Z hrncov našich FOOD BLOGEROV: Najlepšie pochúťky z mletého mäsa!
4. 10. 2024, 13:02

Zdroj: Lucia Súkeníková
Mleté mäso s cuketou, ryžou, quinoou, cestovinami, paradajkami či bylinkami… Recepty od našich food blogerov určite vyskúšajte!
Zdroj: Marián Myjavec
Zdroj: Lucia Súkeníková
Zdroj: Ela Krídlová
Galéria k článku

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Ela Krídlová, @ela_kridlova
Recept na guľky v rajčinovej omáčke pre vás pripravila Ela Krídlová z blogu Zo srdca do hrnca.
Guľky v rajčinovej omáčke
4 porcie, príprava 15 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
Na omáčku:
- olivový olej
- 2 až 3 jarné cibuľky
- 1 lyžička kryštálového cukru
- pretlačený cesnak podľa chuti
- 800 g drvených paradajok
- soľ, mleté čierne korenie
Na guľky:
- 100 g striedky z chleba
- trocha mlieka
- 500 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- 1 žĺtok
- 2 lyžice strúhaného syra grana padano
- soľ, korenie
- nasekaná petržlenová vňať
- olej na opekanie
POSTUP:
- Na omáčku na olivovom oleji orestujte nakrájané 2 až 3 jarné cibuľky. Pridajte lyžičku kryštálového cukru a nechajte chvíľu skaramelizovať. Primiešajte pretlačený cesnak, 800 g drvených paradajok, dochuťte soľou, korením a varte 20 minút.
- Medzitým pripravte guľky: Striedku z chleba (100 g) nakrájajte a namočte v troche mlieka. Nechajte postáť 10 minút. Vyžmýkajte a spolu s 500 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa, 1 pretlačeným strúčikom cesnaku, 1 žĺtkom, 2 lyžicami strúhaného syra grana padano, soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou dobre premieste v mise.
- Vytvarujte malé guľky a sprudka opečte na olivovom oleji. Vložte do predvarenej paradajkovej omáčky a varte spolu ešte 20 minút. Podávajte s knedľou alebo so špagetami.

Zdroj: Nina Frantálová
Nina Frantálová, @lemrahnila
Recept na srbské rizoto pre vás pripravila Nina Frantálová z blogu Lemra Hnilá.
Zdroj: Nina Frantálová
Srbské rizoto.
Srbské rizoto
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 15 minút
POTREBUJETE:
- trocha tuku
- 1 menšia cibuľa
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 šálka neuvarenej ryže
- 2 lyžice rajčinového pretlaku
- trocha kukurice z konzervy
- hrášok
- väčššia mrkva
- 1 šálka zeleninového vývaru a šálka vody
- strúhaný syr na posypanie
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Na troche tuku speňte 1 menšiu nakrájanú cibuľu a 2 až 3 strúčiky cesnaku. Pridajte 500 g mletého bravčového mäsa, osoľte, okoreňte a opekajte asi 10 minút.
- Vsypte za šálku neuvarenej ryže, primiešajte 2 lyžice rajčinového pretlaku, trocha kukurice z konzervy, hrášok a nadrobno nakrájanú väčšiu mrkvu. Zalejte šálkou zeleninového vývaru a šálkou vody.
- Prikryté varte na miernom ohni do vyparenia vody asi 15 minút. V prípade, ak ryža nie je ešte mäkká, prilejte trocha horúcej vody a dovarte. Rizoto podávajte posypané strúhaným syrom s kyslými uhorkami.

Zdroj: Lucia Súkeníková
Lucia Súkeníková, @lucia_sukenikova_mojejedlo
Recept na Cuketové vežičky s mletým mäsom pre vás pripravila Lucia Súkeníková z blogu Moje jedlo.
Zdroj: Lucia Súkeníková
Cuketové vežičky s mletým mäsom.
Cuketové vežičky s mletým mäso
4 porcie, príprava 30 minút, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 1 cibuľa
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- údená paprika podľa chuti
- 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 7 ošúpaných a nakrájaných paradajok
- za lyžicu nasekanej bazalky
- pol šálky quinoy
- po pol konzervy fazule a kukurice
- kúsok čili papričky
- olej
- bryndza
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na oleji dosklovita. Pridajte 300 g mletého hovädzieho mäsa, osoľte, ochuťte údenou paprikou a 2 strúčikmi pretlačeného cesnaku.
- Pridajte 7 ošúpaných a nakrájaných paradajok, nasekanú bazalku a varte, kým nie je mäso hotové. Zvlášť uvarte podľa návodu prepláchnutú quinou (pol šálky) a scedenú ju pridajte k mäsu. Primiešajte pol konzervy fazule, kukurice, kúsok čili papričky a ak treba, ešte osoľte a okoreňte.
- Tri stredne veľké umyté cukety nakrájajte na 10 cm dlhé valčeky. Stred opatrne lyžicou vydlabte a naplňte mäsovou zmesou.
- Vežičky poukladajte do olejom potretého pekáča. Zmes, ktorá ostala, rozložte okolo cukiet. Pečte prikryté asi 20 minút na teplote 180 °C, potom na vrch navrstvite bryndzu a zapekajte ešte niekoľko minút odokryté.

