Najlepšie FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY od Jožky Zaukolcovej: SUPER RECEPT aj tipy na pečenie!
18. 1. 2025, 9:03

Video Player is loading.
Najlepšie FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY od Jožky Zaukolcovej: SUPER RECEPT aj tipy na pečenie!Zdroj: NMH
A teraz sa pustite do prípravy tých najlepších šišiek podľa Jožkinho vyladeného receptu. Nech sa vám doma vydaria a veselé fašiangy želáme!

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené šišky ako sen!
Jožkine ŠIŠKY
20 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT + KYSNUTIE
Potrebujete:
Na kysnuté cesto:
- 250 g hladkej múky špeciál
- 250 g polohrubej múky
- 250 g plnotučného mlieka
- 10 g vanilínového cukru
- 80 g práškového cukru
- 25 g masla
- 30 g čerstvého droždia
- 2 žĺtky
- 50 g rum
- 5 g soli
Na dohotovenie:
- 250 g ríbezľového, jahodového džemu na plnenie
- 50 g práškového cukru na posypanie
- olej na vysmážanie
POSTUP:
- Časť mlieka zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme droždie a trochu cukru, necháme vykysnúť kvások.
- Múku preosejeme, pridáme zvyšné suroviny a kvások, premiesime, nakoniec pridáme soľ a rozpustené maslo. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť približne 30 minút. Premiesime, opäť necháme kysnúť 30 – 45minút, aby bolo dostatočne pevné a pružné.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na malé časti približne 45 g – 20 ks. Vytvarujeme hladké guľky, ktoré mierne stlačíme a pod utierkou necháme opäť podkysnúť (15 minút). Vykysnuté vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážame z obidvoch strán.
- Necháme odkvapkať a po vychladnutí naplníme džemom. Do šišky urobíme otvor, malú dierku nožíkom, a pomocou cukrárskeho vrecka a kovovej špičky nastriekame džem, alebo dáme džem priamo na vrch šišiek a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Autor článku
Výber pre vás
Reklama