Reklama

Z hrncov našich FOOD BLOGEROV: Najlepšie pochúťky z mletého mäsa!

Cuketové vežičky s mletým mäsom.

Zdroj: Lucia Súkeníková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Mleté mäso s cuketou, ryžou, quinoou, cestovinami, paradajkami či bylinkami… Recepty od našich food blogerov určite vyskúšajte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Filip Šebesta v kuchyni: S manželkou pripravili výborné mäsové guľky v omáčke!

    Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

    Ela Krídlová, @ela_kridlova

    Recept na guľky v rajčinovej omáčke pre vás pripravila Ela Krídlová z blogu Zo srdca do hrnca.

    Guľky v rajčinovej omáčke

    4 porcie, príprava 15 minút, varenie 30 minút

     

    POTREBUJETE:

    Na omáčku:

    • olivový olej
    • 2 až 3 jarné cibuľky
    • 1 lyžička kryštálového cukru
    • pretlačený cesnak podľa chuti
    • 800 g drvených paradajok
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na guľky:

    • 100 g striedky z chleba
    • trocha mlieka
    •  500 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa
    • 1 pretlačený strúčik cesnaku
    • 1 žĺtok
    • 2 lyžice strúhaného syra grana padano
    • soľ, korenie
    • nasekaná petržlenová vňať
    • olej na opekanie

     

     

    POSTUP:

    1. Na omáčku na olivovom oleji orestujte nakrájané 2 až 3 jarné cibuľky. Pridajte lyžičku kryštálového cukru a nechajte chvíľu skaramelizovať. Primiešajte pretlačený cesnak, 800 g drvených paradajok, dochuťte soľou, korením a varte 20 minút.
    2. Medzitým pripravte guľky: Striedku z chleba (100 g) nakrájajte a namočte v troche mlieka. Nechajte postáť 10 minút. Vyžmýkajte a spolu s 500 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa, 1 pretlačeným strúčikom cesnaku, 1 žĺtkom, 2 lyžicami strúhaného syra grana padano, soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou dobre premieste v mise.
    3. Vytvarujte malé guľky a sprudka opečte na olivovom oleji. Vložte do pred­varenej paradajkovej omáčky a varte spolu ešte 20 minút. Podávajte s knedľou alebo so špagetami.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšie fašírky: Zabudnite na klasiku, NOVÉ chute vás dostanú!

      Zdroj: Nina Frantálová

      Nina Frantálová, @lemrahnila

      Recept na srbské rizoto pre vás pripravila Nina Frantálová z blogu Lemra Hnilá.

      Srbské rizoto

      4 porcie, príprava 10 minút, varenie 15 minút

      POTREBUJETE:

      • trocha tuku
      • 1 menšia cibuľa
      • 2 až 3 strú­čiky cesnaku
      • 500 g mletého bravčového mäsa
      • 1 šálka neuvarenej ryže
      • 2 lyžice rajčinového pretlaku
      • trocha kukurice z konzervy
      • hrášok
      • väčššia mrkva
      • 1 šálka zeleninového vývaru a šálka vody
      • strúhaný syr na posypanie
      • soľ, mleté čierne korenie

       

       

      POSTUP:

      1. Na troche tuku speňte 1 menšiu nakrájanú cibuľu a 2 až 3 strú­čiky cesnaku. Pridajte 500 g mletého bravčového mäsa, osoľte, okoreňte a opekajte asi 10 minút.
      2. Vsypte za šálku neuvarenej ryže, primiešajte 2 lyžice rajčinového pretlaku, trocha kukurice z konzervy, hrášok a nadrobno nakrájanú väčšiu mrkvu. Zalejte šálkou zeleninového vývaru a šálkou vody.
      3. Prikryté varte na miernom ohni do vyparenia vody asi 15 minút. V prípade, ak ryža nie je ešte mäkká, prilejte trocha horúcej vody a dovarte. Rizoto podávajte posypané strúhaným syrom s kyslými uhorkami.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Aké jedlo je podľa horoskopu typické pre vašu osobnosť?

        Zdroj: Lucia Súkeníková

        Lucia Súkeníková, @lucia_sukenikova_mojejedlo

        Recept na Cuketové vežičky s mletým mäsom pre vás pripravila Lucia Súkeníková z blogu Moje jedlo.

        Zdroj: Lucia Súkeníková

        Cuketové vežičky s mletým mäsom.

