany
- 250 g masla
- 500 g mletých oškvarkov
- sezam na posypanie
- 1 lyžica soli + na posypanie
POSTUP:
- Do hlbšej misy preosejte múku so soľou, pridajte mlieko, droždie, vajce, smotanu a zmäknuté maslo. Cesto dobre vymieste a nechajte 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2 cm. Rozotrite po celej ploche oškvarky a cesto preložte zo všetkých strán postupne štyrikrát. Začnite z pravej strany dlhšou stranou, ktorú preložíte do polovice cesta. Pokračujte preložením kratšej strany do polovice cesta, potom dlhšou stranou a ukončite preložením kratšej strany. Vznikne balíček cesta.
- Poskladané cesto opäť rozvaľkajte a preložte tým istým spôsobom, no začnite z ľavej strany. Cesto tretíkrát rozvaľkajte a preložte na štyrikrát. Dlhšie strany preložte jednu cez druhú a konce preložte cez seba. Poslednýkrát rozvaľkajte cesto a pomocou formičky s priemerom asi 3,5 cm vykrojte pagáčiky.
- Pagáčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 240 °C presne 20 minút. Takto sa pagáčiky nevysušia a vnútri budú vláčne a mäkké. Nech vám doma chutia!

Zdroj: NMH
Slávne krumpolové pagáčiky
Zdroj: MATEJ KALINA
Dostali sme pre vás recept na slávne krumpolové pagáčiky. Určite ich vyskúšajte!
No a minulý mesiac boli na našom webe, priamo tu :) najklikanejšie vychýrené krumpolové pagáčiky, ktoré sme sa naučili piecť od skúsených gazdiniek v Plaveckom Podhradí. Ešte ste ich neupiekli? Pustite sa do nich, stoja za to! RECEPT na ne je TU:
Ďalšie tipy z Dobrého jedla: