Medovníkový veniec: Recept ako si upiecť ten najoriginálnejší vianočný veniec
28. 11. 2024, 6:03

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vianočný veniec doslova na zjedenie! Upečte si z medovníkov sladkú dekoráciu, ktorá vnesie ku vám domov vianočnú atmosféru. Naučíme vás, ako na to!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Ckkl6OvrntX/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CW0Sl1mA-zW/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CW07BR9LhQC/
Galéria k článku

Naša cukrárka pre vás pripravila recept, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Poďte si podľa neho pripraviť krásny vianočný venček aj vy. Rozvonia vám celý domov Vianocami!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Medovníkový veniec
Anketa
Vyskúšate si upiecť medovníkový veniec?
- Určite áno!42%
- Uvidím, či budem mať čas.42%
- Tento rok nie.14%
Hlasovanie bolo ukončené
MEDOVNÍKOVÝ VENIEC
1 VENIEC, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 12 AŽ 15 MINÚT, ODLEŽANIE CESTA 24 HODÍN
Potrebujete:
Na cesto:
- 750 g hladkej múky
- 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny
- 150 g krupicového cukru
- 75 g masla izbovej teploty
- 300 g medu
- 3 vajcia
- 2 lyžice rumu
- 2 lyžice perníkového korenia
- štipka soli
- pol lyžičky mletej vanilky
- kôra z 1 biopomaranča
- kôra z 1 biocitróna
- 3 lyžice mlieka
- 1 vajce na potretie
Na ozdobenie:
- 125 g práškového cukru
- 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
POSTUP:
- V miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a krupicový cukor. Pridajte maslo a vypracujte do konzistencie mrveničky.
- V strede urobte jamku. Med, vajcia, rum, perníkové korenie, soľ, vanilku, pomarančovú a citrónovú kôru, mlieko zmiešajte a pridajte k múke. Vymieste na hladké, ale nie príliš tuhé cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte trochu mlieka. Cesto zabaľte do fólie a nechajte cez noc odpočívať v chladničke.
- Rúru zohrejte na 180 °C.
- Cesto vyberte z chladničky, opäť premieste a na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm. Pomocou tortovej formy s priemerom 20 cm si naznačte do cesta kruh a následne ho vykrojte. Položte kruh cesta na plech vyložený papierom na pečenie a do vnútra veľkého kruhu vyrežte kruh s priemerom 15 cm.
- Zo zvyšného cesta vykrajujte lístky, ktoré ukladajte priamo na kruh. Potom povykrajujte vločky rôznych veľkostí a poukladajte ich na druhý plech. Všetky časti potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na ozdobenie vymiešajte preosiaty cukor s citrónovou šťavou, zmesou naplňte cukrárske vrecko, odstrihnite len malý kúsok špičky a ozdobte medovníky podľa vašej fantázie. Všetky ozdobené medovníčky nechajte dobre uschnúť a až potom ich pomocou zvyšnej polevy prilepte na kruhový základ.
A máme pre vás ešte jeden tip! Z medovníčkov môžete pripraviť aj krásny adventný kalendár, ktorý rozžiari šťastím všetky nedočkavé detské očičká.
