Reklama

Najlepšie FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY od Jožky Zaukolcovej: SUPER RECEPT aj tipy na pečenie!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY od Jožky Zaukolcovej: SUPER RECEPT aj tipy na pečenie!
    Zdroj: NMH

    A teraz sa pustite do prípravy tých najlepších šišiek podľa Jožkinho vyladeného receptu. Nech sa vám doma vydaria a veselé fašiangy želáme!

    Plnené šišky ako sen!

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Plnené šišky ako sen!

    Jožkine ŠIŠKY

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT + KYSNUTIE

    Potrebujete:

    Na kysnuté cesto:

    • 250 g hladkej múky špeciál
    • 250 g polohrubej múky
    • 250 g plnotučného mlieka
    • 10 g vanilínového cukru
    • 80 g práškového cukru
    • 25 g masla 
    • 30 g čerstvého  droždia
    • 2  žĺtky
    • 50 g rum
    • 5 g soli

    Na dohotovenie:

    • 250 g ríbezľového, jahodového džemu na plnenie
    • 50 g práškového cukru  na posypanie 
    • olej na vysmážanie

    POSTUP:

    1. Časť  mlieka zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme droždie a trochu cukru, necháme vykysnúť kvások.
    2. Múku preosejeme, pridáme zvyšné suroviny a kvások, premiesime, nakoniec pridáme soľ a rozpustené maslo. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť približne 30 minút. Premiesime, opäť necháme kysnúť 30 – 45minút,  aby bolo dostatočne pevné a pružné.
    3. Vykysnuté cesto rozdelíme na malé časti približne 45 g – 20 ks. Vytvarujeme hladké guľky, ktoré mierne stlačíme a pod utierkou necháme opäť podkysnúť (15 minút). Vykysnuté vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážame z obidvoch strán.
    4. Necháme odkvapkať a po vychladnutí naplníme džemom. Do šišky urobíme otvor, malú dierku nožíkom, a pomocou cukrárskeho vrecka a kovovej špičky nastriekame džem, alebo dáme džem priamo na vrch šišiek a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.
    Reklama