Reklama

Najklikanejší RECEPT na ŤAHANÚ ŠTRÚDĽU: Zvládnete ju ľavou zadnou!

Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Naučte sa správny pohyb s naším fotopostupom, cesto dobre naplňte a o pätnásť minút môžete krájať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najklikanejšia ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA: S celým FOTOPOSTUPOM!
    Zdroj: NMH

    Vyzbrojte sa jabĺčkami a hroznom, ak máte, odvahou, čistým obrusom, dobrým makom a pustite sa do nej!

    „Ak sa vám pretrhne, nebuďte sklamaní, ani sa nedajte odradiť. Diery zaplátajte odrezanými koncami. Alebo nie. Veď domáce koláče ľúbime preto, že nemusia byť dokonalé," usmieva sa autorka RECEPTU, známa pestovateľka maku z Jarnej Gabika Čechovičová. Jej štrúdľu budete doma zbožňovať.

    Ťahaná štrúdľa s jablkami, hroznom a makom

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Štrúdľu nakoniec poprášte cukrom. Mňam!

    2 KUSY, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 125 g hladkej múky (plus na pomúčenie obrusu)
    • 125 g polohrubej múky
    • 125 ml vlažnej vody
    • pol lyžičky soli
    • 4 lyžice oleja (plus na vymastenie vrecka a potieranie štrúdle) 
    • igelitové vrecúško, veľký biely obrus

    Na plnku:

    • 450-500 g mletého maku (modrý, biely)
    • 2-3 lyžice práškového cukru (plus na podávanie
    • 4-5 jabĺk (nastrúhaných)
    • 2 strapce červeného hrozna
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chrumkavá PEČENÁ HUS: Super RECEPT, oblížete si prsty!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Všetky suroviny na cesto dajte do misy a prstami poriadne spojte. Cesto má byť nelepivé, vláčne a nesmie ostávať na rukách ani v mise. Ak treba, pridajte doň ešte trocha hladkej múky. Vytvarujte bochník, vložte ho do naolejovaného igelitového vrecka a nechajte hodinu odpočívať.
      2. Zatiaľ urobte plnku: Mak zmiešajte s cukrom, jablká vyžmýkajte a hrozno oberte.
      3. Na stôl rozprestrite obrus a na rohoch ho jemne pomúčte. Cesto vyberte z vrecka a bez miesenia ho na obruse roztiahnite do menšieho obdĺžnika. Zľahka ho pomúčte. Opatrne ho chyťte zospodu, pomáhajte si chrbtami dlaní, akoby ste ho hladili, a pomaly ho naťahujte. Natiahnuté cesto zachyťte o roh stola a za hrubšie konce ťahajte do zvyšných strán. Cesto bude nakoniec ovísať zo stola ako plachta.
      4. Cesto posypte osladeným makom (jednu polovicu modrým, druhú bielym) strúhanými jablkami a hroznom. Pomocou obrusu ho zviňte do dlhej štrúdle. Rozrežte ju na polovicu a konce oboch štrúdlí zľahka zatlačte.
      5. Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olejom a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 190 °C.5.  Štrúdľu podávajte posypanú práškovým cukrom. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.