Reklama

Najlepšie PAGÁČIKY: Recepty na oškvarkové, syrové, zemiakové aj cesnakové!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recepty na NAJLEPŠIE PAGÁČIKY: Na tieto sa môžete spoľahnúť!
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Za všetky vám ručíme svojimi rozmaznanými jazykmi! Učili sme sa ich piecť od známeho šéfkuchára, šikovných kolegýň aj skúsených gazdiniek. TIETO PAGÁČIKY sú pre váš SILVESTER ako stvorené!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Recepty na NAJLEPŠIE PAGÁČIKY: Na tieto sa môžete spoľahnúť!

      „Moja mamina dáva do plnky až 8 strúčikov cesnaku. Pagáčiky sú vynikajúce, no ak máte pred cesnakom rešpekt, úplne postačia 3-4,“ hovorí známy šéfkuchár Martin Korbelič, ktorý nám pre vás venoval vzácny rodinný recept na tieto PARÁDNE CESNAKOVÉ PAGÁČIKY. Určite si ich doma upečte!

      Mamine cesnakové pagáčiky

      2 PLECHY, PRÍPRAVA 35 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 40 MINÚT

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Cesnakové pagáčiky známeho šéfkuchára Martina Korbeliča.

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 500 ml mlieka
      • 1 kocka droždia
      • 1 lyžička cukru
      • 1 kg hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
      • 100 ml oleja
      • 250 ml kyslej smotany
      • soľ

      Na plnku:

      • 250 g masla (Palmarinu)
      • 2-3 strúčiky cesnaku
      • soľ
      • masť na vymastenie plechu
      • 1 vajce na potretie
      • mak, syr, sezam, oriešky na posypanie

      POSTUP:

      1. Najprv urobte kvások: Do vlažného mlieka rozmrvte droždie a pridajte cukor. Nechajte vzísť kvások.
      2. Do misy dajte múku, soľ podľa chuti, olej a smotanu. Prilejte kvások a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste 45 minút.
      3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 bochníčkov a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Potom každý vyvaľkajte na pomúčenej doske do obdĺžnika s hrúbkou 1,5-2 cm.
      4. Urobte plnku: Zmäknuté maslo len dobre vymiešajte s prelisovaným cesnakom a so soľou podľa chuti.
      5. Na vyvaľkané obdĺžniky rozotrite plnku a potom ich stočte do rolády. Každú roládku potrite vajcom a posypte makom, syrom, sezamom či nasekanými orieškami. Roládky nakoniec sploštite a rozkrájajte na malé trojuholníky. Pagáčiky rozložte na vymastený plech a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-40 minút dozlatista.
         
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pripravte si na Silvestra zemiakové tyčinky, ktorým jednoducho neodoláte!

        Čo budeme chrúmať?

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Do pečenia zapojte aj svoje deti - ako naša Veronika.

        Syrové pagáčiky našej cukrárky Veroniky Kollárovej voňajú tak lákavo, že sa ich nebudete vedieť dočkať! A do prípravy zapojte aj deti ako ona svojho Vilka a Julka...

        Syrové pagáčiky

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Syrové pagáčiky našej cukrárky Veroniky. Chutia báječne!

        25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 12-15 MINÚT

        Potrebujete:

        • 250 g masla
        • 250 g nastrúhaného syra
        • 180 ml kyslej smotany
        • 2 vajcia
        • 500 g polohrubej múky (plus na pomúčenie)
        • 1,5 balíčka kypriaceho prášku
        • 1 lyžička soli
        • vajíčko na potretie
        • sezam na posypanie

        POSTUP:

        1. Do mixéra dajte 250 g masla, 250 g nastrúhaného syra, 180 ml kyslej smotany, 2 vajcia, 500 g polohrubej múky, 1 a pol balíčka kypriaceho prášku a 1 lyžičku soli. Vypracujte kompaktné cesto.
        2. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a vykrajujte kolieska.
        3. Pagáčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a posypte sezamom.
        4. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 12-15 minút. Keď pagáčiky vychladnú, zvolajte svojich ochutnávačov. Dobrú chuť!
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?
          Zdroj: NMH

          My v Dobrom jedle dodnes spomíname na tieto oškvarkové pagáčiky od kolegynky Blanky. Keď ich priniesla na fotenie, všetky sme sa modlili, nech už je po ňom - a potom sme mali nebíčko v papuľke! Ak ste ich doteraz nepiekli, vrelo vám ich odporúčame...

          Krehké oškvarkové pagáčiky

          Zdroj: Laura Witteková

          Po týchto pagáčikoch sa u vás doma zľahne zem!

          120 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

          Potrebujete:

          • 1 kg hladkej múky
          • 500 ml mlieka
          • 42 g droždia
          • 1 vajce + 1 na potretie
          • 400 ml kyslej smotany
          • 250 g masla
          • 500 g mletých oškvarkov
          • sezam na posypanie
          • 1 lyžica soli + na posypanie

          POSTUP:

          1. Do hlbšej misy preosejte múku so soľou, pridajte mlieko, droždie, vajce, smotanu a zmäknuté maslo. Cesto dobre vymieste a nechajte 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2 cm. Rozotrite po celej ploche oškvarky a cesto preložte zo všetkých strán postupne štyrikrát. Začnite z pravej strany dlhšou stranou, ktorú preložíte do polovice cesta. Pokračujte preložením kratšej strany do polovice cesta, potom dlhšou stranou a ukončite preložením kratšej strany. Vznikne balíček cesta.
          2. Poskladané cesto opäť rozvaľkajte a preložte tým istým spôsobom, no začnite z ľavej strany. Cesto tretíkrát rozvaľkajte a preložte na štyrikrát. Dlhšie strany preložte jednu cez druhú a konce preložte cez seba. Poslednýkrát rozvaľkajte cesto a pomocou formičky s priemerom asi 3,5 cm vykrojte pagáčiky.
          3. Pagáčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 240 °C presne 20 minút. Takto sa pagáčiky nevysušia a vnútri budú vláčne a mäkké. Nech vám doma chutia!
             
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Schudnite pred Vianocami s ananásom: Takto to funguje!
            Zdroj: NMH

            Slávne krumpolové pagáčiky

            Zdroj: MATEJ KALINA

            Dostali sme pre vás recept na slávne krumpolové pagáčiky. Určite ich vyskúšajte!

            No a minulý mesiac boli na našom webe, priamo tu :) najklikanejšie vychýrené krumpolové pagáčiky, ktoré sme sa naučili piecť od skúsených gazdiniek v Plaveckom Podhradí. Ešte ste ich neupiekli? Pustite sa do nich, stoja za to! RECEPT na ne je TU:

            Ďalšie tipy z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Katarína Brunovská

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.