Najlepší MAKOVNÍK s fantastickou plnkou: Karinin RECEPT nemá chybu!
16. 1. 2024, 9:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Reklama
A viete čo? Urobte hneď aj jej orechovník! Je takisto fantastický. My už dlhší čas pečieme záviny iba podľa tohto receptu.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
53 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!Zdroj: NMH
„Záviny mojej maminky milujeme všetci. Cesto je krehučké a plnka krásne voňavá," hovorí foodblogerka Karin Matická z live-to-bake.blogspot.com.
Mamkin makovník a orechovník
2 NOHY, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Upečte oba!
Na kvások:
- 100 ml mlieka
- pol kocky droždia
- veľká štipka kryštálového cukru
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla izbovej teploty
- 1 a pol lyžice práškového cukru
- štipka soli
- 1 žĺtok na potretie
Na makovú plnku:
- 200 g mletého maku
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
- 1 lyžica medu
- 50 ml horúceho mlieka
Na orechovú plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kopcovitá lyžica marhuľového džemu
- 1 lyžica medu
- 50 ml horúceho mlieka

Video Player is loading.
Božské KOKOSOVÉ KOLÁČIKY Viki Rákovej si musíte urobiť: A ten krém je MŇAM!Zdroj: NMH
POSTUP:
- Najprv pripravte kvások: V miske zmiešajte teplé mlieko s droždím aj cukrom a nechajte 15 minút vzísť.
- V druhej mise zmiešajte múku, maslo, cukor, soľ a pridajte kvások. Cesto mieste rukami na pomúčenej doske alebo v robote asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a nezľaknite sa, aj veľmi tuhé. Nechajte hodinu odpočinúť pod utierkou (cesto však nevykysne).
- Zatiaľ pripravte obe plnky zmiešaním jednotlivých surovín.
- Cesto rozdeľte na dve časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnik veľkosti plechu. Po celej ploche natrite plnku. Zrolujte na dlhšej strane a boky zahnite.
- Záviny položte do plechu vystlaného papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom a pri 180 °C pečte 30 minút. Záviny popukajú, ale tak to má byť. Dobrú chuť!