Najlepšie JOGURTY, ktoré jesť v budúcom roku
31. 12. 2021, 10:27 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Shutterstock
Klinické skúšky na vyše 73 tisíc ľuďoch, ktorí trpia na vysoký tlak, priniesli prekvapivé výsledky. Ukázalo sa, že konzumácia jogurtov má priaznivý vplyv na ich srdcovo-cievne zdravie.
Výskum trval desiatky rokov
Na vysoký tlak trpí asi miliarda ľudí na celom svete. Ak patríte k nim, podľa odbornej štúdie by ste mali konzumovať dostatok zakysaných mliečnych výrobkov, najmä jogurtov, čím môžete ovplyvniť, aby sa u vás nerozvíjali aj ďalšie vážne ochorenia, najmä srdcovo-cievne, rezistencia na inzulín či cukrovka 2.typu. Koľko jogurtov týždenne treba zjesť, aby to malo ochranný efekt?

Na štúdii sa zúčastnilo takmer 56 tisíc žien a vyše 18 tisíc mužov. Ešte v roku 1980 vyplnili rozsiahly dotazník o ich strave a stravovacích návykoch v tom čase. Následne sa zachytávali ich prípadné srdcové príhody a iné zdravotné problémy i diagnózy.
Jogurt sa prejavil výrazne
Vyššia spotreba jogurtu bola spojená s 30%-ným znížením rizika infarktu srdca u žien a 19%-ným znížením u mužov. Celkovo zaznamenali 3300 prípadov srdcových ochorení u žien a 2148 ochorení u mužov. Vyšší príjem jogurt znamenal u žien o 16% nižšie riziko zákroku na odstránenie nedostatku krvného zásobenia srdcového svalu.
Zdroj: Shutterstock
Aj hurmikaki, med, jogurt a granátové jablko sa hodia ku granole
Muži i ženy, ktorí konzumovali jogurt aspoň 2x týždenne, mali o 20% nižšie riziko závažnej koronárnej choroby srdca alebo cievnej mozgovej príhody. Vyšší príjem jogurtu v kombinácii s celkovo zdravou stravou pre srdce bol spojený s výraznejším znížením rizika kardiovaskulárnych ochorení u ľudí s vysokým krvným tlakom.
Význam stravy sa stále potvrdzuje
„Predpokladali sme, že dlhodobý príjem jogurtu môže znížiť riziko kardiovaskulárnych problémov, pretože už niektoré predchádzajúce malé štúdie preukázali priaznivé účinky fermentovaných mliečnych výrobkov,“ uviedol jeden z autorov štúdie Justin Buendia. „Mali sme veľmi veľkú skupinu hypertenzívnych mužov a žien, ktorí boli sledovaní až 30 rokov. Naše výsledky priniesli dôležité nové dôkazy, že jogurt môže mať prospech pre zdravie srdca aj sám osebe, alebo ako súčasť stravy bohatej na vlákninu, teda ovocie, zeleninu a celozrnné obilniny.“
Štúdia bola zverejnená v časopise American Journal of Hypertension.
Aký jogurt je najlepší?
Ľudia sledovaní v štúdii nemali predpísaný žiadny konkrétny druh jogurtu. Konzumovali jednoducho to, čo im chutí. Samozrejme, ssi najdôležitejšie je nekupovať si presladené farebné výrobky, ktoré občas za jogurty ani nemožno považovať. Ale to, či sa rozhodnete pre biely plnotučný alebo biely nízkotučný, je už na vás a vašich chutiach.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
AMERICKÉ PALACINKY S JOGURTOM A JAVOROVÝM SIRUPOM
Výskumy vyvrátili, že by nasýtené tuky v jogurtoch mali negatívny vplyv na srdcovo-cievne choroby, naopak. Analýza viacerých štúdií dokonca ukázala, že konzumácia plnotučných mliečnych výrobkov vrátane jogurtu pomáha znižovať výskyt obezity! Výskumy ďalej naznačujú, že nasýtené tuky z mliečnych výrobkov pomáhajú zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol a tým aj chrániť zdravie srdca.
Hoci sú najmä v Európe odtučnené či nízkotučné jogurty stále populárne, zdá sa, že ide skôr o módnu záležitosť. Pre zdravie sú totiž veľmi efektívne aj tuky obsiahnuté v mliečnych výrobkoch. Dávajte si pozor aj na to, že odtučnené výrobky môžu obsahovať pridaný cukor. Preto si radšej vždy preštudujte zloženie. Práve cukor totiž nerobí dobre ani srdcu a ani línii. Dôležité ale je, aby jogurt obsahoval živé probiotické bakteriálne kultúry. Množstvo kalórií je už na vašom výbere. Malo by ale platiť, všetkého s mierou.
Zdroj: zdravie.sk