Reklama

Prvotriedny GRANATÍR či VYPRÁŽANÝ KARFIOL? Rýchle jedlá zvládnete lepšie, než mama!

Granatiersky pochod

Zdroj: Viktor Kalivoda

Reklama

Každý recept je pre kreatívneho foodblogera Viktora Kalivodu chuťovou i fotografickou výzvou. Do sveta púšťa iba tie, s ktorými je nadmieru spokojný. Dajte šancu jeho rýchlym jedlám už tento víkend a veríme, že budete spokojní aj vy!

Recepty pre vás pripravil foodbloger Viktor Kalivoda. Viac jeho skvelých receptov nájdete na www.metalheadinthekitchen.com a Instagrame @metalhead_inthe_kitchen

Brokolicová polievka

Zdroj: Viktor Kalivoda

Brokolicová polievka

2 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g brokolice
  • 350 ml vody
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • pol lyžičky soli, mleté čierne korenie
  • 100 g kozieho syra
  • vlašské orechy
  • med (nemusí byť)

Zdroj: Viktor Kalivoda

Brokolicová polievka

POSTUP:

  1. Z brokolice odstráňte dlhú stonku a zvyšok narežte na menšie časti. Vložte ju do osolenej vody a varte 5 minút. Uvarenú brokolicu sceďte, ale vodu z nej nevylievajte.
  2. Rozmixujte s 300 ml vývaru a prilievajte po 50 ml na hustotu, ktorú preferujete. Pridajte cesnak, soľ a mleté čierne korenie na dochutenie polievky a znovu všetko pomixujte.
  3. Servírujte so syrom, s orechmi a prípadne trochou medu na vrchu orechov.

Viac rýchlych receptov od Viktora nájdete na ďalšej strane >>>

Granatiersky pochod

Zdroj: Viktor Kalivoda

Granatiersky pochod

2 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g zemiakov
  • 1 lyžička rasce
  • 150 g cestovín (fliačky)
  • 1 veľká cibuľa
  • olej
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 20 g masla
  • soľ
  • kyslé uhorky na podávanie

POSTUP:

  1. Ošúpte zemiaky a narežte ich na malé kocky. Dajte variť do hrnca s osolenou vodou, pridajte rascu a varte, kým zemiaky nezmäknú, približne 20 minút.
  2. V druhom hrnci uvarte cestoviny.
  3. Počas varenia zemiakov a cestovín nakrájajte cibuľu na drobno a opečte do zlatista na oleji. Nakoniec k nej pridajte mletú červenú papriku a dôkladne premiešajte.
  4. Zemiaky a cestoviny po uvarení sceďte, zmiešajte dokopy a pridajte maslo. Všetko zalejte opečenou cibuľkou aj s olejom a ešte premiešajte. Podávajte s kyslými uhorkami.

Viac rýchlych receptov od Viktora nájdete na ďalšej strane >>>

Špagety Cacio e Pepe

Zdroj: Viktor Kalivoda

Špagety Cacio e Pepe

2 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 200 g špagiet
  • 100 g syra pecorino romano
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia

Zdroj: Viktor Kalivoda

Špagety Cacio e Pepe

POSTUP:

  1. V hrnci nechajte zovrieť dva litre vody. Do vriacej vody pridajte dve lyžičky soli a špagety. Varte ich o minútu kratšie, než je uvedené v návode na obale.
  2. Počas varenia nastrúhajte syr na čo najjemnejšie, primiešajte k nemu čer­stvo namleté čierne korenie a vysypte do čistej panvice, ktorú nechajte zatiaľ mimo sporáka.
  3. Po dovarení špagiet z hrnca odoberte do pohára približne 140 ml vyvarenej škrobovej vody a pomocou kliešťov presuňte cestoviny do samostatnej misy. Nechajte ich chladnúť približne minútu.
  4. Škrobovú vodu následne vlejte do panvice so syrom a mletým čiernym korením a dôkladne premiešajte. Vznikne hustejšia omáčka, do ktorej následne pridajte aj špagety.
  5. Panvicu presuňte na sporák a na jemnom plameni za stáleho miešania povarte minútu.
  6. Ak je omáčka príliš hustá a špagety nedokážete premiešať, pridajte ešte za lyžicu škrobovej vody. Cestoviny varte krátko, lebo pri vystavení vysokej teplote sa syr môže zraziť a spravia sa hrudky.
  7. Hotové špagety servírujete teplé, ozdobte ich čerstvým mletým korením a syrom.

Viac rýchlych receptov od Viktora nájdete na ďalšej strane >>>

Vyprážaný karfiol

Zdroj: Viktor Kalivoda

Vyprážaný karfiol

2-4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 karfiol
  • 250-500 gramov menších zemiakov
  • hladká múka na obalenie
  • 3 vajcia veľkosti M
  • strúhanka na obalenie
  • olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Na omáčku:

  • 5 lyžíc majonézy
  • 5 lyžíc BBQ omáčky
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 2 lyžičky sójovej omáčky

Zdroj: Viktor Kalivoda

Vyprážaný karfiol

POSTUP:

  1. Očistite karfiol a narežte ho na menšie kúsky. Predvarte ho, keďže počas fritovania sa nestihne vnútri dostatočne prepiecť.
  2. Počas varenia karfiolu uvarte v samostatnom hrnci celé zemiaky aj so šupkou a po uvarení všetko sceďte. Uvarené zemiaky rozrežte na polovicu alebo mesiačiky a opečte ich na panvici, tak bude šupka chrumkavejšia a vnútro stále mäkké.
  3. Pripravte 3 nádoby na obaľovanie: Do prvej nasypte múku, ktorú osoľte a okoreňte, do druhej rozbite vajcia a do tretej nasypte strúhanku. Karfiol obaľte v poradí múka, vajce, strúhanka.
  4. Obalený karfiol vysmážajte vo fritéze nastavenej na 170 °C približne 2 až 3 minúty. Ak nemáte fritézu, môžete použiť hlbší hrniec alebo panvicu s nepriľnavým dnom a opekajte do zlatista.
  5. Omáčku pripravte jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií.
  6. Vyprážaný karfiol servírujte so zemiakmi a s domácou omáčkou, prípadne s tatárskou omáčkou.

Viac rýchlych receptov od Viktora nájdete na ďalšej strane >>>

Palacinky so špenátovou plnkou, s hubami a kozím syrom

Zdroj: Viktor Kalivoda

Palacinky so špenátovou plnkou, s hubami a kozím syrom

2 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 4 vajcia veľkosti M
  • 200 ml mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • maslo na opečenie

Na plnku:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • 450 g mrazeného špenátového pyré
  • 60 g čerstvého syra typu Lučina
  • 250 g hnedých šampiňónov
  • maslo
  • 60 g kozieho syra
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Pripravte plnku: Opečte na oleji cibuľku s nasekaným cesnakom a pridajte rozmrazený špenát. Varte približne 10 minút. Potom špenátovú plnku dochuťte soľou, korením a pridajte čerstvý syr. Všetko dôkladne premiešajte, aby v plnke neostali hrudky syra.
  2. Na masle poduste nakrájané šampiňóny, dochuťte soľou a korením, podľa chuti môžete použiť aj provensalské korenie.
  3. Palacinky pripravte jednoduchým vymiešaním ingrediencií tak, aby neostali hrudky, a upečte ich na panvici vymastenej maslom.
  4. Hotové palacinky naplňte špenátovou omáčkou, pridajte huby a ozdobte kozím syrom.

Vyskúšajte viac rýchlych receptov z Dobrého jedla: