Reklama

Najlepší MAKOVNÍK s fantastickou plnkou: Karinin RECEPT nemá chybu!

Makovník nemá chybu!

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

A viete čo? Urobte hneď aj jej orechovník! Je takisto fantastický. My už dlhší čas pečieme záviny iba podľa tohto receptu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!
    Zdroj: NMH

    Záviny mojej maminky milujeme všetci. Cesto je krehučké a plnka krásne voňavá," hovorí foodblogerka Karin Matická z live-to-bake.blogspot.com.

    Mamkin makovník a orechovník

    2 NOHY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 30 MINÚT

    Na kvások:

    • 100 ml mlieka
    • pol kocky droždia
    • veľká štipka kryštálového cukru

    Na cesto:       

    • 500 g hladkej múky
    • 250 g masla izbovej teploty
    • 1 a pol lyžice práškového cukru
    • štipka soli 
    • 1 žĺtok na potretie

    Na makovú plnku:

    • 200 g mletého maku
    • 100 g kryštálového cukru
    • 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
    • 1 lyžica medu
    • 50 ml horúceho mlieka

    Na orechovú plnku:

    • 200 g mletých vlašských orechov
    • 100 g kryštálového cukru
    • 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
    • 1 lyžica medu
    • 50 ml horúceho mlieka
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Božské KOKOSOVÉ KOLÁČIKY Viki Rákovej si musíte urobiť: A ten krém je MŇAM!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Najprv pripravte kvások: V miske zmiešajte teplé mlieko s droždím aj cukrom a nechajte 15 minút vzísť.
      2. V druhej mise zmiešajte múku, maslo, cukor, soľ a pridajte kvások. Cesto mieste rukami na pomúčenej doske alebo v robote asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a nezľaknite sa, aj veľmi tuhé. Nechajte hodinu odpočinúť pod utierkou (cesto však nevykysne).
      3. Zatiaľ pripravte obe plnky zmiešaním jednotlivých surovín.
      4. Cesto rozdeľte na dve časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnik veľkosti plechu. Po celej ploche natrite plnku. Zrolujte na dlhšej strane a boky zahnite.
      5. Záviny položte do plechu vystlaného papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom a pri 180 °C pečte 30 minút. Záviny popukajú, ale tak to má byť. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.