Zdroj: NMH
Zdroj: Majka Zacharová
Majka Zacharová, @karotka.sk
Recept na boloňské lazane pre vás pripravila Majka Zacharová z blogu karotka.sk
Zdroj: Majka Zacharová
Lazane bolognese.
Lazane bolognese
4 porcie, príprava 20 minút, pečenie 40
POTREBUJETE:
- 1 cibuľa
- strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- konzerva lúpaných paradajok
- 250 ml kvalitného rajčinového pretlaku
- 2 lyžičky sušenej bazalky
- 2 lyžičky hnedého cukru
- 250 g ricotty
- 1 vajce
- petržlenová vňať
- 16 kusov lazaní
- plátky tvrdého syra
- nastrúhanou mozzarellou alebo parmezán
- soľ
POSTUP:
- Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú 1 cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. Pridajte 400 g mletého hovädzieho mäsa a restujte, kým mäso úplne nezhnedne. Osoľte, okoreňte, pridajte konzervu lúpaných paradajok spolu s 250 ml kvalitného rajčinového pretlaku.
- Primiešajte 2 lyžičky sušenej bazalky a 2 lyžičky hnedého cukru. Duste 30 minút. Osoľte 250 g ricotty a zmiešajte s vajíčkom, prípadne aj s petržlenovou vňaťou.
- Na spodok menšej zapekacej misy dajte trochu mäsovej omáčky. Na ňu rovnomerne rozložte niekoľko neuvarených lazaní (spolu ich bude v recepte 16 kusov) a pokračujte vrstvou ricottovej plnky, dvomi plátkami tvrdého syra a mäsovou plnkou.
- Opakujte až na okraj zapekacej misy. Poslednou vrstvou by mala byť mäsová plnka, ktorú posypte nastrúhanou mozzarellou alebo parmezánom. V rúre predhriatej na 175 °C zapekajte 30 až 40 minút. Podávajte samotné alebo so šalátom.

Zdroj: NMH
Zdroj: Marián Myjavec
Marián Myjavec, @muz_v_zastere.
Recept na bylinkové fašírky pre vás pripravil Marián Myjavec z blogu Muž v zástere.
Zdroj: Marián Myjavec
Bylinkové fašírky s mletým mäsom.
Bylinkové fašírky
4 porcie, príprava 25 minút + odležanie, opekanie 20 minút
POTREBUJETE:
- 1 kg jemno zomletej bravčovej krkovičky
- 300 ml bieleho jogurtu
- 2 menšie cibule
- olej
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vajíčka
- 2 lyžice strúhanky
- 2 lyžičky soli
- pol lyžičky čierneho korenia
- najemno nasekané bylinky (za hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 2 lyžice pažítky, 6 listov šalvie, 2 lyžice bazalky)
- strúhanka
POSTUP:
- Kilo jemno zomletej bravčovej krkovičky zmiešajte s 300 ml bieleho jogurtu. Nechajte cez noc odležať.
- Nadrobno nakrájané 2 menšie cibule osmažte na troche oleja. Ku koncu pridajte 3 postrúhané strúčiky cesnaku.
- Do zmesi pridajte vychladnutú cibuľu, vajíčka, 2 lyžice strúhanky, asi 2 lyžičky soli, pol lyžičky čierneho korenia a najemno nasekané bylinky.
- Zmes nechajte aspoň 30 minút odstáť v chladničke. Potom z nej tvarujte tenké fašírky, ktoré obaľte v strúhanke. Vysmážajte v panvici na miernom ohni v oleji z oboch strán. Podávajte so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.