Mozzarella je univerzálna a to jej zaručuje v kuchyni nehynúcu slávu
22. 7. 2020, 10:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:56)

Zdroj: Instagram@gastronomia_cesare
Mozzarella je univerzálna a to jej zaručuje v kuchyni nehynúcu slávu
Zdroj: Instagram@austinofoodbabe
Zdroj: Instagram@ramenelapopotte
Zdroj: Instagram@burratagram
Galéria k článku
MOZZARELLA JE ASI NAJZNÁMEJŠÍM TALIANSKYM SYROM. SVOJOU UNIVERZÁLNOSŤOU SI ZARUČILA NEHYNÚCU SLÁVU A PEVNÉ MIESTO NIELEN V TALIANSKEJ KUCHYNI.
Niektorí konzumenti síce tvrdia, že mäkké, jemné, porcelánovobiele guľôčky majú nevýraznú chuť, ale práve vďaka domnelej nevýraznosti a špecifickej štruktúre môže tento syr ľahko nabrať chute ostatných ingrediencií. Čím je čerstvejšia, tým je pružnejšia a elastickejšia.
ZAPEČENÁ MOZZARELLA S PESTOM
Zdroj: Instagram@recepty_zo _zivota
Na tento zapekanec sa zbiehajú slinky.
6 porcií
Na pesto:
- 100 g špenátových listov
- 120 ml olivového oleja
- 20 g parmezánu
- 3 strúčiky cesnaku
- 25 g arašidov
Na zapekanie:
- 800 g zemiakov
- 1 lyžica zemiakového škrobu
- 400 g mozzarelly
- soľ
- korenie
- Špenátové listy umyjeme a necháme odkvapkať. Natrháme ich do mixéra, prilejeme olivový olej, pridáme strúhaný parmezán, cesnak a arašidy. Rozmixujeme. Na záver dochutíme soľou a korením.
- Zemiaky nastrúhame alebo nakájame na tenké plátky. Vložíme do misy, pridáme škrob a pesto. Všetko premiešame a dáme do pekáča. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút.
- Syr nakrájame na plátky, poukladáme na zemiaky a dopečieme ešte asi 5 minút.
MOZZARELLOVO-ŠUNKOVÝ ZÁVIN
Zdroj: Instagram@recepty_zo _zivota
Závin s mozzarellou si upečte podľa nášho receptu.
8 porcií
- 175 g hladkej múky
- 200 g bielej chlebovej múky
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 1 lyžička soli
- 1,5 lyžice olivového oleja
- 225 ml teplej vody
- múka na posypanie dosky
- olej na potretie
- 450 g strúhanej mozzarelly";i:10;s:29:"250 g plátkov varenej šunky";i:11;s:25:"30 ml rozpusteného masla";i:12;s:28:"30 g strúhaného parmezánu
- Obe múky a cukor zmiešame. Pridáme cukor, droždie a soľ. V druhej mise zmiešame vodu s olivovým olejom. Olejovú zmes postupne zapracujeme do múčnej a cesto v kuchynskom robote s nadstavcami na miesenie miesime 4 až 5 minút. Potom na pomúčenej doske miesime ešte 10 minút. Cesto vložíme do vymastenej misy, zakryjeme a necháme 10 minút odstáť.
- Cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na dve polovice, ktoré vyvaľkáme na rovnaké obdĺžniky. Každý obdĺžnik posypeme strúhanou mozzarellou, na ktorú rozložíme plátky šunky. Obdĺžniky na dlhšej strane zrolujeme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Záviny potrieme maslom a posypeme strúhaným parmezánom. Pečieme 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 190 °C. Po upečení necháme 5 minút vychladnúť a nakrájame.
CVIKLOVÝ ŠALÁT S MOZZARELLOU
Zdroj: Instagram@recepty_zo _zivota
Urobte si šalát z mozzarelly a cvikly.
2 porcie
- 400 g cvikly
- 250 g syra mozzarella
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžica olivového oleja
- čerstvá bazalka
- Cviklu v šupe uvaríme domäkka vo vriacej osolenej vode. Zlejeme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na plátky. Mozzarellu nakrájame na rovnako hrubé plátky ako cviklu.
- V miske zmiešame 100 ml vlažnej vody, cukor, ocot, citrónovú šťavu, olej, korenie a soľ.
- Na servírovací tanier striedavo pokladieme plátky cvikle a mozzarellu. Pokvapkáme pripraveným dresingom a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Pred podávaním ozdobíme lístkami bazalky.
Foto: Instagram, Recepty zo Života