        Cuketové vežičky s mletým mäso

        4 porcie, príprava 30 minút, pečenie 25 minút

         

        POTREBUJETE:

        • 1 cibuľa
        • 300 g mletého hovädzieho mäsa
        • údená paprika podľa chuti
        • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
        • 7 ošúpaných a nakrájaných paradajok
        • za lyžicu nasekanej bazalky
        • pol šálky quinoy
        • po pol konzervy fazule a kukurice
        • kúsok čili papričky
        • olej
        • bryndza
        • soľ, mleté čierne korenie

         

         

        POSTUP:

        1. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na oleji dosklovita. Pridajte 300 g mletého hovädzieho mäsa, osoľte, ochuťte údenou paprikou a 2 strúčikmi pretlačeného cesnaku.
        2. Pridajte 7 ošúpaných a nakrájaných paradajok, nasekanú bazalku a varte, kým nie je mäso hotové. Zvlášť uvarte podľa návodu prepláchnutú quinou (pol šálky) a scedenú ju pridajte k mäsu. Primiešajte pol konzervy fazule, kukurice, kúsok čili papričky a ak treba, ešte osoľte a okoreňte.
        3. Tri stredne veľké umyté cukety nakrájajte na 10 cm dlhé valčeky. Stred opatrne lyžicou vydlabte a naplňte mäsovou zmesou.
        4. Vežičky poukladajte do olejom potretého pekáča. Zmes, ktorá ostala, rozložte okolo cukiet. Pečte prikryté asi 20 minút na teplote 180 °C, potom na vrch navrstvite bryndzu a zapekajte ešte niekoľko minút odokryté.
           

         

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Fantastické CUKETOVÉ LAZANE: Ak ste ho ešte nerobili, je pravý čas!
          Zdroj: NMH

          Zdroj: Majka Zacharová

          Majka Zacharová, @karotka.sk

          Recept na boloňské lazane pre vás pripravila Majka Zacharová z blogu karotka.sk

          Zdroj: Majka Zacharová

          Lazane bolognese.

          Lazane bolognese

          4 porcie, príprava 20 minút, pečenie 40

           

          POTREBUJETE:

          • 1 cibuľa
          • strúčiky cesnaku
          • olivový olej
          • 400 g mletého hovädzieho mäsa
          • konzerva lúpaných paradajok
          •  250 ml kvalitného rajčinového pretlaku
          • 2 lyžičky sušenej bazalky
          • 2 lyžičky hnedého cukru
          • 250 g ricotty
          • 1 vajce
          • petržlenová vňať
          • 16 kusov lazaní
          • plátky tvrdého syra
          • nastrúhanou mozzarellou alebo parmezán
          • soľ

           

           

          POSTUP:

          1. Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú 1 cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. Pridajte 400 g mletého hovädzieho mäsa a restujte, kým mäso úplne nezhnedne. Osoľte, okoreňte, pridajte konzervu lúpaných paradajok spolu s 250 ml kvalitného rajčinového pretlaku.
          2. Primiešajte 2 lyžičky sušenej bazalky a 2 lyžičky hnedého cukru. Duste 30 minút. Osoľte 250 g ricotty a zmiešajte s vajíčkom, prípadne aj s petržlenovou vňaťou.
          3. Na spodok menšej zapekacej misy dajte trochu mäsovej omáčky. Na ňu rovnomerne rozložte niekoľko neuvarených lazaní (spolu ich bude v recepte 16 kusov) a pokračujte vrstvou ricottovej plnky, dvomi plátkami tvrdého syra a mäsovou plnkou.
          4. Opakujte až na okraj zapekacej misy. Poslednou vrstvou by mala byť mäsová plnka, ktorú posypte nastrúhanou mozzarellou alebo parmezánom. V rúre predhriatej na 175 °C zapekajte 30 až 40 minút. Podávajte samotné alebo so šalátom.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Anka Šišková nám venovala recept na skvelé MÄSOVÉ GUĽKY!
            Zdroj: NMH

            Zdroj: Marián Myjavec

            Marián Myjavec, @muz_v_zastere.

            Recept na bylinkové fašírky pre vás pripravil Marián Myjavec z blogu Muž v zástere.

            Zdroj: Marián Myjavec

            Bylinkové fašírky s mletým mäsom.

            Bylinkové fašírky

            4 porcie, príprava 25 minút + odležanie, opekanie 20 minút

             

            POTREBUJETE:

            • 1 kg jemno zomletej bravčovej krkovičky
            • 300 ml bieleho jogurtu
            • 2 menšie cibule
            • olej
            • 3  strúčiky cesnaku
            • 3 vajíčka
            • 2 lyžice strúhanky
            • 2 lyžičky soli
            • pol lyžičky čierneho korenia
            • najemno nasekané bylinky (za hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 2 lyžice pažítky, 6 listov šalvie, 2 lyžice bazalky)
            • strúhanka

             

             

             

            POSTUP:

            1. Kilo jemno zomletej bravčovej krkovičky zmiešajte s 300 ml bieleho jogurtu. Nechajte cez noc odležať.
            2. Nadrobno nakrájané 2 menšie cibule osmažte na troche oleja. Ku koncu pridajte 3 postrúhané strúčiky cesnaku.
            3. Do zmesi pridajte vychladnutú cibuľu, vajíčka, 2 lyžice strúhanky, asi 2 lyžičky soli, pol lyžičky čierneho korenia a najemno nasekané bylinky.
            4. Zmes nechajte aspoň 30 minút odstáť v chladničke. Potom z nej tvarujte tenké fašírky, ktoré obaľte v strúhanke. Vysmážajte v panvici na miernom ohni v oleji z oboch strán. Podávajte so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.

             

             

            Autor článku

            Mária Abrahámová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!