Reklama

Najlacnejší LIEK na ZNÍŽENIE CHOLESTEROLU a zápalu? Rastie vám možno pod nosom!

Bylinkárka Anna Kopáčová.

Zdroj: MICHAL SMRČOK

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Byliniek na imunitu je viac... no ruža šípová nažíva spolu s človekom už celé tisícročia.," hovorí bylinkárka Anka Kopáčová z Vrbového.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zo zákulisia Pečie celé Slovensko: Aha, akú majú pri práci dobrú náladu!
    Zdroj: RTVS

    Zbierali ich už naše babičky a dobre vedeli, prečo to robia. Šípky sú hodnotné pre množstvo vitamínov, minerálnych látok a flavonoidov. Pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a tiež udržať optimálnu hladinu glukózy. 

    Nájdete ju pri cestách, na brehoch. Vďaka svojim účinným látkam, vitamínom, flavonoidom, lykopénu sú jej liečivé účinky rozmanité a výrazné. Čaj zo šípok sa používa pri prechladnutí, infekčných chorobách, ale aj pri avitaminóze,  skorbute, rekonvalescencii, vysokom cholesterole... a najmä na zlepšovanie imunity," odporúča  známa bylinkárka Anka Kopáčová.

    V šípkach sa nachádzajú vitamíny C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, minerálne látky ako fosfor, horčík, draslík, mangán, vápnik, sodík a železo. Pre svoj vysoký obsah vitamínu C, v kombinácii s ostatnými vitamínmi a minerálmi, sú šípky pomocou pre imunitný systém pri nachladnutí a chrípke. Šípky majú tiež protizápalový účinok.

    Sú účinné napríklad pri problémoch so zápalom a krvácaním ďasien. Pôsobením karotenoidov a flavonoidov, ktoré obsahujú, nám pomôžu tlmiť bolesti pri chronickej artritíde alebo bolesti spôsobené rôznymi poraneniami. Pre svoj močopudný účinok sú vhodné pri zápale močového mechúra," pripomenul na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

    Zdroj: Matej Kalina

    Vychýrená bylinkárka Anka Kopáčová vám poradí, ako uvariť zdravý šípková čaj.

    RECEPT na úžasný ŠÍPKOVÝ ČAJ je na ďalšej strane... Prečítajte si tiež o tom, ako šípky OMLADZUJÚ a zmierňujú pigmentové škvrny.

    Na Ankin šípkový čaj potrebujete:

    • 100 g šípok
    • 3 klinčeky
    • kúsok čerstvého zázvoru
    • kúsok celej škorice
    • 1 badián
    • 1L vody

    POSTUP:

    1. Všetko dajte do hrnca a na miernom plameni varte  15 minút. Ďalších 15 minút nechajte lúhovať.
    2. Potom čaj preceďte a vypite. No tie isté šípky a koreniny dajte variť ešte v ten deň dvakrát po sebe. „Tretí odvar je najlepší," hovorí bylinkárka.
       

    Rovnako výborné sú aj regeneračné vlastnosti šípok vo forme oleja, ktorý stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke, pomáha proti pigmentovým škvrnám a ošetruje suchú a svrbiacu kožu. „Prítomnosť lykopénu dodáva šípkam červenú farbu a vedecké štúdie dokázali, že má protirakovinové účinky a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení," pripomenuli odborníci.

    Zber šípok sa odporúča po prvých mrazoch, alebo keď začnú mäknúť. Zo šípok sa okrem čaju dá pripraviť aj sirup, olej, masť, tinktúra, džem či omáčka. Tak nech vám chutia!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.