Reklama

Medovníkový veniec: Recept ako si upiecť ten najoriginálnejší vianočný veniec

Medovníkový veniec

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vianočný veniec doslova na zjedenie! Upečte si z medovníkov sladkú dekoráciu, ktorá vnesie ku vám domov vianočnú atmosféru. Naučíme vás, ako na to!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Medovníkové variácie: Vyskúšajte čarovné nápady na Vianoce

    Naša cukrárka pre vás pripravila recept, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Poďte si podľa neho pripraviť krásny vianočný venček aj vy. Rozvonia vám celý domov Vianocami!

    Anketa

    Vyskúšate si upiecť medovníkový veniec?

    • Určite áno!42%
    • Uvidím, či budem mať čas.42%
    • Tento rok nie.14%

    Hlasovanie bolo ukončené

    MEDOVNÍKOVÝ VENIEC

    1 VENIEC, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 12 AŽ 15 MINÚT, ODLEŽANIE CESTA 24 HODÍN

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 750 g hladkej múky
    • 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny
    • 150 g krupicového cukru
    • 75 g masla izbovej teploty
    • 300 g medu
    • 3 vajcia
    • 2 lyžice rumu
    • 2 lyžice perníkového korenia
    • štipka soli
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • kôra z 1 biopomaranča
    • kôra z 1 biocitróna
    • 3 lyžice mlieka
    • 1 vajce na potretie

    Na ozdobenie:

    • 125 g práškového cukru
    • 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy

    POSTUP:

    1. V miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a krupicový cukor. Pridajte maslo a vypracujte do konzistencie mrveničky.
    2. V strede urobte jamku. Med, vajcia, rum, perníkové korenie, soľ, vanilku, pomarančovú a citrónovú kôru, mlieko zmiešajte a pridajte k múke. Vymieste na hladké, ale nie príliš tuhé cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte trochu mlieka. Cesto zabaľte do fólie a nechajte cez noc odpočívať v chladničke.
    3. Rúru zohrejte na 180 °C.
    4. Cesto vyberte z chladničky, opäť premieste a na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm. Pomocou tortovej formy s priemerom 20 cm si naznačte do cesta kruh a následne ho vykrojte. Položte kruh cesta na plech vyložený papierom na pečenie a do vnútra veľkého kruhu vyrežte kruh s priemerom 15 cm.
    5. Zo zvyšného cesta vykrajujte lístky, ktoré ukladajte priamo na kruh. Potom povykrajujte vločky rôznych veľkostí a poukladajte ich na druhý plech. Všetky časti potrite rozšľahaným vajíčkom.
    6. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15 minút. Nechajte vychladnúť.
    7. Na ozdobenie vymiešajte preosiaty cukor s citrónovou šťavou, zmesou naplňte cukrárske vrecko, odstrihnite len malý kúsok špičky a ozdobte medovníky podľa vašej fantázie. Všetky ozdobené medovníčky nechajte dobre uschnúť a až potom ich pomocou zvyšnej polevy prilepte na kruhový základ.

    A máme pre vás ešte jeden tip! Z medovníčkov môžete pripraviť aj krásny adventný kalendár, ktorý rozžiari šťastím všetky nedočkavé detské očičká.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Adventný KALENDÁR Z MEDOVNÍČKOV: To je krásny nápad! Máme pre vás NÁVOD A RECEPT

      Autori článku

      Tatiana Kubicová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.